Λάμπρος Γκαραγκάνης

Καβάλα σε άσπρο άλογο! (Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Ο παράγοντας της ψυχολογίας σε κάθε τομέα της ύπαρξης παίζει τον, πλέον, σημαντικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που οι επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με τη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων και με την αποκατάσταση της υγείας της ψυχής ενός ανθρώπου, λογίζονται και αυτοί ως γιατροί και πολύ ορθώς. Το αναφέρω, γιατί ο καρδιολόγος έχει κάτι υπαρκτό ως προς την ίασή του: την καρδιά! Ο ορθοπεδικός επίσης: ένα σπασμένο οστό! Ο ενδοκρινολόγος: την ομαλή λειτουργία των αδένων! Ο ψυχολόγος ή σε μία παράλληλη λειτουργία ο ψυχίατρος έχουν να κάνουν με κάτι το οποίο δεν είναι υπαρκτό ως όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Η έννοια της ψυχοσύνθεσης είναι ευμετάβλητη από οργανισμό σε οργανισμό, διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, αποτελείται από άπειρες συνισταμένες και γενικότερα παρουσιάζει μία πολυμορφικότητα, η οποία όταν δεν ελεγχθεί εξελίσσεται σε μέγα εχθρό και για τον παθόντα και για τον θεράποντα ιατρό του.

Η περίπτωση του Παναθηναϊκού, όχι μόνο φέτος, αλλά καθόλη τη διάρκεια της εν Ελλάδι παντοκρατορίας του αντίπαλου δέους, χρίζει ιδιαίτερης ψυχικής μελέτης και έρευνας, η οποία από δημοσιογράφο, μονάχα επιδερμικά μπορεί να γίνει και να καταγραφεί. Για να είμαι ειλικρινής, θα υπέγραφα και επίσημο χαρτί, για τη βεβαιότητά μου και πως επιστήμονας με χίλια… μάστερ να έμπαινε στη διαδικασία ν΄ ασχοληθεί με το «τριφύλλι», θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Η λειτουργία μιας ομάδας και συγκεκριμένα η ψυχοσύνθεσή της διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη ενός και μόνο προσώπου. Εξαρτάται από τις εν γένει συμπεριφορές: διοίκησης, προπονητή, παικτών, φιλάθλων, οπαδών (απαραίτητος ο διαχωρισμός), δημοσιογράφων προσκείμενων στο σύλλογο, γυμναστών, φροντιστών, παραγόντων, μάνατζερ, αντιπάλων, γιατρών! Αν, λοιπόν, για να γίνει καλά μία διαταραγμένη ψυχολογικά προσωπικότητα, απαιτείται ενδογενής έρευνα μία φορά, σε μία ομάδα κρίνεται απαραίτητη η προσπάθεια εις την εκατομμυριοστή δύναμη.

Τα δύο τελευταία αποτελέσματα με Εργοτέλη και Ατρόμητο Αθηνών, έβγαλαν στην επιφάνεια, με τον πιο τρανταχτό τρόπο όλα τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, αναφορικά με τους «πράσινους», τα οποία τη χρονική στιγμή που διανύουμε έγιναν πιο επώδυνα από ποτέ, γιατί πολύ απλά δείχνουν πως δύσκολα θα υπάρξει επούλωση. Ο Παναθηναϊκός, ως σωματείο, είναι από τα πιο οργανωμένα στην Ευρώπη, με μόνο χάντικαπ τη μη ύπαρξη ενός δικού του γηπέδου, το οποίο θ΄ άλλαζε τις ισορροπίες, στα εντός έδρας παιχνίδια. Με αυτήν την προσθήκη στα συν του «τριφυλλιού» κανένας Εργοτέλης δεν θα έπαιρνε, έστω με τη δυσκολία που τους κατέκτησε, τους τρεις βαθμούς και κανένας Ατρόμητος ή Ιωνικός δεν θα έκαναν περίπατο. Υπάρχει ο αντίλογος της ΑΕΚ, βέβαια, η οποία είναι και αυτή στο… ενοίκιο, αλλά παρουσιάζεται πολύ πιο σοβαρή στα παιχνίδια με υποδεέστερες ομάδες. Στο πρόσφατο παρελθόν το μεγάλο πρόβλημα της αθηναϊκής ομάδας, ήταν η συμπεριφορά της στα ντέρμπι, κάτι που φέτος (πιθανώς κάποιοι να ισχυριστούν προσωρινά) διορθώθηκε.

Μέσα σε δύο εβδομάδες προέκυψε και πρόβλημα συμπεριφοράς των «πρασίνων» και μάλιστα υπό καλές συνθήκες, κόντρα σε πιο αδύναμους αντιπάλους. Για να είμαστε ρεαλιστές, ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα στον κάθε… Δαυΐδ, όταν τον αντιμετωπίζει, πως αρκεί μία πέτρα ανάμεσα στα μάτια του… Γολιάθ, για να τον εξουδετερώσει και να τον βγάλει από τη μέση. Δίνει την εντύπωση στον κάθε «πικραμένο», πως απαιτείται μονάχα η μία στιγμή και όχι μία διαρκής προσπάθεια για να τον κουμαντάρει. Είναι σκληρό, αλλά έχει χάσει το σεβασμό του υποδεέστερου αντιπάλου, πέφτοντας σε μία ανυποληψία, με τις συνέπειες που βιώνουμε τώρα. Και αυτό έχει δημιουργηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και όχι τώρα που απλά η εξέλιξη αυτή κορυφώθηκε με τις δύο σερί εντός έδρας ήττες. «Μονός καβγάς δεν γίνεται», έτσι το φταίξιμο είναι όλων, όπως σε αντίθεση και η επιτυχία. Ευθύνες φέρουν όλοι, το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει ξανά τη νύφη!

Η διοίκηση δεν μπορεί να αλλάξει και θα ήταν λάθος, μιας και διατηρεί εύρωστη οικονομικά την επιχείρηση. Εσωτερικές αλλαγές και να γίνουν δεν θα αγγίξουν τον κόσμο, ο οποίος αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο στην όλη λειτουργία. Ρόστερ δύσκολα ξαναξιλώνεται, απλά πρέπει να ενισχυθεί να ενδυναμωθεί. Η… εύκολη λύση είναι και πάλι μία: ν΄ αλλαχθεί ένας άνθρωπος, με οποιοδήποτε κόστος, ο οποίος και φαίνεται και αποτελεί συνδετικό κρίκο ισχύος στο σωματείο και να έρθει κάποιος άλλος, που θ΄ αρχίσει δουλειά από την αρχή, στο κομμάτι που τον αφορά. Τέτοιος είναι μόνο ένας: ο προπονητής. Σε προηγούμενη επικοινωνία μας, είχαμε αναφέρει τα πάμπολλα θετικά του Βίκτορ Μουνιόθ και την προσφορά του στον Παναθηναϊκό. Ακόμη και τώρα στις τάξεις των φιλάθλων/οπαδών του συλλόγου, είναι αυτός που φταίει λιγότερο. Στην προκειμένη περίπτωση και μάλιστα σ΄ ένα κομβικό σημείο, ο Ισπανός απέδειξε γνώστης ελαχίστων πραγμάτων της ελληνικής πραγματικότητας και ίσως αυτό να πληρώσει στο τέλος!

Η αβεβαιότητα του αν θα μείνει ή αν θα φύγει για την πατρίδα του το καλοκαίρι, σε μία στιγμή που ήταν ο απόλυτος άρχοντας, μετά τη νίκη στο «Καραϊσκάκη», έδειξε σε ορισμένους πως ίσως αυτό το διάστημα έως το τέλος της σεζόν, το αντιμετώπισε ως… αρπαχτή, αναμένοντας κάτι το καλύτερο για το μέλλον του. Στην κρίση των πριμ εν διαμέσου των μεθεόρτιων του ντέρμπι, υπήρξε ουδέτερος παρατηρητής και ας μην ήταν το φταίξιμο εξ ολοκλήρου δικό του, αλλά των παικτών του. Αυτοί είναι άλλο κεφάλαιο, το οποίο θέλει τόμους για να μελετηθεί. Όπως και ο κόσμος! Την Κυριακή το βράδυ, φώναξαν κάποιοι στον Παπαδόπουλο: «Παίρνετε λεφτά που δεν θα τα βγάλουμε σε πέντε ζωές και δεν αποδίδετε μπάλα», με τις πιθανότητες να είναι το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βγήκε σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή το περασμένο καλοκαίρι και έβρισε τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, που δεν έδωσε αρχικά τσουβάλι τα ευρώ στον «Παπ», να είναι σημαντικότατες.

Ό,τι και να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, όποιοι παίκτες και να έρθουν, η λύση ίασης του «τριφυλλιού» θα πάρει χρόνια. Το τελικό στάδιο αποθεραπείας του λειψού ψυχολογικού τομέα, θα πρέπει να είναι έτοιμο να καρποφορήσει τη σεζόν που θα την αρχίσει στο νέο του γήπεδο (όποια κι αν είναι, πρέπει να έλθει το συντομότερο). Στο ζήτημα των παικτών, η διοίκηση στο διάστημα αυτό, θα πρέπει πρώτα να πάρει από αυτούς που υπολογίζει και κατόπιν να δώσει. Όταν έχεις άλλωστε κάποιον στην αναμονή, μόνο τότε έχεις να καρπωθείς από αυτόν, γιατί εκ των υστέρων πολλά δεδομένα αλλάζουν. Στο θέμα του προπονητή, αν τελικά ο Μουνιόθ δεν μείνει, θα έχει χαθεί ένας εξαιρετικός προπονητής, ένας ποιοτικός χαρακτήρας κι ένας οξυδερκής άνθρωπος, ικανότατος να προσέφερε αν του είχαν δοθεί οι εγγυήσεις και τα εχέγγυα για να εργαστεί.

Στην περίπτωση αυτή, τα πρόσφατα αποτελέσματα φανερώνουν τον επόμενο αντικαταστάτη του. Προσοχή: όχι το προφίλ αυτού που πρέπει να έρθει, αλλά το ίδιο το πρόσωπο. Γιατί, επαναλαμβάνω, στην περίπτωση που το «λαχείο» Μουνιόθ φύγει, η λύση δεν θα πρέπει να λέγεται καν ούτε Ζοσέ Μουρίνιο, ούτε Ότμαρ Χίτσφελντ, αλλά Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αν δεν μείνει ο Ισπανός, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο συγκεκριμένος προπονητής να φορέσει τα «πράσινα» και βάλει ένα χεράκι, για να μην γίνει ο Παναθηναϊκός, μικρότερο μέγεθος, απ΄ όσο κινδυνεύει να εξελιχθεί. Η διαδικασία ίασης, έγραψα παραπάνω, θα είναι χρονοβόρος. Αρχίζει με τον «Πρίγκιπα» μ΄ ένα πολύ ενδιαφέρον προσόν του Παναθηναϊκού. Θα γίνει αυτό που οι αντίπαλοί του φοβούνται περισσότερο από το οτιδήποτε στον κόσμο, την πρόσληψη του «Ντούσκο» από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Αν και «σπασμένος» και φθαρμένος τα τελευταία χρόνια, ο Μπάγεβιτς με την ενέργειά του ν΄ αφήσει τον πάγκο στο Ερυθρός Αστέρας-Βοϊβοντίνα και να κατευθυνθεί στα αποδυτήρια, απέδειξε πως είναι ο προπονητής των μεγάλων στιγμών και αποφάσεων. Η παρουσία του και μόνο, πέραν του προσόντος να παίρνει έναν παίκτη του «5» και να τον φτιάχνει να παίζει για «8», θα είναι σκηνικό καθόλου ιδεατό στους αντιπάλους του. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και να τον υπολογίζει αυτός, ενώ γνώμη μου είναι πως το «τριφύλλι» θα του δώσει ένα κίνητρο απαντήσεων σε όλες τις κατευθύνσεις. Όλα αυτά, εάν και μόνο φύγει ο Μουνιόθ, που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι προτεραιότητα! Αν, όμως, δεν εξελιχθεί ο αρραβώνας του εξαμήνου, σε συμβόλαιο γάμου για ένα σημαντικό διάστημα από το καλοκαίρι και μετά, η λύση είναι μία, στην κατάσταση του Παναθηναϊκού. Ο ψυχολόγος Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο οποίος (και αυτό θα πρέπει να το βάλει καλά στο νου του ο κόσμος που αγαπάει αυτήν την ομάδα) θα πρέπει να μπει στην Παιανία, καβάλα στο άσπρο του άλογο, χαίροντας της ακέραιας αποδοχής ΟΛΩΝ! Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x