sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι θεωρίες συνομωσίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Σκεφτείτε ένα γεγονός. Ένα οποιοδήποτε γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας. Ωραία! Τώρα φέρτε στο μυαλό σας και τις θεωρίες συνομωσίας που το ακολουθούν. Από τον οικουμενικό και απαράβατο κανόνα πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δεν αποδέχονται αυτό που αποκαλείται «αλήθεια» δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η 11η Σεπτεμβρίου. Μερικές ώρες μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ξεπήδησαν οι πρώτες εναλλακτικές θεωρίες. Δέκα χρόνια μετά το www.sport-fm.gr σας τις παρουσιάζει.

Σκεφτείτε ένα γεγονός. Ένα οποιοδήποτε γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας. Ωραία! Τώρα φέρτε στο μυαλό σας και τις θεωρίες συνομωσίας που το ακολουθούν. Από τον οικουμενικό και απαράβατο κανόνα πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που δεν αποδέχονται αυτό που αποκαλείται «αλήθεια» δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η 11η Σεπτεμβρίου.

Μερικές ώρες μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ξεπήδησαν οι πρώτες εναλλακτικές θεωρίες. Δέκα χρόνια μετά το www.sport-fm.gr σας τις παρουσιάζει.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Είναι εύκολο και βολικό ίσως να χαρακτηρίσεις γραφικούς εκείνους που αρνούνται να πιστέψουν ή βλέπουν κάτι διαφορετικό πίσω από γεγονότα. Πριν βιαστείτε να το κάνετε, ρίξτε μια ματιά στις στατιστικές. Ένας στους δύο κατοίκους της Νέας Υόρκης θεωρεί πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ήξερε για τις επιθέσεις. Το 33% των Αμερικανών πιστεύει πως το χτύπημα δεν προήλθε από τους τρομοκράτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά μια καλοστημένη επιχείρηση εκ των έσω που έδωσε πρόσωπο στον εχθρό που έψαχναν τα γεράκια του πολέμου.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, είναι σίγουρο πως μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, που αποτέλεσε την πιο σκοτεινή πτυχή στην αμερικανική ιστορία τον 20ό αιώνα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού βρέθηκε, νωρίς-νωρίς μάλιστα, η αντίστοιχη του 21ου. Στην υπόθεση Κένεντι πλέον ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποδέχονται το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν που θέλει τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ να είναι ο δολοφόνος. Όλοι πιστεύουν πως κάτι άλλο έχει συμβεί, απλά δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι. Ας μην αποκλείουμε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με την 11η Σεπτεμβρίου στο μέλλον… Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εκείνη τη μέρα είδαμε με τα μάτια μας το αποτέλεσμα μιας συνομωσίας. Το μοναδικό ερώτημα είναι εάν πρόκειται για μια συνομωσία εξτρεμιστών μουσουλμάνων ή κάποιων άλλων.

Η θεωρία: Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν κατέρρευσαν λόγω των αεροπλάνων, αλλά από ελεγχόμενη έκρηξη
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο που παρουσιάζουν την πτώση των δύο κτηρίων, με τους σκεπτικιστές να βλέπουν μια ξεκάθαρη ομοιότητα με αντίστοιχες εικόνες ελεγχόμενων εκρήξεων. Στο πέρασμα του χρόνου οι υποψίες του απλού κόσμου υποστηρίχθηκαν από τα λεγόμενα επιστημόνων. Η φωτιά από τα καύσιμα των αεροσκαφών δημιουργεί θερμοκρασίες 18.000 βαθμών, οι σιδηροκατασκευές αντέχουν σχεδόν 25.000, αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί, ενώ Αμερικανός πανεπιστημιακός υποστηρίζει πως μετά από έλεγχο δειγμάτων από το σημείο μηδέν, ανακάλυψε ίχνη πυρίτιδας, στοιχείο που αποδεικνύει πως ο θάνατος δεν ήρθε από ψηλά.

Η αντίθετη άποψη
Άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως σε ελεγχόμενες εκρήξεις τέτοιας κλίμακας, τα κτήρια καταρρέουν από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο. Παράλληλα, απαντούν σε αυτούς που βλέποντας την πτώση των Δίδυμων Πύργων, παρατηρούν εκρήξεις σε κάθε όροφο, πως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό.



Η θεωρία: Τι προκάλεσε την πτώση του Κτηρίου 7, αφού δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο
Για τους Δίδυμους Πύργους η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Τα αεροπλάνα χτυπούν και αργότερα χιλιάδες τόνοι από μπετόν και ατσάλι καταρρέουν θάβοντας χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια τους. Υπάρχει αιτία και αποτέλεσμα. Για ένα μικρότερο κτήριο όμως, το νούμερο 7 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Απλά πέφτει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από τις υπηρεσίες που στέγαζε αυτό το ξεχωριστό κτήριο. Γραφεία του FBI, αρχεία της IRS με χιλιάδες φακέλους σχετικούς με οικονομικές απάτες, ειδικά του τεράστιου σκανδάλου της Enron, το μεγαλύτερο γραφείο των μυστικών υπηρεσιών. Όλα τα στοιχεία εξαφανίστηκαν και φυσικά ένα τέτοιο γεγονός είναι ικανό να γεννήσει θεωρίες συνομωσίας.

Η αντίθετη άποψη
Το πόρισμα της επίσημης έρευνας για τα αίτια της πτώσης αναφέρει πως μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, μικρές εστίες φωτιάς άναψαν στους ορόφους 8-14 του Κτηρίου 7. Το σύστημα κατάσβεσης δεν δούλεψε με αποτέλεσμα οι φλόγες να κατατρώγουν ανεξέλεγκτα το εσωτερικό του για ώρες. Αυτό οδήγησε στην αποδυνάμωση της κεντρικής κολώνας 79. Όταν τελικά λύγισε, δημιούργησε απώλεια στήριξης και τελικά συμπαρέσυρε την κατασκευή στο έδαφος. Ακόμη κι έτσι, πρόκειται για τη μοναδική καταγεγραμμένη περίπτωση τόσο μεγάλου κτίσματος που καταρρέει λόγω φωτιάς.




Η θεωρία: Κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε στο Πεντάγωνο
Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία του πλανήτη θα γινόταν έτσι εύκολα στόχος από ένα αεροπλάνο εμπορικής πτήσης που απλά έπεσε πάνω του. Η καρδιά των πολεμικών επιχειρήσεων δεν ήταν έτοιμη να το καταρρίψει πριν συμβεί; αναρωτιούνται οι σκεπτικιστές. Παράλληλα, ακόμη κι αν δεχτούν μια τέτοιας κλίμακας ανικανότητα και αδυναμία, δεν πείθονται από τις εικόνες αφού –όπως υποστηρίζουν- τέτοια ζημιά δεν προκλήθηκε από αεροσκάφος, αλλά από κάποιον πύραυλο.

Η αντίθετη άποψη
Όπως και να το κάνεις, δεν μπορείς να προσπεράσεις τις μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων που ισχυρίζονται πως είδαν το αεροπλάνο να κάνει κύκλους πάνω από το Πεντάγωνο πριν τελικά πέσει. Βέβαια αυτό ενισχύει τη θέση εκείνων που απορούν με το γεγονός ότι δεν καταρρίφθηκε νωρίτερα… Ακόμη, υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν πτώματα νεκρών επιβατών αλλά και συντρίμμια του αεροσκάφους. Εάν ήταν σκηνοθετημένο, αποτέλεσε σίγουρα καλή δουλειά.




Η θεωρία: Η περίφημη Πτήση 93 ήταν μια καλοστημένη απάτη
Ξεχωριστή θέση στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχει η ιστορία με την Πτήση 93 που τελικά συνετρίβη στην Πενσυλβάνια. Οι θεωρίες συνομωσίας συγκλίνουν στην άποψη πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε και όλοι οι επιβάτες πέθαναν, αφού πρώτα εξυπηρέτησαν τους σκοπούς του «αόρατου» χεριού που σκηνοθέτησε τις επιθέσεις, κάνοντας τηλεφωνήματα με υπαγορευμένες συνομιλίες. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο προσγειώθηκε κανονικά, οι επιβαίνοντες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ένα άλλο αεροσκάφος χτυπήθηκε και κατέπεσε στη θέση του.

Η αντίθετη άποψη
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι αεροπειρατές που είχαν καταλάβει την Πτήση 93 σχεδίαζαν να χτυπήσουν τον Λευκό Οίκο. Οι επιβάτες κατάφεραν να αντισταθούν και πολέμησαν για να πάρουν ξανά τον έλεγχο του αεροσκάφους. Οι τρομοκράτες τότε αναγκάστηκαν να ρίξουν το αεροπλάνο στο έδαφος.






Η θεωρία: Το κράτος του Ισραήλ και οι Εβραίοι σχεδίασαν τις επιθέσεις
Οι υποστηρικτές της θεωρίας στηρίζονται στον αστικό μύθο που θέλει περίπου 4.000 Εβραίους που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους να μην εμφανίζονται στις δουλειές τους την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Υποστηρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν λάβει ενημέρωση για τις επιθέσεις από τη διαβόητη Μοσάντ κι έτσι σώθηκαν.

Η αντίθετη άποψη

Σχεδόν κάθε θεωρία συνομωσίας έχει και μια πτυχή που εμπλέκει τους Εβραίους. Εφόσον κάποιος πιστεύει πως αποτελούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, εύκολα τους «κολλάει» πίσω από σκοτεινά κέντρα και κλειστά κλαμπ που επιβουλεύονται την ανθρωπότητα. Οι αριθμοί λένε όμως, πως περίπου το 10% των θυμάτων της 11/9/2001 ήταν Εβραίοι και δεν υπάρχει καμία ικανοποιητική απάντηση στο γιατί οι συγκεκριμένοι δεν έλαβαν ποτέ ένα τηλεφώνημα από τους πράκτορες της Μοσάντ.




Η θεωρία: Ανεξήγητη συμπεριφορά των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών πριν τις επιθέσεις

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας στηρίζουν την άποψή τους στην πορεία των μετοχών της United Airlines και της American Airlines, των δύο εταιρειών δηλαδή των οποίων τα αεροπλάνα εμπλέκονται στην υπόθεση. Η εμπορευσιμότητα των μετοχών αυτών και η κινητικότητα που παρατηρήθηκε, έβαλε πολλούς σε σκέψεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που πόνταραν σε κατάρρευση των μετοχών αντίστοιχη με εκείνη των Δίδυμων Πύργων και η αλήθεια είναι πως κέρδισαν πάρα πολλά λεφτά. Μήπως είχαν πρότερη ενημέρωση για το τι θα ακολουθήσει; Άλλωστε, υποστηρίζουν οι σκεπτικιστές, για να βρεις τον ένοχο πίσω από κάθε έγκλημα, just follow the money!

Η αντίθετη άποψη
Όταν μιλάμε για χρηματιστήριο είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα την πορεία μιας μετοχής. Πρόκειται για ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευμετάβλητο με πάρα πολλές συνισταμένες. Σίγουρα η άνοδος ή η πτώση των τιμών μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που ποτέ δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όμως αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως τα χρήματα που κέρδισαν κάποιοι είναι βαμμένα με αίμα. Τουλάχιστον όχι αυτό των τριών χιλιάδων νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x