Γιώργος Χελάκης

Η ποδοσφαιρική ιδιαιτερότητα του Κώστα Κατσουράνη

Πολλές εξηγήσεις δίνονται με την αγωνιστική μεταμόρφωση της Εθνικής ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Οι περισσότερες αφορούν την ψυχολογική τόνωση των παικτών από τον Φερνάντο Σάντος στην ανάπαυλα. Ορισμένοι επιμένουν στην απόφαση του προπονητή να προτιμήσει έναν παίκτη λιγότερο στο κέντρο, για να συνεχίσει με τρεις στην επίθεση.

Πολλές εξηγήσεις δίνονται με την αγωνιστική μεταμόρφωση της Εθνικής ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Οι περισσότερες αφορούν την ψυχολογική τόνωση των παικτών από τον Φερνάντο Σάντος στην ανάπαυλα. Ορισμένοι επιμένουν στην απόφαση του προπονητή να προτιμήσει έναν παίκτη λιγότερο στο κέντρο, για να συνεχίσει με τρεις στην επίθεση. Ωστόσο η κίνηση που άλλαξε την ροή του ματς ήταν η τοποθέτηση του Κατσουράνη σε θέση στόπερ και στον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο κόουτς έβαλε τους Μανιάτη και Καραγκούνη στην ίδια ευθεία αξιοποιώντας τους σε ρόλους καθαρόαιμων αμυντικών χαφ. Επέλεξε να του λείπει δηλαδή ένας κλασικός οργανωτής του παιχνιδιού. Εδώ βρίσκεται η ουσία της αγωνιστικής μεταμόρφωσης της ομάδας. Ο Κατσουράνης παίζοντας σε ρόλο ελεύθερου κεντρικού αμυντικού οργάνωνε εκ των όπισθεν το παιχνίδι της Εθνικής. Χωρίς την πίεση που αντιμετωπίζει στην μεσαία γραμμή ο πολύπειρος διεθνής άσσος έβγαζε την ομάδα μπροστά με εξαιρετικές πάσες και με βαθιές μπαλιές από την άμυνα στην επίθεση.

Φρόντισε να δέχεται την μπάλα από τον τερματοφύλακα και είτε με διαγώνιες μπαλιές είτε με πάσες κυρίως προς τον Βασίλη Τοροσίδη. Έδινε την δυνατότητα στην ομάδα να αναπτυχθεί επιθετικά και να πιέσει τους Πολωνούς στην περιοχή της.

Στα 32 του χρόνια ο Κατσουράνης ενδεχομένως να έχει στερηθεί την σπιρτάδα του και τη δυνατότητα να καταπίνει ατελείωτα χιλιόμετρα. Έχει όμως το ταλέντο αλλά και την ικανότητα να διαβάζει σωστά το ματς να κατευθύνει τους συμπαίκτες του και να τους τροφοδοτεί αξιόπιστα σε μέση και μεγάλη απόσταση.

Εφόσον οι Τσέχοι δεν τον πιέσουν για να του δυσκολέψουν την πρώτη πάσα ο Κατσουράνης μπορεί από τη θέση του ελεύθερου αμυντικού να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στους αντιπάλους του δημιουργώντας παιχνίδι από την άμυνα. Αν τελικά ο κόουτς επιλέξει αυτή τη λύση τότε έχει να προβληματιστεί για τον τρίτο χαφ που θα πλαισιώσει τους Καραγκούνη και Μανιάτη. Σε μια τέτοια περίπτωση η λύση μπροστά από τους δύο μπορεί κάλλιστα να είναι ο Κώστας Φορτούνης. Σε αυτή τη θέση άλλωστε αγωνίζεται με την Καϊζερσλάουτερν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x