Τσάρλυ

Η πρώτη νίκη

Μέχρι τον αγώνα με τον Πλατανιά η ΑΕΚ είχε δοκιμαστεί σε δύο διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού οι οποίοι δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στα ματς που κοούτσαρε ο Βλάχος ήταν φανερή η προσπάθεια για δημιουργία παιχνιδιού με σωστή κυκλοφορία μπάλας. Στην Τούμπα ο Λίνεν επέλεξε μια τακτική προσαρμογή στον αντίπαλο με πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα. Γράφει ο Τσάρλυ

Χαίρετε κύριοι,

Μέχρι τον αγώνα με τον Πλατανιά η ΑΕΚ είχε δοκιμαστεί σε δύο διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού οι οποίοι δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στα ματς που κοούτσαρε ο Βλάχος ήταν φανερή η προσπάθεια για δημιουργία παιχνιδιού με σωστή κυκλοφορία μπάλας. Στην Τούμπα ο Λίνεν επέλεξε μια τακτική προσαρμογή στον αντίπαλο με πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και στα δύο στυλ ποδοσφαίρου ανταποκρίθηκαν, δεν έφεραν όμως αποτέλεσμα καθώς για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να τελειώσουν φάσεις.

Γράφει ο Τσάρλυ

Ο Έβαντ Λίνεν ήξερε πως το παιχνίδι με τον Πλατανιά είναι must win. Σωστά έπραξε και αποφόρτισε τους ποδοσφαιριστές του δηλώνοντας τις παραμονές του παιχνιδιού πως είναι πολύ νωρίς ακόμα και η συζήτηση για τελικούς είναι αστεία. Ήξερε όμως πως η ομάδα του θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν πάρει τους τρεις βαθμούς. Είχε λοιπόν όλη την εβδομάδα για να δουλέψει τόσο με τους παίκτες του αλλά και με το μυαλό του, τον τρόπο που θα κάνει την ΑΕΚ πιο αποτελεσματική επιθετικά. Αποφάσισε να αλλάξει το 4-2-3-1 σε 4-3-3 και να κατεβάσει την ΑΕΚ χωρίς καθαρό επιτελικό χαφ.

Στην αρχική σύνθεση δεν υπήρχε κανείς εκ των Κατίδη, Γκερέιρο, Γροντή και ο στόχος ήταν να κερδίσει η ΑΕΚ μάχες στο κέντρο και να μπορέσει να απειλήσει από τα πλάγια. Γι’ αυτόν το λόγο τα δίδυμα στις πλευρές ήταν πιο επιθετικογενή απ’ ότι στην Τούμπα. Ο Παπαδημητρίου έπαιξε μπροστά από τον Κοντοέ και ο Βλάχος γύρισε σαν μπακ με τον Φούντα να παίρνει τη θέση του Αρκούδα στη βασική ενδεκάδα. Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο κέρδισε κατά κράτος τη μάχη στο κέντρο, είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά ήταν τελείως ακίνδυνη. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου μας μετέφερε τη διαπίστωση του Λίνεν πως η ομάδα του δεν έχει μάθει να αναπτύσσεται από τα άκρα. Ουσιαστικά η ΑΕΚ μέχρι εκείνο το σημείο είχε το ίδιο πρόσωπο που έδειχνε και στις ημέρες του Βλάχου. Είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, αλλά η κυκλοφορία της μπάλας περιοριζόταν σε παράλληλο παιχνίδι. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής για να κάνει ατομική ενέργεια από τις πλευρές, λείπει και ο στράικερ που θα δώσει το δικαίωμα στους συμπαίκτες του να φέρουν τη μπάλα στην επίθεση και να παίξουν μαζί του.

Πραγματικά απορώ για ποιο λόγο ξεκινά ο Φουρτάδο σαν βασικός. Για μένα δεν είναι απάντηση πως δεν υπάρχει, απόντος του Κατσικοκέρη, άλλος στράικερ, πολύ απλά γιατί ο Φουρτάδο δεν ανήκει σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε ούτε ο Φούντας, για παράδειγμα, είναι εξτρέμ αλλά από τη στιγμή που είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει ταχύτητα και ενέργεια πάνω στο τρέξιμό του, χρησιμοποιείται στα δεξιά της επίθεσης της ΑΕΚ. Ο Φουρτάδο δεν μπορεί να βάλει πλάτη, δεν ξέρει πως είναι να υποδέχεται τη μπάλα και να τη μοιράζει και σε όλο το παιχνίδι κρύβεται πίσω από την αντίπαλη άμυνα. Δεδομένα η παρουσία τον αναγκάζει τους συμπαίκτες του να αναλώνονται σε παράλληλο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Πλατανιά γιατί ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι στο παιχνίδι με τον Άρη, αλλά γιατί ευτύχησε να βρεθεί σε πολύ καλή ημέρα ο Γκερέιρο. Ο Λίνεν βλέποντας πως υπάρχει πρόβλημα στο να μετουσιωθεί ο έλεγχος του παιχνιδιού σε τελικές προσπάθειες έβαλε στο 59ο λεπτό τον Γκερέιρο στη θέση του Παπαδημητρίου και πήγε τον Λαγό αριστερά. Ο Βραζιλιάνος μας έχει δείξει πως έχει ένα καλό χτύπημα μπάλας, όχι όμως τόσο σπουδαίο ώστε να επιτρέπει στον προπονητή του να χτίσει την ομάδα πάνω σε αυτόν.

Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω γράψει καλά λόγια για τον Γκερέιρο, ομολογώ όμως πως στο 35λεπτο που έπαιξε με τον Πλατανιά ήταν εκπληκτικός. Πέρα από τα πολύ καλά χτυπήματα που έκανε και δημιούργησαν ενέργειες ήταν πιο ελαφρύς, πιο αεράτος από ποτέ. Ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που στη φάση του γκολ έκανε αυτός τη πλαγιοκόπηση που έψαχνε ο Λίνεν από τους εξτρέμ του και έδωσε στον Φούντα ένα έτοιμο γκολ, που αυτήν τη φορά έδωσε τη νίκη. Η διαφορά, το πλεονέκτημα του Λίνεν σε σχέση με τον Βλάχο είναι πως πρόκειται για πιο ρεαλιστή προπονητή. Μόλις έγινε το 1-0 οι παίκτες του έδειξαν στρατιωτική πειθαρχία και φάγανε τη μπάλα. Θυμίζω πως στο παιχνίδι με τον Άρη, η ΑΕΚ ισοφαρίστηκε τρώγοντας στο 74ο λεπτό αντεπίθεση με το αμυντικό της δίδυμο στη σέντρα.

Αυτά τα λάθη με τον Λίνεν δεν πρόκειται να γίνουν. Ο Γερμανός θα χρειαστεί να δουλέψει ώστε να αποτελέσουν σταθερές κάποια θετικά δείγματα που έβγαλαν στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές του και να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματική επιθετικά. Σίγουρα ο Λίνεν τρίβει τα χέρια του με τον Κορδέρο. Ο Τσιάρτας μπορεί να είναι περίεργος χαρακτήρας έφερε όμως στην ΑΕΚ έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Απλό στο παιχνίδι του με σίγουρη πρώτη πάσα καλές τοποθετήσεις και συμμετοχή τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι της λειτουργίας της ομάδας. Πέρα από τον Ισπανό χαφ πολύ καλά λειτούργησε το αμυντικό δίδυμο βοηθούμενο από τη λειτουργία των κεντρικών χαφ αλλά αυτός που μου έχει κάνει καλύτερη εντύπωση από τα νέα παιδιά της ΑΕΚ είναι ο Βλάχος. Ο Βαλεντίνος δεν έχει καμία σχέση με όσους έχουν παίξει τη συγκεκριμένη θέση τα τελευταία χρόνια την ΑΕΚ.

Μιλάμε για ένα παιδί με τη σωματοδομή που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος ακραίος αμυντικός και την ικανότητα να υποστηρίξει αμυντικά και επιθετικά την πλευρά. Ήταν πολλές οι φορές στο παιχνίδι με τον Πλατανιά που η ΑΕΚ κέρδιζε παίκτη στην επίθεση με τα ανεβάσματα του και έδινε την ευκαιρία στο Φούντα να μπαίνει πιο μέσα και να γίνεται έτσι παραπάνω χαφ στην ανάπτυξη. Ο Λίνεν πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πάγκο της ΑΕΚ και τώρα ξέρει πως μπορεί να δουλέψει πιο ήρεμα. Θα χρειαστεί όμως να εργαστεί σκληρά με τους παίκτες του και να βρει τρόπους ώστε η ομάδα του να γίνει πιο απειλητική. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επιστρέψει υγιής ο Κατσικοκέρης καθώς είναι ο μοναδικός που θεωρητικά μπορεί ο Γερμανός τεχνικός να στηρίξει καν να χτίσει πάνω του την ανάπτυξη της ΑΕΚ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x