Μιχάλης Τσόχος

O δύσκολος στόχος Έμερι

Για προπονητής… πιτσιρικάς, αφού δεν έχει κλείσει καν τα 41. Παρελθόν στους πάγκους όχι μεγάλο, αλλά σίγουρα επιτυχημένο. Δημοσιεύματα τον έστελναν στη Λίβερπουλ, αλλά και στη Γιουβέντους, πριν καταλήξει στον Κόντε. Την Βαλένθια την πάει τρένο, αλλά οι οπαδοί στο «Μεστάγια» μέχρι πριν δέκα μέρες έβγαζαν τα λευκά μαντήλια. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά μαζί στην υπόθεση «Ουνάι Έμερι»; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις και προσπαθεί να τις δώσει ο Μιχάλης Τσόχος.

Για προπονητής, είναι πιτσιρικάς, αφού δεν έχει κλείσει καν τα 41 του.

Παρελθόν στους πάγκους δεν έχει μεγάλο (λόγω ηλικίας), αλλά σίγουρα επιτυχημένο.

Για πάρτη του έχουν υπάρξει δημοσιεύματα στην Αγγλία για την Λίβερπουλ, αλλά και στην Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι για την Γιουβέντους, πριν εκείνη καταλήξει στον Κόντε.

Την Βαλένθια την πάει τρένο, αλλά στο «Μεστάγια» μέχρι και πριν δέκα μέρες οι οπαδοί της ομάδας κάθε λίγο και λιγάκι έβγαζαν τα λευκά μαντήλια και του τα κουνούσαν.

Του Μιχάλη Τσόχου

Μα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά μαζί; Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις και θα προσπαθήσουμε να σας τις δώσουμε. Ο κύριος Ουνάι Έμερι είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένη φιλοσοφία, λογική και άποψη, την οποία δεν την αλλάζει -είτε προπονεί την Λόρκα στη Γ’ Εθνική, από την οποία και ξεκίνησε την καριέρα του στους πάγκους, είτε προπονεί την Βαλένθια στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν είναι από αυτούς που λένε ωραία λόγια στους οπαδούς, δεν κάνει τα μεταγραφικά χατίρια του κόσμου, δεν προστατεύει τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας, δεν κάνει τίποτα ώστε να γίνεται αρεστός στον κόσμο. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η σχεδόν χρεωκοπημένη Βαλένθια που κάθε καλοκαίρι πουλά ό,τι καλύτερο έχει και το αντικαθιστά με κάτι πολύ φθηνότερο (με τον Έμερι στον πάγκο έφυγαν διαδοχικά ο Βίγια για την Μπάρτσα, ο Σίλβα για τη Σίτι και ο Μάτα για την Τσέλσι) αλλά παραμένει επί εποχής του η πιο σημαντική δύναμη στην Ισπανία μετά την Μπάρτσα και τη Ρεάλ, οι οπαδοί δεν τον γουστάρουν.

Φέτος όλη τη χρονιά είχε την ομάδα πίσω από την Ρεάλ και την Μπάρτσα, αλλά οι οπαδοί γκρίνιαζαν για τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν, δε, έπεσε και τέταρτη στη βαθμολογία άρχισαν κάθε φορά στο «Μεστάγια» να του κουνάνε μαντήλια για να φύγει. Αλλωστε ποτέ δεν τον συμπάθησαν, ακριβώς επειδή ποτέ δεν μίλησε κολακευτικά για αυτούς και την ομάδα τους.

Ο Έμερι δεν είναι από αυτούς που θα πουν «ο κόσμος μας βοήθησε να πάρουμε την πρόκριση, έχουμε τους καλύτερους οπαδούς», ο Έμερι δεν είναι καν από αυτούς που θα αναλάβουν την Βαλένθια και θα πουν «ήρθα σε μία πολύ μεγάλη ομάδα ήταν όνειρο ζωής για μένα» και ας είχε μέχρι τότε προπονήσει μόνο την Λόρκα και την Αλμερία. Επίσης δεν είναι από αυτούς που θα κάνουν λαμπερές μεταγραφές για να χαρεί και ο κόσμος. «Όλο κάτι άγνωστες λέξεις παίρνουμε στην ομάδα» είναι το παράπονο των οπαδών για τους παίκτες που παίρνει ο Έμερι (έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη γαλλική αγορά την οποία ξέρει καλά και συχνά την εμπιστεύεται).

Με λίγα λόγια, η καλή δουλειά που κάνει ο Έμερι στην Βαλένθια δεν εκτιμάται από τους οπαδούς της ομάδας γιατί ο τύπος δεν είναι επικοινωνιακός και γιατί είναι και αρκετά ξεροκέφαλος, σε σχέση με τις αρχές του. Το σύμπαν μπορεί να καίγεται και ο Έμερι να αφήσει εκτός ενδεκάδας τους δύο καλύτερους παίκτες της ομάδας στο πιο σημαντικό ματς στα πλαίσια του ροτέισον το οποίο εφαρμόζει με απόλυτη ευλάβεια.

Όλα αυτά σας τα γράφω για να μάθετε πέντε πράγματα για τον προπονητή που θα ήθελε να πάρει ο Ολυμπιακός στη θέση του Βαλβέρδε, αν και εφόσον ο τελευταίος φύγει. Διότι ο Ερνέστο είναι πιθανό να φύγει, αλλά σίγουρο ακόμη δεν το λες. Οι επόμενες μέρες, τις οποίες ο προπονητής του Ολυμπιακού θα περάσει με την οικογένειά του, θα είναι οι καθοριστικές για το αν θα μείνει ή όχι. Αν εν τέλει δεν μείνει, ο Ουνάι Έμερι θα είναι ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού, αλλά καθόλου εύκολος διότι το όνομά του παίζει ακόμη και για μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Πόρτο.

Τι σύστημα παίζει, τι παίκτες διαλέγει, πώς κάνει μεταγραφές, τι ποδόσφαιρο του αρέσει και ποια είναι η φιλοσοφία του Έμερι; Και για αυτά υπάρχουν απαντήσεις στο σχετικό κομμάτι που έγραψα εδώ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x