Τσάρλυ

Το στοίχημα του Λίνεν

Μετά από έναν ερασιτεχνικό χειρισμό η ΑΕΚ κατέληξε στον Έβαλντ Λίνεν. Αν δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σύλλογος η συνεργασία με τον Λίνεν φαντάζει η καλύτερη δυνατή. Η ΑΕΚ φέρνει έναν κανονικό προπονητή με μικρό σχετικά συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι, ο οποίος δέχτηκε να μην επιβαρύνει οικονομικά με κανέναν δικό του συνεργάτη τη διοίκηση της νέας του ομάδας. Γράφει ο Τσάρλυ

Χαίρετε κύριοι,

Μετά από έναν ερασιτεχνικό χειρισμό η ΑΕΚ κατέληξε στον Έβαλντ Λίνεν. Αν δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σύλλογος η συνεργασία με τον Λίνεν φαντάζει η καλύτερη δυνατή. Η ΑΕΚ φέρνει έναν κανονικό προπονητή με μικρό σχετικά συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι, ο οποίος δέχτηκε να μην επιβαρύνει οικονομικά με κανέναν δικό του συνεργάτη τη διοίκηση της νέας του ομάδας.

Γράφει ο Τσάρλυ

Βέβαια για να φτάσει στο σημείο ο Λίνεν να έρχεται μόνος και με 150 χιλιάρικα μέχρι το τέλος της σεζόν σε μια ομάδα με τα προβλήματα της ΑΕΚ αποδεικνύεται πως η προπονητική του καριέρα είναι σε πτώση. Ο Γερμανός τεχνικός είχε μέχρι να έρθει στον Πανιώνιο μια συνηθισμένη πορεία ενός κανονικού προπονητή. Δούλεψε σαν βοηθός δίπλα σε ένα μεγάλο όνομα (Χάινκες στην Τενερίφη), είχε τις επιτυχίες του, τις αποτυχίες του, έριξε, έσωσε, ανέβασε ομάδες και πολλές φορές απολύθηκε.

Κεφάλαιο Πανιώνιος

Στον Πανιώνιο ήρθε στο ιδανικό χρονικό σημείο για τον ίδιο και για την ομάδα. Παρότι είχε απολυθεί το Νοέμβριο του 2005 από την ηγεσία του Ανόβερο τα προηγούμενα δύο χρόνια του ήταν επιτυχημένα και είχαν βοηθήσει ώστε να φτιάξει ένα καλό όνομα. Ήρθε στην Ελλάδα ως επιλογή του Τσακίρη σε μια καλή οικονομική περίοδο για τη χώρα και έχοντας έναν νέο ιδιοκτήτη που είχε μπει πολύ ζεστός στην αγαπημένη του ομάδα.

Οι ιδέες του Τσακίρη ταίριαξαν με αυτές του Λίνεν. Ο τότε νέος ιδιοκτήτης του Πανιωνίου ξεκίνησε να στηρίξει ένα ελπιδοφόρο πρότζεκτ με νέα παιδιά και ο Γερμανός προπονητής αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα. Στον Τσακίρη μάλιστα πιστώνεται πως δεν αμφισβήτησε τον Λίνεν παρά το άσχημό του ξεκίνημα. Η συνέχεια γνωστή. Ο Πανιώνιος τερμάτισε δύο σερί χρονιές στην 5η θέση. Πέταξε έξω τη σεζόν 2006-07 σε διπλά παιχνίδια τη Σοσό και αποκλείστηκε μόλις για ένα βαθμό σε έναν βαρβάτο όμιλο με αντίπαλους τις Μπορντό, Γαλατά, Αούστρια και Χέλσιμποργκ. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα τον κάνει να φαντάζει ως τον ιδανικό άνθρωπο για να αναλάβει την φετινή ΑΕΚ, είναι πως στον Πανιώνιο έφτιαξε καριέρες.

Πήρε ταλέντα και μέσα από μια μεθοδική δουλειά τους έκανε παίκτες πρώτης γραμμής δημιουργώντας έτσι οικονομικό κεφάλαιο για τον σύλλογο. Οι Μανιάτης, Σπυρόπουλος, Μάκος αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έγινε εκείνη την εποχή στη Νέα Σμύρνη. Ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως οι Τζιμπούρ, Κουμόρτζι ανέβασαν τις μετοχές τους πολύ τα 2 ½ χρόνια που δούλεψαν με τον Λίνεν ενώ ακόμα και πιο έμπειροι τότε ποδοσφαιριστές όπως ο Μαιστόροβιτς, ο Κύπριος χαφ Νικολάου, οι Σκούφαλης, Φερνάντεζ, Γουνδουλάκης υπό τις οδηγίες του έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο στην καριέρα τους.

Το πάζλ χάλασε στον Πανιώνιο όταν ο Τσακίρης παρασύρθηκε και έφυγε από το αρχικό του πλάνο. Ο Λίνεν στο γήπεδο δεν είχε πρόβλημα να παντρέψει τον Χούτο με τον Τζιμπούρ. Άλλωστε οι τελευταίες ποδοσφαιρικές εικόνες που έχουμε από τον Λάμπρο είναι με τον Λίνεν προπονητή. Δεν μπόρεσε όμως να κρατήσει τα αποδυτήρια όταν μπήκαν μεγαλύτερα ονόματα από τον ίδιο. Το πάζλ που είχε δημιουργηθεί διαλύθηκε όταν ο Τσακίρης φέρνοντας τον Ρεκόμπα έβαλε τον Πανιώνιο σε μια ποδοσφαιρική λογική που ο σύλλογος δεν μπορούσε να υποστηρίξει. Οι μπουνιές του Χούτου στον βοηθό και κουμπάρο του Λίνεν απλά σφράγισαν ένα προδιαγεγραμμένο τέλος. Όποιος ήταν στις προπονήσεις της ομάδας στο ξεκίνημά της το 2008 έβλεπε πως έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος. Παρότι το τέλος ήρθε με άκομψο τρόπο ο Λίνεν έφυγε από τον Πανιώνιο επιτυχημένος και φάνταζε δεδομένο πως έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ξαναβρεί δουλειά στη χώρα μας.

Η λάθος απόφαση

Από την ημέρα που αποχώρησε από τον Πανιώνιο έχουν περάσει 4 χρόνια και η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία, οι μετοχές του έχουν πέσει και γι' αυτό το λόγο δέχτηκε την πρόταση της ΑΕΚ με 150 χιλιάρικα χωρίς να φέρει δικό του συνεργάτη. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η μοιραία για την καριέρα του απόφαση ήταν πως συμφώνησε με τον Κόκκαλη να πάει στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2010 ο Λίνεν ήταν προπονητής της Μόναχο 1860. Η Μόναχο μπορεί να βρίσκεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην δεύτερη κατηγορία αλλά μιλάμε για έναν ιστορικό σύλλογο με πολλούς οπαδούς που σε κρατάει στην επικαιρότητα. Ο Λίνεν την περασμένη σεζόν απέτυχε να ανεβάσει τη Μόναχο στη Μπουντεσλίγκα και μέχρι να δεχτεί την κρούση από τον Ολυμπιακό ετοίμαζε τα πλάνα για τη νέα σεζόν. Όταν ο Κόκκαλης του χτύπησε την πόρτα ο Λίνεν πήρε την παράξενη για Γερμανό απόφαση να παρατήσει την ομάδα του και πήρε ένα επαγγελματικό ρίσκο που σήμερα θα το έχει μετανιώσει.

Ήταν άτυχος ή μάλλον δεν ήταν καλά ενημερωμένος. Ο Ολυμπιακός εκείνο το καλοκαίρι άλλαζε χέρια και ήταν δεδομένο και ανθρώπινο ο Μαρινάκης τον προπονητή που θα δούλευε στην ομάδα του να ήθελε να τον φέρει ο ίδιος. Με το που πήρε στα χέρια του την ΠΑΕ ο Μαρινάκης έδιωξε τον βοηθό του και έψαχνε αφορμή για να απομακρύνει και τον ίδιο. Φήμες έλεγαν πως ο Λίνεν θα έφευγε ακόμα και αν η ομάδα πέρναγε την Μακάμπι. Ουσιαστικά λοιπόν ο Λίνεν έκαψε το χαρτί της σίγουρης επόμενης δουλειάς στην χώρα μας που είχε δημιουργήσει με το έργο του στον Πανιώνιο και είχε ρίξει με την αντιεπαγγελματική του συμπεριφορά τις μετοχές του στην πατρίδα του.

Ο δικός του πάτος

Το Νοέμβριο του 2010 ανέλαβε χωρίς επιτυχία να σώσει την Μπίλεφελτ. Την πήρε με 4 βαθμούς σε 11 αγώνες μάζεψε 16 στους υπόλοιπους 19 και η ομάδα έπεσε χωρίς καν να δώσει μάχη. Κάπως έτσι ο Λίνεν βρήκε τον δικό του πάτο και δέχτηκε να έρθει μόνος χωρίς κανέναν συνεργάτη για να αναλάβει την ΑΕΚ. Οι μεγάλοι άνδρες είναι αυτοί που όταν βρίσκονται στον προσωπικό τους πάτο τον πατάνε και σηκώνονται. Και το παρελθόν του δείχνει πως το πρότζεκτ που αναλαμβάνει στην ΑΕΚ του ταιριάζει. Αν έχει αφήσει κάτι στο πέρασμά του από την Ελλάδα είναι ποδοσφαιριστές. Τα δικά του παιδιά στον Πανιώνιο σήμερα κάνουν καριέρα και στελεχώνουν άλλοι με επιτυχία και άλλοι μένοντας στάσιμοι την Εθνική μας ομάδα. Στην ΑΕΚ θα βρει ένα δικό του παιδί τον Κοντοέ. Ακόμα και στο πολύ μικρό πέρασμα που έκανε από τον Ολυμπιακό άφησε μια δική του παρακαταθήκη ένα προσωπικό του στίγμα με τον Χόλεμπας. Ενώ και η εξέλιξη του Επστάιν τον δικαιώνει που τον είχε προτείνει και τον είχε φέρει για εναλλακτική λύση στου Ρέντη. Βέβαια στον Πανιώνιο μπορεί να δούλεψε με επιτυχία με τα νέα παιδιά, εργαζόμενος βέβαια σε ένα πολύ πιο υγιές περιβάλλον από αυτό που θα βρει στην ΑΕΚ. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο χρόνος. Το πάντρεμα πάντως Λίνεν, ΑΕΚ έχει ενδιαφέρον καθώς και οι δύο είναι στα κάτω τους. Το κίνητρο για τον Λίνεν γίνεται λοιπόν μεγαλύτερο καθώς δεν καλείται να σώσει μόνο την ΑΕΚ αλλά και την καριέρα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x