Γήπεδα

Miejski - Βρότσλαβ

Η πόλη που ο Χίτλερ την αποκάλεσε «πόλη φρούριο» και ο Πάμπλο Πικάσο «πηγή έμπνευσης», είναι ένα πραγματικό στολίδι! Και μακάρι, φρούριο να αποδειχθεί η αμυντική μας γραμμή και πηγή έμπνευσης η μεσοεπιθετική μας, αφού στο Miejski του Βρότσλαβ αντιμετωπίζουμε τους Τσέχους στις 12 Ιουνίου για το δεύτερο ματς του ομίλου. Δείτε photos του γηπέδου κι ότι άλλο υπάρχει στην πόλη μέσω του sport-fm.gr.

Η πόλη που ο Χίτλερ την αποκάλεσε «πόλη φρούριο» και ο Πάμπλο Πικάσο «πηγή έμπνευσης», είναι ένα πραγματικό στολίδι!

Και μακάρι, φρούριο να αποδειχθεί η αμυντική μας γραμμή και πηγή έμπνευσης η μεσοεπιθετική μας, αφού στο Miejski του Βρότσλαβ αντιμετωπίζουμε τους Τσέχους στις 12 Ιουνίου για το δεύτερο ματς του ομίλου.

Γήπεδο Miejski

Ένα νέο και μοντέρνο γήπεδο, στην περιοχή της νότιας Σιλεσίας κοντά στις όχθες του ποταμού Σλέτζα, κατασκευάστηκε από την αρχή για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν πλήρως τον Οκτώβριο του 2011.

Η εξωτερική κατασκευή αποτελείται από ένα πλέγμα από δαχτυλίδια χάλυβα, το οποίο είναι τοποθετημένο γύρω από ολόκληρο το σώμα του γηπέδου. Τα χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους μπορούν να αλλάξουν με ένα εξελιγμένο σύστημα φωτισμού.

Η αρχιτεκτονική διαρρύθμιση περιλαμβάνει και ένα υπαίθριο χώρο περιπάτου γύρω από το γήπεδο, δημιουργώντας ένα πάρκο, που θα χρησιμοποιεί καθημερινά το κοινό. Η χωρητικότητα του νεόδμητου γηπέδου ανέρχεται στις 44.300 θέσεις. Η πρόσβαση στο γήπεδο είναι ιδιαίτερα εύκολη, μέσω της νέας γραμμής τραμ που δημιουργήθηκε, αλλά και μέσω λεωφορείων. Το στάδιο βρίσκεται 7 χλμ έξω από την πόλη, κι για να φτάσει εκεί κανείς μπορεί να πάρει τις γραμμές λεωφορείων 103, 403 & 435 ή του Τραμ 3, 10, 20. Επίσης για το EURO 2012 θα φτιαχτούν νέες γραμμές 32PLUS & 33PLUS που θα φτάνουν στο τερματικό σταθμό Stadion.

Λίγα λόγια για την πόλη

Πολλοί νομίζουν, πως αν δουν την παλιά πλατεία (Rynek) έχουν δει το Βρότσλαφ. Μέγα λάθος. Αφού πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι που πρέπει να εξυχνιαστεί από άκρη σ’ άκρη. Αλλά σίγουρα, καλό είναι όλοι οι επισκέπτες να πάνε στη «Hala Stulecia» (Jahrhunderthalle,Centennial Hall) η οποία είναι χτισμένη από τον Max Berg το 1913, και φυσικά θεωρείται μνημείο της Ουνέσκο. Είναι ένα από τα λιγοστά κτήρια που επέζησε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι αξίζει μια βόλτα όχι μόνο για την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του, αλλά και για μια βόλτα στους κήπους του…

Η Fan Zone του Βρότσλαβ θα μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 κόσμο και είναι στην καρδιά της πόλης. Θα ανοίγει στις 10 το πρωί και θα κλείνει στις 12 το βράδυ. Ελεύθερη είσοδος, όλα τα ματς ζωντανά, παιχνίδια ικανοτήτων, γηπεδάκια πέντε επί πέντε, λάιβ συναυλίες και DJ sets μερικά από τα… ωραία.

Extra Tips:

Το νόμισμα της Πολωνία είναι το ζλότυ (zloty), με ισοτιμία ένα ευρώ 4,2 ζλότυ

Οι πιο διάσημες σούπες στην Πολωνία

Rosol (Ροσουλ): Η κλασική κοτόσουπα μας
Barszcz (μπαρστ): παντζαρόσουπα
Kapusniak (καπούσνιακ): σούπα με ξινό λάχανο
Zupa grzybowa (ζούπα γκζιμποβα): μανιταρόσουπα
Zupa ogorkowa (ζούπα ογκουρκόβα): σούπα με αγγούρι

Δεύτερο πιάτο

Pierogi (πιερόγκι): κάτι σαν τα τορτελίνια, άλλα με περισσότερες γεμίσεις (από μανιτάρια, λάχανο μέχρι διάφορα φρούτα)
Kotlet schabowy (κότλετ σχαμποβι): το γνωστό μας σνίτσελ
Placki ziemniaczane (πλάτσκι ζιεμνιατσάνε): πίτα φτιαγμένη από τριμμένη πατάτα

Junk food

zapiekanki: το Πολωνικό hot dog, το οποίο αποτελείτε από μισή φρατζόλα ψωμιού, πασαλειμμένη με μανιτάρια κι από πάνω τυρί συν άλλα φαγητά της αρέσκεια σας

μπύρες: Zubr, Tatra, Zywiec, Okocim, Tyski, Warka

βότκα: Wyborowa, Zoladkowa Gorzka, Zubrowka, Sobieski

Μετακίνηση:

Το αεροδρόμιο Σοπέν βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βαρσοβία με πολύ εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Οι γραμμές λεωφορείων 175 κι 188 πηγαίνουν στο κέντρο και η τιμή του εισιτηρίου είναι 3.6 ζλότυ για μια διαδρομή. Ποτέ, μα ποτέ μην πάρετε ταξί από τους κράχτες μέσα στο τέρμιναλ, βγείτε έξω κι διαλέξτε μια εταιρία όπως: Merc Taxi, MPT Radio Taxi, Ele, ή Sawa Taxi. Η ταρίφα είναι 40 ζλότυ προς οποιοδήποτε ξενοδοχείο της Βαρσοβίας. Το φιλοδώρημα δεν είναι αναγκαστικό, αλλά με ευχαρίστηση θα πάρουν.

Μετακίνηση στο Βρότσλαβ

Στην πόλη, θα βρει κανείς Τραμ και μια μεγάλη ποικιλία από γραμμές λεωφορείων. Είναι όμως λίγο μπέρδεμα αφού έχει… περίεργο συγκοινωνιακό πρόγραμμα. Και επειδή εκεί θα μετακινηθούν και Έλληνες, ας γίνει λίγο πιο κατανοητό.

Αριθμοί Μ.Μ.Μεταφοράς και η κατηγορία που ανήκει…

0-24: κανονικές γραμμές Τραμ
70-79: προσωρινά Τραμ
A,C,D,E,K,N: εξπρές γραμμές (εισιτήριο 2,8 ζλότυ)
100-149: κανονικές γραμμές λεωφορείων
3xx: κανονικές γραμμές λεωφορείων άλλα μόνο σε ώρες αιχμής
6xx: γραμμές προαστιακές
7xx: προσωρινές γραμμές λεωφορείων
240-259: γραμμές (εισιτήριο 2,8 ζλότυ)

Το εισιτήριο μιας διαδρομής ή 30 λεπτών με άπειρες αλλαγές μέσων (μέσα στο χρονικό περιθώριο) κοστίζει 2,4 ζλότυ κι μπορεί να το αγοράσει κανείς από οποιοδήποτε περίπτερο, μηχανήματα από τις στάσεις ή κι μέσα στο λεωφορείο σε ένα από αυτά τα μηχανήματα

Αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο Mikolaj Kopernik βρίσκεται 10 χλμ έξω από την πόλη. Από το αεροδρόμιο υπάρχει μια γραμμή λεωφορείου 406, που έχει δρομολόγια από τις 5 μέχρι της 2300 σχεδόν κάθε 20 λεπτά, κι το βράδυ, υπάρχει η νυχτερινή γραμμή 249 από 2300 μέχρι τις 0500. Το εισιτήριο κάνει 2.6 ζλότυ κι η διαδρομή μέχρι το κέντρο είναι πάνω κάτω μία ώρα για την νυχτερινή διαδρομή κι 25 λεπτά για το ημερήσιο. Το ταξί θα σας κοστίσει γύρω στα 50 ζλότυ.

Τρένο

Καθημερινά, υπάρχουν τρένα που έρχονται από Βαρσοβία (από 5 μέχρι 8 ώρες ταξίδι), Κρακοβία και πάρα πολλά για το Πόζναν.
Κάθε μέρα υπάρχουν 2 αμαξοστοιχίες για το Λβιβ, κι η μία συνεχίζει μέχρι το Κίεβο, 1 για Βερολίνο κι 3 για Δρέσδη.

Λεωφορείο

Η Polski Bus, συνδέει το Βρότσλαφ με την Πράγα, το Λοτζ και την Βαρσοβία.

Αναλυτικά τα παιχνίδια που θα φιλοξενήσει το Miejski:

8 Ιουνίου: Ρωσία-Τσεχία, Α’ Όμιλος
12 Ιουνίου: Ελλάδα-Τσεχία, Ά Όμιλος
16 Ιουνίου: Πολωνία-Τσεχία, Ά Όμιλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x