Τσάρλυ

MVP o Ρότσα

Το γεγονός πως ο τίτλος έχει κριθεί βοήθησε τους δυο τεχνικούς να παρουσιάσουν χωρίς άγχος τις ομάδες τους και να προσπαθήσουν να εκθέσουν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους, χωρίς να προστατεύσουν τις δικές τους. Γράφει ο Τσάρλυ.

Χαίρετε κύριοι,

Το γεγονός πως ο τίτλος έχει κριθεί βοήθησε τους δυο τεχνικούς να παρουσιάσουν χωρίς άγχος τις ομάδες τους και να προσπαθήσουν να εκθέσουν τις αδυναμίες των αντιπάλων τους, χωρίς να προστατεύσουν τις δικές τους. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που από το πρώτο ως και το τελευταίο λεπτο, βλέπαμε συνεχώς ευκαιρίες.

Γράφει ο Τσάρλυ

Ο Ρότσα βρήκε πετρέλαιο στην πλευρά του Χολέμπας και χτύπησε με όλους τους τρόπους. Έπαιξε τον Μαυρία πάνω στο τρέξιμο του. Ανέβασε τον Ζεκά κοντά του ώστε να δημιουργηθούν συνεργασίες προς εκείνη την πλευρά και δημιούργησε τις προϋποθέσεις που βοήθησαν τον νεαρό εξτρέμ, να γίνει ο απόλυτο πρωταγωνιστής στο ντέρμπι.

Ο Ζαρντίμ ήταν φανερό πως είχε διαβάσει την αδυναμία των παιχτών του Παναθηναϊκού στην πρώτη πάσα. Για αυτό τον λόγο χρησιμοποίησε τους Τζεμπούρ, Φουστέρ στην βασική ομάδα και όχι τους Μήτρογλου και Μασάδο. Πέτυχε με αυτό τον τρόπο να οδηγήσει τους στόπερ του Παναθηναϊκού και τον Βιτόλο, σε πολλές λανθασμένες μεταβιβάσεις. Όμως κάπου το παράκανε. Στο τελευταίο τριαντάλεπτο, έδωσε την ευκαιρία στους παίχτες του Ρότσα να κυριαρχήσουν.

Προφανώς πίστεψε πως βάζοντας τον Φουστέρ πίσω από τον Τζεμπούρ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να πετύχει η ομάδα του τρίτο γκολ. Με αυτό τον τρόπο ενίσχυε την πίεση στην πρώτη πάσα του Παναθηναϊκού, αλλά και έδινε στον Φουστέρ την δυνατότητα να βρεθεί με ευκολία στην καρδιά της περιοχής. Η αλήθεια είναι πως η σκέψη του Ζαρντίμ βγήκε στο γήπεδο.

Ο Μασάδο αν και για ακόμα μια φορά αντί για το ρόλο του Ιμπαγάσα, κλίθηκε να καλύψει τον περσινό ρόλο του Μιραλάς, πρόσφερε δυο ασίστ πάρε-βάλε στον Φουστέρ, που ο Ισπανός τις έχασε. Η αλλαγή τακτικής μπορεί να έφερε τις δυο φάσεις του Φουστέρ, όμως άνοιξε τις γραμμές του Ολυμπιακού. Ο Ζαρντίμ με αυτή την επιλογή, άφησε την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα στον άξονα, καθώς είχε μόλις δυο παίχτες.

Το γεγονός αυτό ο Ρότσα το εκμεταλλεύτηκε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έφερε πιο μέσα τον Χριστοδουλόπουλο, έδωσε πλευρά στον Σπυρόπουλο και με τις δυνάμεις που έβγαλε ο Ζεκά στην επανάληψη, ήταν εύκολο για τους παίχτες του Παναθηναϊκού να βρουν χώρους στο κέντρο για να τρέξουν με την μπάλα. Από τη στιγμή που αυτό γινόταν, αρκούσε ένα δυναμικό τρέξιμο του Μαυρία και μια σωστή πάσα προς αυτόν, για να δημιουργηθεί ευκαιρία. Όπου και να την έπαιρνε, ο νεαρός εξτρέμ, είχε τον τρόπο να ελευθερωθεί από τον Χολέμπας. Ήταν τόσο μεγάλο το πλεονέκτημα, που έπαιρνε ο Παναθηναϊκός, στο χώρο που έκανε επίθεση ο Μαυρίας και έπαιζε άμυνα ο Χολέμπας, που θεωρώ δεδομένο, πως αν ο Ρότσα είχε έναν ποιοτικό σέντερ-φορ, θα κέρδιζε το ντέρμπι με μεγάλο σκορ.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν το πλεονέκτημα της ποιότητας. Για παράδειγμα, το λάθος διώξιμο του Καρνέζη, που έφερε μια εύκολη κερδισμένη μπάλα στο κέντρο, το εκμεταλλεύτηκαν και βρήκαν τρόπο να μπουν με την μπάλα στα δίχτυα. Όπως και την λανθασμένη εντολή για μαρκάρισμα του Τοτσέ, στο πρώτο δοκάρι στα κόρνερ, που κινούνταν ο Τσιμπούρ. Ο Παναθηναϊκός πήρε για μεγάλο διάστημα την ενέργεια του αγώνα. Είχε για 90 λεπτά ένα χώρο που κυριάρχησε ολοκληρωτικά, αλλά τα τελειώματα των παικτών του στερούνται ποιότητας και αυτοπεποίθησης.

Είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνετε εύκολα. Ο Ρότσα βέβαια, ότι περνάει από το χέρι του το έχει κάνει. Πέτυχε σε πολύ μικρό διάστημα να κάνει τον Παναθηναϊκό ομάδα, έχει δώσει σε κάθε παίχτη ρόλο που ατομικά μπορεί να υπηρετήσει, ενώ στα δυο ντέρμπι που έδωσε, με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, κατάφερε να δώσει με τις εντολές του τη δυνατότητα στους παίχτες του να εκμεταλλευτούν, όσο γίνετε περισσότερο τις αδυναμίες των αντιπάλων.

Είναι εντελώς άστοχο λοιπόν, να στεκόμαστε μόνο στην βελτίωση τις ψυχολογίας που αυτός έφερε στην ομάδα. Σίγουρα έχει το χάρισμα, το ταλέντο να ανεβάζει τους παίχτες του. Στο διάστημα όμως που δουλεύει, έχει δώσει πολλά από θέμα τακτικής που δεν υπήρχαν επί Φερέιρα. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι ορατά τόσο από την εικόνα βγάζει ως σύνολο ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, όσο και ατομικά κάποιοι παίχτες του. Ο Μαυρίας για παράδειγμα, ήταν ο MVP του αγώνα και αρχίζει να αναδεικνύει τα προσόντα του σε συνεχόμενα παιχνίδια. Ο προπονητής του, τον βοήθησε πολύ με τον τρόπο που στήνει την ομάδα, καθώς με τις εντολές που δίνει τον βοηθά να παίρνει την μπάλα πάνω στο τρέξιμό του. Με τον Ζεσουάλντο, όποιος ποδοσφαιριστής ήταν γρήγορος, έπαιρνε την μπάλα και την έτρεχε μόνος του.

Για να επανέλθουμε στον Ολυμπιακό, ο Ζαρντίμ, έστω και με σύμμαχο την τύχη, έφυγε αήττητος και από το ΟΑΚΑ. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς που δεν ήταν διαβασμένος. Ίσα-ίσα που έδειξε πως γνώριζε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού και για πρώτη φορά πίεσε τόσο έντονα ψηλά την πρώτη πάσα αντιπάλου. Επίσης στόχευσε πολύ στις κακίες επιστροφές του Σεϊταρίδη, βγάζοντας τον Αμπντούν στην πλάτη του. Χρεώνετε όμως που δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τον Χολέμπας και που άνοιξε την ομάδα του με την αλλαγή συστήματος στο εξηκοστό λεπτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x