Λάμπρος Γκαραγκάνης

Οι Άγγλοι υγιείς του Τσάμπιονς Λιγκ (Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Την κούπα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στην Αγγλία, «στέλνουν» οι αναγνώστες του sport-fm.gr! Σε γκάλοπ που διενεργήθηκε στην ιστοσελίδα μας και συμμετείχαν κοντά στους 13 χιλιάδες επισκέπτες της, κάτι που σημαίνει πως το μεγάλο αυτό δείγμα δείχνει μία τάση των πραγμάτων, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (27,85%), Τσέλσι (22,87%) και Λίβερπουλ (22,70%) κατείχαν συνολικά το συντριπτικό ποσοστό 73,42%, ως προς την τελική έκβαση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ως εξέλιξη πιθανώς και να θεωρείται λογική, μιας και οι τρεις από τις οκτώ ομάδες των προημιτελικών του θεσμού προέρχονται από το Νησί. Το συνολικό κομμάτι της πίτας που τους δόθηκε, όμως, είναι πραγματικά μεγάλο και εντυπωσιακό. Στη δική σας ιεραρχία ακολούθησε η γερμανική Μπάγερν Μονάχου (7,86%), η ιταλική Ρόμα (6,07%), η ισπανική Βαλένθια (5,56%), η έτερη ιταλική Μίλαν (4,84%) και τέλος το αουτσάιντερ της ολλανδικής Αϊντχόφεν (2,25%).

Με βάση τα ζευγαρώματα των ημιτελικών, από τα Ρόμα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν-Μπάγερν Μονάχου θα προκύψει μεγάλο και αμφίρροπο ζευγάρι, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει συμμετοχή αγγλικής ομάδας στον ημιτελικό. Υποθέσεις και εκτιμήσεις σε θεσμό τέτοιου επιπέδου και βεληνεκούς, με ασφάλεια, δεν μπορούν να γίνουν! Από το άλλο σταύρωμα (Τσέλσι-Βαλένθια με Αϊντχόφεν-Λίβερπουλ), μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε πως οι πιθανότητες να έχουμε μία ή δύο ομάδες από την Αγγλία στον ημιτελικό είναι προφανείς. Στην πρώτη περίπτωση εν δυνάμει υπάρχουν αντίστοιχες πιθανότητες ομάδας από την εν λόγω χώρα στον τελικό, στη δεύτερη η εξέλιξη θα είναι βέβαια. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, το sport-fm.gr μπαίνει στη διαδικασία της δικής σας λογικής, ως προς τα τελικά πορίσματα του γκάλοπ…

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον φέτος παρουσιάζει μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα στην απόδοσή της. Στην Πρέμιερ Λιγκ έχει πάρει από νωρίς το προβάδισμα για τον τίτλο, έχοντας βάλει τις υπόλοιπες συνδιεκδικήτριες (μόνο στα χαρτιά ισχύει ο πληθυντικός) σε ρόλο κυνηγού! Η κληρωτίδα της έβγαλε ίσως την ιδανική ομάδα για τα προημιτελικά, ακόμη πιο ιδεατό αντίπαλο από την Αϊντχόφεν, με την κόντρα Άγγλων-Ολλανδών να είναι γνωστή. Μεγάλο της μειονέκτημα στην παρούσα φάση είναι οι απουσίες των επιθετικών της, οι οποίοι σε συνδυασμό με την επιστροφή του Λάρσον στη Χέλσινγκμποργκ, της στερούν λύσεις στη γραμμή κρούσης. Δεδομένη θεωρείται η ποιότητά της και ο χαρακτήρας που δείχνει φέτος, σε όλες τις διοργανώσεις που μετέχει, οπότε η ανάδειξή της ως ένα από τα φαβορί για την άρση της κούπας στην Αθήνα, κρίνεται δίκαιος!

Τσέλσι: Οι Λονδρέζοι θα ξαναταξιδέψουν στην Ιβηρική Χερσόνησο, γνωρίζοντας πως η αντίσταση της Βαλένθια, σε σχέση με αυτή της Πόρτο, θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Για τη δυναμική τους σε επίπεδο πληρότητας ρόστερ λόγος δεν γίνεται, αλλά με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς φέτος, ίσως στην προκειμένη περίπτωση να υπερεκτιμάται, μιας και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη σημαντικότατη πιθανότητα, να χρειαστεί να προσπεράσει τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά, κάτι που προσφάτως δεν το έχει καταφέρει! Το μεγάλο της ατού, συνάμα και μειονέκτημα, είναι ο προπονητής της. Ο Ζοσέ Μουρίνιο επιθυμεί διακαώς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τους Λονδρέζους, πριν την πιθανή φυγή του από τους «μπλε». Συχνότατα, όμως, βγαίνουν στην επιφάνεια εμπλοκές του με μέλη της ομάδας (βλ. Αμπράμοβιτς, Σεφτσένκο). Όταν το… κλίμα είναι στραβό, ο γάιδαρος ίσως σβήσει την πείνα του…

Λίβερπουλ: Μία από τις πιο άξιες εκπροσώπους της Αγγλίας στην Ευρώπη. Το όνομά της και μόνο, ανεξάρτητα από ρόστερ ή αγωνιστική ισχύ, είναι ικανό να παραπλανήσει με τρόπο άσχημο γι΄ αυτήν την ομάδα που θα την υποτιμήσει. Οι «κόκκινοι» είναι ικανοί να τερματίσουν τέταρτοι ή πέμπτοι στην Αγγλία και να κατακτήσουν με κάθε πιθανό τρόπο το Τσάμπιονς Λιγκ. Η συγκεκριμένη παράμετρος προφανώς έγινε αντιληπτή, ενώ και η κλήρωσή της, σε θεωρητικό επίπεδο στα προημιτελικά ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να της τύχει. Στα μειονεκτήματά της είναι κάποιες νεκροί περίοδοι σε διαστήματα της σεζόν, συνήθως βέβαια στις αρχές των σεζόν.

Μπάγερν Μονάχου: Ίσως η πιο αδικημένη ομάδα εκ μέρους σας. Ο Ότμαρ Χίτσφελντ διαδέχθηκε στον πάγκο των Βαυαρών τον Φέλιξ Μάγκατ, «ειδοποίησε» πως θα μείνει ως το τέλος της σεζόν και κατόπιν θ΄ αποχωρήσει, με στόχο έναν και μόνο: την κατάκτηση της κούπας αυτής. Καμία γερμανική ομάδα δεν μπορεί να υποτιμηθεί στην Ευρώπη, με βάση την οξυδέρκεια και τον τρόπο (λόγω πείσματος) που έχουν οι Κεντροευρωπαϊκοί σύλλογοι στο ν΄ αποσπάσουν αποτελέσματα. Ποιοτικά είναι ανώτερη από τη Λίβερπουλ, για παράδειγμα, διαθέτοντας μεμονωμένα παίκτες μεγαλύτερης κλάσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η διαφορά της στα ποσοστά, από τους «κόκκινους».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τις εντάσσουμε σε μία ξεχωριστή κατηγορία, αφού πραγματικά θα πρέπει να γίνουμε μάρτυρες αλυσιδωτών εκπλήξεων, για να τις δούμε να σηκώνουν τον τρόπαιο στον αττικό ουρανό! Η Ρόμα έχει βρει έναν ρυθμό, έχει συγκεκριμένους παίκτες που κάνουν τη διαφορά και φυσικά το εμπόδιο της Γιουνάιτεντ, μπροστά της. Η Βαλένθια έχει αποκτήσει φανέλα, αλλά και πάλι εξαρτάται από την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα συγκεκριμένων παικτών (βλ. Βίγια, Χοακίν, Μοριέντες). Η Μίλαν ναι μεν διαθέτει το ρόστερ, αλλά η φετινή της κατάσταση, όπου έχει χάσει με όλους τους πιθανούς τρόπους για παράδειγμα στην Ιταλία. Σαφώς και η θέση που της δώσατε στις εκτιμήσεις της δεν της αρμόζει, όμως με τη λογική πως θα πρέπει να περάσει την Μπάγερν πρωτίστως και κατόπιν να κοντράρει τη Μάντσεστερ ή να εμπλακεί σε ιταλικό εμφύλιο, δικαιολογούν την υποτίμηση των «ροσονέρι». Τέλος, η Αϊντχόφεν δείχνει και το επίπεδο της διοργάνωσης. Όταν μία ομάδα που έχει την υποδομή, την οικονομική ευμάρεια, το ρόστερ, την έδρα της PSV και τη φανέλα, αλλά και την εμπειρία, λογίζεται ως αουτσάιντερ, γίνεται αντιληπτή και η ονομασία του θεσμού!

Αναφορικά, τέλος, με το γκάλοπ αλλά και την κατάσταση που παρουσιάζεται από τις εταιρείες στοιχημάτων, ως προς την εξέλιξη της διοργάνωσης, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ναι μεν οι αγγλικές ομάδες δίνονται και πάλι φαβορί, με την Τσέλσι, όμως, να μαζεύει τις πιο χαμηλές αποδόσεις και τη Μίλαν να θεωρείται πιο… φαβορί από την Μπάγερν. Κοινό σημείο ο διακριτικός σνομπισμός της PSV, ενώ η Αγγλία ως χώρα είναι το απολύτο… στάνταρ, στο στοίχημα για τη χώρα, στην οποία θα ταξιδέψει η κούπα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x