Ειδήσεις

«Γι’ αυτό είστε σταθερά στην κορυφή»

Ακούς «προπονητής της εθνικής Γεωργίας» και δεν... δίνεις σημασία. Έλα όμως που η φήμη του Ιγκόρ Κοκόσκοφ όχι απλώς ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, αλλά φτάνει μέχρι και το ΝΒΑ, όπου κάνει καριέρα εδώ και 12 χρόνια ως βοηθός προπονητή. Ο 40χρονος Σέρβος τεχνικός μίλησε αποκλειστικά στο www.sport-fm.gr. «Τιμή μας που θα παίξουμε με την Ελλάδα. Έχει μεγάλη παράδοση και είναι μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο», τόνισε. Τι είπε για τη συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς και τον Σερμαντίνι.

Ακούς «προπονητής της εθνικής Γεωργίας» και δεν... δίνεις σημασία. Έλα όμως που η φήμη του Ιγκόρ Κοκόσκοφ όχι απλώς ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας του, αλλά φτάνει μέχρι και το ΝΒΑ, όπου κάνει καριέρα εδώ και 12 χρόνια.

Από το 2000 μέχρι το 2003 ήταν βοηθός προπονητή στους Κλίπερς, στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του μεγάλου Λάρι Μπράουν και των Πίστονς πανηγυρίζοντας μαζί τους το πρωτάθλημα του 2004, ενώ από το 2008 ανήκει στο τεχνικό τιμ των Σανς. Συν τοις άλλοις, υπήρξε εκ των βοηθών του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της Σερβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο 40χρονος Σέρβος κόουτς μιλά αποκλειστικά στο www.sport-fm.gr και υποκλίνεται στο ελληνικό μπάσκετ. Παράλληλα αναφέρεται στη συνεργασία με τον «Ζοτς», τον Γκιόργκι Σερμαντίνι και τις πιθανότητες να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό, αλλά και την εμπειρία του από το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Συνέντευξη στον απεσταλμένο μας στο Βίλνιους, Χρήστο Ρομπόλη

«Είναι προνόμιο και τιμή για μας που θα αντιμετωπίσουμε σήμερα την Ελλάδα, μία ομάδα με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Δεν έχουμε το ταλέντο και την εμπειρία για να ανταγωνιστούμε την ελληνική ομάδα, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Θέλουμε να απολαύσουμε το τελευταίο μας παιχνίδι στη διοργάνωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Διαθέτετε μία νεανική ομάδα με πολύ ταλέντο. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή καλών παικτών. Έχετε καθιερώσει μία σχολή μπάσκετ και βλέπει κανείς μέλη των μικρότερων εθνικών ομάδων να στελεχώνουν αυτή των Ανδρών ή ακόμη και προπονητές να ακολουθούν την ίδια πορεία. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για την παραγωγική διαδικασία στο χώρο του μπάσκετ. Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι σταθερά μέσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, εδώ και πολλά χρόνια».

Όσο για το αν αισθάνεται οικεία βρισκόμενος σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από τόσα χρόνια στις ΗΠΑ (έχει αποκτήσει και την αμερικανική υπηκοότητα), ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ είπε: «Η παρουσία μου στον πάγκο της Γεωργίας με κρατά σε επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θέλω να κρατήσω δεσμούς με το μπάσκετ στην Ευρώπη, ωστόσο αυτή η δουλειά είναι για μένα part-time. Η βασική μου εργασία είναι στο ΝΒΑ, με τους Φίνιξ Σανς και είμαι υποχρεωμένος να επιστρέψω. Εκεί είναι η οικογένειά μου. Μετράω δώδεκα χρόνια στο ΝΒΑ, αλλά δεν ξεχνώ την Ευρώπη. Το περίεργο με μένα είναι πως στις ΗΠΑ με αντιμετωπίζουν σαν Ευρωπαίο προπονητή, ενώ στην Ευρώπη με θεωρούν άνθρωπο του αμερικανικού μπάσκετ».

Για τον ίδιο η συνεργασία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα μείνει αξέχαστη. «Το 2004 ήμουν μέλος του προπονητικού τιμ της Σερβίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συνεργασία με τον κόουτς Ομπράντοβιτς ήταν εμπειρία ζωής, όχι απλώς εμπειρία πάνω στην προπονητική. Δεν χρειάζεται να πω πως είναι πραγματικά σπουδαίος. Το λένε οι τίτλοι του τόσα χρόνια με τον Παναθηναϊκό κι άλλες ομάδες», δήλωσε.

Αναφορικά με τον Γκιόργκι Σερμαντίνι, που (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, τόνισε: «Το κακό για τον Γκιόργκι είναι πως στην εθνική ομάδα βρίσκεται στη σκιά του Ζάζα Πατσούλια, που είναι αρχηγός και ηγέτης μας, ένας παίκτης με πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ. Σίγουρα έχει ρόλο στην ομάδα μας και βοηθά. Είναι ένα πολύ καλό παιδί, με διάθεση να μάθει. Θα πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά για να συνεχίσει να εξελίσσεται. Δεν είναι εύκολο να παίξει στον Παναθηναϊκό, μία ομάδα με τόσες απαιτήσεις που δεν της αρκεί τίποτε άλλο από την πρώτη θέση. Ένας νέος παίκτης θέλει χρόνο στο παρκέ για να βελτιώνεται και γι’ αυτό δεν είναι εύκολα τα πράγματα για τον Γκιόργκι. Όμως θα πρέπει να δώσει τη δική του μάχη και να αποδείξει πως έχει θέση στον Παναθηναϊκό. Όλα εξαρτώνται από τον ίδιο».

Τέλος, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πορεία της Γεωργίας σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. «Δουλέψαμε σκληρά για αυτή τη διοργάνωση. Σίγουρα σκοπός μας δεν ήταν να πάρουμε το Ευρωμπάσκετ, αλλά να παλεύουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας σε όλα τα ματς και να κάνουμε κάποιες νίκες. Η πρόκριση στη δεύτερη φάση ήταν μεγάλη επιτυχία. Πιστεύω πως η συνέχεια της ομάδας, καθώς υπάρχει ένας κορμός που αγωνίζεται μαζί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, μας βοήθησε να έχουμε μία καλή χημεία σαν ομάδα. Είναι ένα πολύ μακρύ, αλλά όμορφο καλοκαίρι για μας. Είχαμε κάποιους τραυματισμούς και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάναμε αν δεν υπήρχαν αυτοί. Όμως είμαστε χαρούμενοι, όπως και όλος ο κόσμος στη Γεωργία, με αυτό που έχουμε καταφέρει».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x