Τσάρλυ

To σχέδιο του Μάντζιου

Σε ένα παιχνίδι που η ομάδα των Φαιάκων θα μπορούσε να πάρει πολλά περισσότερα κατάφερε να διευρύνει το αήττητο σερί της στα 6 παιχνίδια. Μετά από τη λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό η Κέρκυρα έπιασε τη 10η θέση μα πάνω απ’ όλα απέδειξε πως είναι σκληρό καρύδι για όλους. Το κείμενο βέβαια δεν γράφεται επειδή ήρθε το 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φερέιρα άλλωστε προσφέρεται για να πάρει κάποιος θετικό αποτέλεσμα.

Χαίρετε κύριοι,

Σε ένα παιχνίδι που η ομάδα των Φαιάκων θα μπορούσε να πάρει πολλά περισσότερα κατάφερε να διευρύνει το αήττητο σερί της στα 6 παιχνίδια. Μετά από τη λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό η Κέρκυρα έπιασε τη 10η θέση μα πάνω απ’ όλα απέδειξε πως είναι σκληρό καρύδι για όλους. Το κείμενο βέβαια δεν γράφεται επειδή ήρθε το 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φερέιρα άλλωστε προσφέρεται για να πάρει κάποιος θετικό αποτέλεσμα.

Γράφει ο Τσάρλυ

Ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να μην το πήρε χαμπάρι αλλά στάθηκε τυχερός που η ομάδα του πήρε τον πόντο. Ο Μάντζιος είναι ένας κυνικός προπονητής. Παίζει για το αποτέλεσμα και δεν ενδιαφέρεται πολύ για το θέαμα που δείχνουν οι ομάδες του. Με τον Παναθηναϊκό όμως κατέβασε την πιο επιθετικογενή (με βάση το ρόστερ που διαθέτει) δυνατή ενδεκάδα. Είναι περίεργο αλλά απέναντι στην ομάδα του Φερέιρα πήρε μεγαλύτερα ρίσκα απ’ ότι στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και στο πρόσφατο με τον Πλατανιά. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει τον Αγρίτη από την κορυφή της επίθεσης και να τον πάει στα δεξιά βάζοντας τον Μπάρκογλου ως καθαρό στράικερ και τον Γιάντση στα αριστερά.

Μιλάμε δηλαδή για καθαρό 4-2-3-1 με φανερή διάθεση να απειλήσει από τις δύο πλευρές και όχι να κλειδώσει την ανάπτυξη του αντιπάλου όπως έκανε με ΠΑΟΚ και Πλατανιά όπου στα πλάγια έβαζε τους Τσουμάνι, Καραλή για να κλειδώσει τις πλευρές. Στην πράξη αποδείχθηκε πως έπραξε σωστά. Χάρις στο τεράστιο παιχνίδι του Ηλιάδη, τα τρεξίματα του Μπουκουβάλα και την ποιότητα του Λεόν, η μάχη του κέντρου κερδήθηκε εύκολα από τους παίκτες του. Η ομάδα του είχε τον έλεγχο του αγώνα με αποτέλεσμα η μπάλα να περνά πολλές φορές από τα πόδια του Ισπανού χαφ. Εδώ θέλω να κάνω μια στάση.

Ομολογώ πως τον 28χρονο επιτελικό μέσο της Κέρκυρας δεν τον γνώριζα μέχρι να μου κάνει θετική εντύπωση στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Μιλάμε για ένα ποιοτικό επιτελικό χαφ που μοιράζει τέλεια το παιχνίδι έχει πολύ σίγουρη κοντινή μεταβίβαση σε μικρό χώρο στο κέντρο γεγονός που επιτρέπει στην ομάδα του να αναπτυχθεί. Ουσιαστικά είναι ο ποδοσφαιριστής που δίνει το δικαίωμα στους συμπαίκτες του να παίζουν άμυνα.

Καθώς, παρότι δεν έχει πολλές δυνάμεις ποτέ δεν κρύβεται και όποτε η αμυντική παγίδα των συμπαικτών του έχει αποτέλεσμα αυτός δίνει το στήριγμα για να αρχίσει μια οργανωμένη επίθεση. Ο Λεόν παρότι έχει το δύσκολο ρόλο να είναι δημιουργός σε μια ομάδα που την περισσότερη ώρα παίζει άμυνα καταφέρνει και ξεχωρίζει. Θα έκανε όμως μεγαλύτερη διαφορά αν στη μπροστινή τριάδα υπήρχε ένας ποδοσφαιριστής με περισσότερο θράσος από τους Γιάντση, Μπάρκογλου, Αγρίτη και με μεγαλύτερο διασκελισμό.

Σε κάθε περίπτωση σαν Κέρκυρα αυτοί είμαστε, με αυτούς παίζουμε. Ο Μάντζιος από τα παιχνίδια της Νέας Σμύρνης και μετά κάνει μια πολύ έξυπνη πατέντα που του έχει βγει. Χρησιμοποιεί τον γρήγορο δεξί μπακ Μπουκουβάλα δίπλα στον Ηλιάδη δημιουργώντας έναν πολύ ισχυρό και ταιριαστό άξονα. Ο Ηλιάδης ως έμπειρος δίνει πολύτιμες λύσεις στην άμυνα και παιχνίδι με παιχνίδι βρίσκει ρυθμό, αρχίζει να θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που έβγαζε μάτια τα δύο πρώτα χρόνια που έπαιζε στον ΠΑΟΚ.

Ο Μπουκουβάλας έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει ψηλά και με δεδομένο πως η επιθετική τριάδα ξεκινά άμυνα λίγο πιο ψηλά από τη σέντρα η Κέρκυρα βγάζει πολλούς παίκτες όπου πάει η μπάλα. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για παράδειγμα όποτε οι παίκτες του Φερέιρα προσπαθούσαν να αναπτυχθούν από το πλάι έβλεπες τουλάχιστον 4 ποδοσφαιριστές της Κέρκυρας. Ήταν δεδομένο πως συμμετοχή στην αμυντική παγίδα θα είχαν οι δύο που έπαιζαν στην πλευρά, ο εσωτερικός χαφ και τουλάχιστον ένας εκ των Λεόν, Μπάρκογλου.

Γεγονός που εκτός ότι έκανε εύκολο το κλέψιμο της μπάλας και δεν έδινε τη δυνατότητα στον αντίπαλο να δημιουργήσει ρήγμα βοηθούσε στο να βγει επίθεση όταν κερδιζόταν η μπάλα. Ο λόγος που με τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό οι παίκτες του Μάντζιου έμειναν στο 0-0 ήταν αυτοί που εξήγησα λίγο παραπάνω. Λείπει ο επιθετικογενής ποδοσφαιριστής με θράσος που θα έχει τη δυνατότητα να φύγει πίσω από την άμυνα του αντιπάλου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί που αγωνίζονται δεν παλεύουν για να υπηρετήσουν σωστά το ρόλο της στον αγωνιστικό χώρο.

Απλά λειτουργούν καλύτερα στο αμυντικό κομμάτι χωρίς να είναι αποτελεσματικοί ή να έχουν τις απαιτούμενες δυνάμεις για να βγάλουν τις επιθέσεις που αναλογούν για την ομάδα τους. Με την αμυντική λειτουργία πάντως που έχει η Κέρκυρα είναι σίγουρο πως δεν θα κινδυνέψει και επειδή με τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα η αμυντική τετράδα έχει ξεκάθαρο ρόλο είναι εύκολο ποδοσφαιριστής που παίζει στην αμυντική τετράδα της Κέρκυρας να διακριθεί. Οι Ζουμπουλάκης, Εντερ για παράδειγμα κάνουν μεγάλα παιχνίδια και για να μην είμαι άδικος η απουσία του Ζουμπουλάκη από τα δεξιά στο παιχνίδι με τον Πλατανιά στοίχησε πολύ στη συνολική λειτουργία της Κέρκυρας, ενώ είναι φανερό πως ο Βραζιλιάνος στόπερ έχει ποιότητα.

Χαιρετώ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x