Επικαιρότητα

Δέκα χρόνια μετά, κι όλοι θυμούνται...

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η ημέρα που ο κόσμος άλλαξε. Η ημέρα που φώλιασε το φόβο στις καρδιές. Η ημέρα που ξαναγέννησε το ρατσισμό. Η ημέρα που απέδειξε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Η ημέρα που δημιούργησε αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας. Η ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης που έμεινε να κοιτά αποσβολωμένη η ανθρωπότητα χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. Δείτε στο sport-fm.gr εικόνες, video και τα πρωτοσέλιδα της ιστορικής ημέρας.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η ημέρα που ο κόσμος άλλαξε. Η ημέρα που φώλιασε το φόβο στις καρδιές. Η ημέρα που ξαναγέννησε το ρατσισμό. Η ημέρα που απέδειξε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Η ημέρα που δημιούργησε αμέτρητες θεωρίες συνομωσίας. Η ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης που έμεινε να κοιτά αποσβολωμένη η ανθρωπότητα χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα…

Το πόσο σπουδαίο είναι ένα γεγονός οι περισσότεροι λένε ότι το κρίνει η… ιστορία.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας πιο «μπακαλίστικος» τρόπος για να το διαπιστώσεις. Αρκεί να ρωτήσεις σε μια παρέα «που ήσουν και τι έκανες στις 11/09/01;». Δέκα χρόνια μετά, κι όμως όλοι θυμούνται, κανείς δεν ξεχνά.

Όπου και να ήσουν εκείνο το μεσημέρι –γιατί μεσημέρι ήταν στην Ελλάδα- είχες ενημερωθεί και είχες σπεύσει μπροστά σε κάποια τηλεόραση για να δεις με τα ίδια σου τα μάτια ότι όσα σου είπαν δεν ήταν αστείο.

(Δείτε εδώ τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας)

Όταν το πρώτο αεροσκάφος (πτήση 11 της American Airlines) έπεσε πάνω στον έναν –εκ των δύο- πύργο (08:46 τοπική ώρα) όλοι πίστεψαν πως επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα. Λίγη ώρα αργότερα (09:03 τοπική ώρα) θα διαψεύδονταν βλέποντας ακόμα ένα (πτήση 175 της United Airlines) να σφηνώνεται στον δεύτερο πύργο. Ενώ στις 9:37 θα ήταν σίγουροι πως οι τρομοκράτες εκτέλεσαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο όταν η πτήση 77 της American Airlines θα «χτυπούσε» το Πεντάγωνο! Όσο για την πτήση 93 της United Airlines που κατέπεσε στην Πενσιλβάνια στις 10:03; Κανείς δεν θα μάθει ποτέ αν το αεροπλάνο, που φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο, συνετρίβη ή το κατέρριψαν αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.



Τρία κτίρια κατέρρευσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Πρώτα έπεσε ο Νότιο Πύργος (09:59), 56 λεπτά αφού χτυπήθηκε από την πτήση 175. Στις 10:28 (102 λεπτά μετά την πρόσκρουση της πτήσης 11) κατέρρευσε και ο Βόρειος Πύργος. Και οι δύο, όπως αναφέρει το πόρισμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που δημιούργησε η φωτιά. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές αρχές, ήταν και ο λόγος που δεν άντεξε και το κτίριο 7. Ένα μικρότερο κτίσμα, δίπλα στους δίδυμους πύργους, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και το γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι. Το κτίριο αυτό δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο όμως οι φωτιές που προκλήθηκαν σε αυτό κατά την κατάρρευση των δύο άλλων κτιρίων, το οδήγησαν στην ίδια μοίρα στις 17:21 τοπική ώρα.



Οι ιστορίες των ανθρώπων που «κατάπιαν» οι δίδυμοι πύργοι είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι τελευταίες τους κλήσεις προς του αγαπημένους τους ανθρώπους, οι κραυγές αγωνίας. Η ελεύθερη πτώση στο κενό εκείνων που προτίμησαν να «πετάξουν» στην αιωνιότητα από το να τους πνίξει ο ασφυκτικός καπνός . Τα βλέμματα εκείνων που στέκονταν από κάτω και κοιτούσαν ανήμποροι να βοηθήσουν. Αλλά και οι ηρωικές φιγούρες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν μία άλλη.

(Η 11η Σεπτεμβρίου σε 50 κλικ)

Απολογισμός της εφιαλτικής εκείνης ημέρας, της πιο αιματηρής στην ιστορία των Η.Π.Α. επί αμερικανικού εδάφους; 2.996 άνθρωποι νεκροί, μεταξύ των οποίων και οι 19 τρομοκράτες που κατέλαβαν τα 4 αεροσκάφη. Δέκα χρόνια μετά αρκετά είναι τα πτώματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ένοχος; FBI, η CIA και NSA δεν άργησαν να αποδώσουν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το προφίλ του εξάλλου και τους ταίριαζε και τους… έκανε. Ένας πρώην συνεργάτης των Η.Π.Α. ο οποίος οργάνωσε το αντάρτικο κατά των Σοβιετικών μετά την εισβολή τους στο Αφγανιστάν, «δάγκωνε» το χέρι που άλλοτε τον τάισε.

(Οι θεωρίες συνομωσίας για την 11η Σεπτεμβρίου)

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, κήρυξε «Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας» και με αφορμή αυτό οι Αμερικάνοι εισέβαλλαν αρχικά στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ. Αμφότερες οι χώρες θεωρήθηκαν απειλή ως κέντρα οργάνωσης και εκπαίδευσης των μουτζαχεντίν της Αλ Κάιντα.

(Η 11η Σεπτεμβρίου στη μεγάλη οθόνη)

Η ιστορία για πολλούς όμως δεν τελείωσε εκεί. Το πόρισμα (9/11 Commission Report) της αρμόδιας επιτροπής δεν έδωσε τις απαιτούμενες απαντήσεις την ίδια ώρα που μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας έκανε λόγο για δουλειά εκ των έσω (Inside Job). Επ΄αυτού γυρίστηκαν πολλά ντοκιμαντέρ, ενώ αρκετά είναι και τα video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Επιστήμονες εξηγούν ότι οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν δεν ήταν ικανές για να προκαλέσουν κατάρρευση. Επίσης, γίνεται ειδική αναφορά στον ιδιοκτήτη του WTC που αποζημιώθηκε με 7 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς λίγο καιρό πριν το συμβάν είχε ασφαλίσει τους δίδυμους πύργους για τρομοκρατικό χτύπημα. Από αυτές τις θεωρίες δεν ξεφεύγει και ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και το στενό του περιβάλλον καθώς η οικογένεια του είχε σχέσεις με αυτή του Μπιν Λάντεν.

Και η ζωή συνεχίζεται χτίζοντας ότι γκρεμίστηκε!



Τρομοκρατικό χτύπημα; Οικονομικά συμφέροντα; Αφορμή για έναν πόλεμο με στόχο τον έλεγχο του πετρελαίου;

Κανείς -σχεδόν- δεν ξέρει και κανείς -άλλος- δεν θα μάθει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x