Γιώργος Χελάκης

«Η Εθνική μπορεί να βελτιωθεί, δεν μπορεί να αλλάξει»

Όσο περνούν οι ώρες μετά το φιλικό της εθνικής με το Βέλγιο, τόσο εξυπηρετείται η ανάγκη για ψύχραιμες αποτιμήσεις σχετικά με την εμφάνισή της.

Όσο περνούν οι ώρες μετά το φιλικό της εθνικής με το Βέλγιο, τόσο εξυπηρετείται η ανάγκη για ψύχραιμες αποτιμήσεις σχετικά με την εμφάνισή της.

Όσα ξέραμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά τα διαπιστώσαμε και στο Παγκρήτιο. Η ποδοσφαιρική μας παραγωγή είναι επαρκής σε αμυντικούς υποφερτή σε επιθετικούς και ελλιπέστατη σε μέσους. Κατά συνέπεια το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις επιλογές του Σάντος. Είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα που αποτυπώνεται στη λειτουργία της Εθνικής ομάδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσει τη φαντασία του ο κόουτς για να λύσει το πρόβλημα ταχύτητας στη μεσαία γραμμή.

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι ο πιο γρήγορος χαφ που διαθέτουμε αλλά δεν φτάνει. Ο υγιής και ετοιμοπόλεμος Σωτήρης Νίνης είναι απαραίτητος. Τα γρήγορα πόδια θα απελευθερώσουν τον Κατσουράνη και τον Καραγκούνη. Όποιος παρατήρησε το παιχνίδι του Φελαϊνί είναι σε θέση να κατανοήσει τη διαφορά.

Η γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση παραμένει ζητούμενο για την Εθνική. Ο χαφ που θα προχωρήσει κάθετα αποφεύγοντας τον αντίπαλο του, ώστε να δημιουργηθεί αριθμητικό πλεονέκτημα, επίσης. Εδώ έρχεται να προστεθεί η ελπιδοφόρα εμφάνιση του Κώστα Φορτούνη. Αυτός φαίνεται ότι διαθέτει αυτό το προσόν έστω και σε ακατέργαστη μορφή.

Θεωρώ ότι ο κόουτς θα επιμείνει στην κλήση του. Ο Χολέμπας στα αριστερά της άμυνας είναι αξιόπιστη λύση. Ωστόσο και αυτός και πολύ περισσότερο ο Σαμαράς είναι παίκτες που ζητούν την μπάλα στα πόδια, σε αντίθεση με τους Σαλπιγγίδη – Τοροσίδη που έχουν κίνηση χωρίς τη μπάλα και αναπτύσσουν ταχύτητα.

Η Εθνική ομάδα έχει από τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών της ανισορροπίας στην ανάπτυξη. Ορισμένα πράγματα δεν γίνονται να λυθούν με επιλογές συστημάτων.

Η Εθνική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα της. Δεν πρόκειται δηλαδή να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας πιέζοντας τους αντιπάλους της. Όσα είδαμε με το Βέλγιο στο θέμα της κατοχής της μπάλας, θα επαναληφθούν. Αν όμως σε αυτά τα ποσοστά κατοχής (40-45%) η μπάλα περνάει με μεγαλύτερη ταχύτητα από την άμυνα στην επίθεση, θα δημιουργηθούν περισσότερες προϋποθέσεις για γκολ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x