Χρήστος Σούτος

Εβδομάδα αποδείξεων για τους αιώνιους

Αν και πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων , κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την νέα αγωνιστική τους φιλοσοφία που προσπαθούν να εμφυσήσουν οι καινούριοι τους προπονητές , η αγωνιστική εβδομάδα που διανύουμε από χθες μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ , περιλαμβάνει τα πρώτα σοβαρά τεστ για τους δύο αιώνιους αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού , Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Γράφει ο Χρήστος Σούτος

Αν και πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων , κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την νέα αγωνιστική τους φιλοσοφία που προσπαθούν να εμφυσήσουν οι καινούριοι τους προπονητές , η αγωνιστική εβδομάδα που διανύουμε από χθες μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ , περιλαμβάνει τα πρώτα σοβαρά τεστ για τους δύο αιώνιους αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού , Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Γράφει ο Χρήστος Σούτος

Ξεκινώντας και οι δύο , για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια , από διαφορετική γι' αυτούς αφετηρία , οι μεν Πειραιώτες ως πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης καλούνται πια από θέση φαβορί να υπερασπιστούν τους τίτλους τους , οι δε πράσινοι να μάθουν να ζουν χωρίς την τεράστια προσωπικότητα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που επισκίαζε τα πάντα στο αγωνιστικό τμήμα αλλά και τους αδελφούς Γιαννακόπουλους στο τιμόνι της ΚΑΕ , προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους στη νέα εποχή.

Οι ερυθρόλευκοι με τον Γιώργο Μπαρτζώκα πια καπετάνιο στη θέση του δασκάλου Ντούσαν Ίβκοβιτς , παρουσιάσθηκαν στην εντός έδρας πρεμιέρα τους στην Ευρώλιγκα απέναντι στην Κάχα με δύο πρόσωπα . Νωθροί αμυντικά σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού , αλλά με εξαιρετικό πλουραλισμό επιθετικά απόρροια , σε μεγάλο βαθμό , και της ομοιογένειας που διαθέτουν , αφού κράτησαν το βασικό τους κορμό στο σύνολο του, που τους οδήγησε πέρυσι στις επιτυχίες .

Δείγμα της υγείας που βγάζει φέτος η ομάδα του Ολυμπιακού , είναι η γρήγορη προσαρμογή των νέων αποκτημάτων Περπέρογλου , κυρίως αυτός που φαίνεται να έχει και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στα αρχικά τουλάχιστον πλάνα του Μπαρτζώκα , και Μαυροειδή , που προσφέρει ποιοτικά λεπτά στη γραμμή ψηλών . Οι δύο αυτές προσθήκες όπως αναμενόταν , δίνουν το απαιτούμενο βάθος στο πάγκο , επιτρέποντας στο τεχνικό τιμ τη διαρκή εναλλαγή σχημάτων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Μετά το νικηφόρο , λοιπόν , ξεκίνημα τους την πρώτη αγωνιστική , ταξιδεύουν στην Τουρκία για να αντιμετωπίσουν την Εφές Ανατολού του Οκτάι Μαχμούντι. Μια ομάδα που όχι μόνο διατήρησε το υψηλό μπάτζετ της περασμένης σεζόν , αλλά πρόσθεσε σε αυτό έναν ακόμα NBAer τον Τζόρνταν Φάρμαρ , ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την περιφερειακή της γραμμή μέλος της οποίας αποτελεί εδώ και έναν χρόνο ο Σάσα Βούγιασιτς . Ένα αρκετά φιλόδοξο σύνολο , που έχει σαν στόχο την επιστροφή σε final - four μετά από χρόνια απουσίας . Σημαντικοί παίκτες για την τούρκικη ομάδα , εκτός των Φάρμαρ και Βούγιασιτς , είναι και ο Σέρβος Ντούσκο Σαβάνοβιτς αλλά και ο Αμερικανός Τζαμόντ Λούκας πρώην παίκτης των ερυθρολεύκων .

Χρειάζεται , επομένως , μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση για σαράντα λεπτά για να δραπετεύσει με διπλό από το Αμπντί Ιπεκτσί ο πρωταθλητής Ευρώπης και να στείλει έτσι ξεκάθαρο μήνυμα στους απανταχού μνηστήρες ότι είναι εδώ παρών για να διατηρήσει τα σκήπτρα του και φέτος . Σε έναν δύσκολο όμιλο , μην ξεχνάμε την παρουσία σε αυτόν της Αρμάνι , της Καχα Λαμποράλ και της πάντα υπολογίσιμης Ζαλγκίρις του εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου προέδρου της που αλλάζει με την ταχύτητα του φωτός προπονητές , μια εκτός έδρας νίκη στην Πόλη αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη πρωτιάς.

Οι πράσινοι από την άλλη προέρχονται από την κοσμογονία του καλοκαιριού , όπου άλλαξαν τα πάντα στην ομάδα . Στη θέση του αρχιτέκτονα των επιτυχιών Ζέλικο ήρθε ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές της γενιάς του , ο Αργύρης Πεδουλάκης . Βαρύ φορτίο , αν αναλογιστεί κανείς τις επιτυχίες της περασμένης δεκαπενταετίας. Είναι λογικό στην αρχή όλοι να δίνουν πίστωση χρόνου τόσο στο τεχνικό τιμ και στους παίκτες όσο και στη νέα διοίκηση , υπό τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο πια . Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν . Και αν για την Ευρώπη ο πήχης έχει κρατηθεί χαμηλά , αφού το μόνο που ψελλίζουν, και σωστά , είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση ως στόχος και βλέπουμε , για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα άλλο από την επιστροφή στην κορυφή.

Η ομάδα , άλλωστε , στελεχώθηκε με παίκτες συγκεκριμένων χαρακτηριστικών έτσι ώστε να αποτελούν τον αγωνιστικό καθρέπτη των παικτών του Ολυμπιακού . Δόθηκε , έτσι , έμφαση στην απόκτηση παικτών με αθλητικά προσόντα , που βγάζουν ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ , παράγοντα του παιχνιδιού που η περυσινή ομάδα εμφανώς χώλαινε . Δυστυχώς για τους πράσινους το πιο σημαντικό ματς της σεζόν έρχεται πολύ νωρίς , τη δεύτερη αγωνιστική , σε μια περίοδο που εμφανώς ψάχνονται και τους λείπουν σημαντικά στοιχεία στο παιχνίδι τους . Μην ξεχνάμε ότι ο κομβικός για τα σχέδια του Πεδουλάκη , Στέφαν Λάσμε , ενσωματώθηκε πολύ αργά στο ρόστερ της ομάδας και "έγραψε" την πρώτη του συμμετοχή στο χθεσινό νικηφόρο παιχνίδι απέναντι στη Καντού . Μια αναμέτρηση που ήρθε μετά την ενθαρρυντική εικόνα της Μαδρίτης , όπου η ομάδα έδειξε χαρακτήρα απέναντι σε μια ομάδα σαφώς πιο έτοιμη και πλήρη και για πολλούς φαβορί για την φετινή κούπα . Στο χθεσινό ματς ο Παναθηναϊκός πέτυχε την πρώτη του νίκη στην Ευρωλίγκα.Μια επιτυχία αρκετά σημαντική για πολλούς λόγους . Ψυχολογικά ενόψει του εγχώριου ντέρμπι της Δευτέρας , αλλά και βαθμολογικά για το μέλλον του στη διοργάνωση . Σε έναν ισορροπημένο όμιλο , με Φενέρ , Ρεάλ , Καντού και Κίμκι κάθε εντός έδρας στραβοπάτημα , όπως αυτό που έπαθαν οι χθεσινοί αντίπαλοι του από την θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του ομίλου , ισοδυναμεί με καταστροφή στο δρόμο για την πρόκριση .

Με την ελπίδα να γίνουν δύο οι ελληνικές νίκες , περιμένουμε την τιτανομαχία της Δευτέρας για να δούμε τη πρώτη πράξη των φετινών συγκρούσεων των δύο μονομάχων του τίτλου σε ένα πρωτάθλημα , που αν εξαιρέσει κανείς τα ματς των αιωνίων , όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις κρίθηκαν οριακά . Το ντέρμπι μοιάζει να έχει φαβορί και αυτό είναι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός . Το στοίχημα του Παναθηναϊκού , πέρα από την έλλειψη αυτοματισμών που υπάρχει και είναι λογικό τέτοια εποχή για μια τόσο νέα ομάδα , είναι η ενσωμάτωση όλων και περισσότερων παικτών στο επιθετικό κομμάτι των συστημάτων.

Παίκτες που αποκτήθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν και επιθετικά , όπως ο Κίτσεν και ο Άρμστρονγκ δείχνουν εκτός κλίματος , ειδικά ο δεύτερος , γεγονός που δυσκολεύει αφάνταστα τη ζωή του Πεδουλάκη και του μειώνει τις πιθανές εναλλαγές ρόλων και θέσεων . Στη γραμμή των ψηλών ο Σοφοκλής φαντάζει απελπιστικά μόνος , αφού ο έτερος παίκτης που μπορεί να απειλήσει με εσωτερικό σκοράρισμα είναι ο Τσαρτσαρής που καλείται να φτάσει σε στάνταρ προηγουμένων ετών . Βαρόμετρο για μια ακόμα σεζόν για το τριφύλλι αποτελεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης από την απόδοση του οποίου θα κριθούν πολλά στο ματς . Με την προσδοκία να μιλάμε μόνο με μπασκετικούς όρους τη Δευτέρα το βράδυ σας αφήνω ανοίγοντας για πρώτη φορά και αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας εκτός από τις ραδιοφωνικές μας συζητήσεις μαζί με τον Τσάρλυ κάθε βράδυ στη φιλόξενη συχνότητα του NovaΣΠΟΡ FM 94.6 .

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x