Λάμπρος Γκαραγκάνης

Πασχαλινές διακοπές για χούλιγκαν! (Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Στην Ελλάδα που βρέχει πέντε λεπτά και πλημμυρίζει το σύμπαν, παραλύοντας ο κρατικός μηχανισμός, ομολογώ πως λίγοι από εμάς περίμεναν καλύτερη αντίδραση από τους αρμόδιους ν΄ αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος, μετά τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη στην Παιανία. Για μία ακόμη φορά αυτοί που αμείβονται πλουσιοπάροχα, είναι εκλεγμένοι από τον ίδιο το λαό και επαναπαυμένοι στην πρόσκαιρη σιγουριά της τετραετίας, πιάστηκαν αδιάβαστοι και πιθανώς να φαίνονται και λίγοι, μπροστά στα ανθρωποειδή, που πρωταγωνίστησαν στον… πόλεμο της 29ης Μάρτη! Δεν χαρακτηρίζω τους δεύτερους τετράποδα, γιατί σε πλείστες περιπτώσεις τα ζώα έχουν νόμους και τους τηρούν, όπως και οι αγέλες όπου υπάρχει μία ιεραρχία κι ένα θεωρητικό καταστατικό. Η απόφαση να σφραγιστούν οι αθλητικοί χώροι μέχρι και τις 13 Απριλίου (δεν θα μπω στη διαδικασία να τη χαρακτηρίσω γιατί δεν υπάρχει ακριβής λέξη) δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση, σε αυτό που προηγήθηκε και δείχνει πως οι αρμόδιοι δεν είχαν ιδέα για το τι θα συνέβαινε!

Το χειρότερο είναι πως έστω και εκ των υστέρων, μοιάζουν να μην έχουν καν λύση ή σχέδιο, για το πώς να αντιμετωπιστούν τα πεπραγμένα. Η τιμωρία είναι ένας τρόπος καταστολής των απεχθών πράξεων, όχι όμως τόσο αποτελεσματικός όσο η πρόληψη. Από τη στιγμή που στην πρόληψη, η αποτυχία είναι προφανής και η κατάσταση δεν ανατρέπεται, τότε πρέπει να υπάρχει η υποδομή ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, μετά και τις αποφάσεις που, πιθανώς, προσωρινά να πήρε η διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό της χώρας, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Το να βάλεις λουκέτο σε όλα τα γήπεδα και ν΄ αναστείλεις την αθλητική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποτελεί μία απόφαση «copy-paste» των αρμοδίων ιταλικών φορέων, για τα όσα συνέβησαν προ καιρού με τον νεκρό αστυνομικό. Οι δικαστικές διαμορφώσεις και διορθώσεις περί ποινών για θέματα βίας, μακάρι να εφαρμοστούν, αλλά και πάλι δύσκολα λύνουν το πρόβλημα.

Η απόφαση που πάρθηκε σήμερα, αποτελεί ένα καλό περιτύλιγμα… πασχαλινών διακοπών των χούλιγκαν, οι οποίοι πως θίγονται και πως μπλοκάρονται από τη συγκεκριμένη κρατική κίνηση, ακόμη δεν το έχω καταλάβει! Λες κι αν θέλουν να δώσουν ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη και στα… μαρμαρένια αλώνια, θα επηρεαστούν πάρα πολύ από το γεγονός πως δεν θα γίνει το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο βόλεϊ! Η απόφαση αυτή θα έχει βάση μόνο αν συμβεί ακριβώς αυτό που γράφω παρακάτω: ακολουθεί Πάσχα, η έξοδος των εκδρομέων θα μονοπωλήσει την ειδησεογραφία, μιας και ένας μικρός πόλεμος, από άποψης θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, αρχίζει! Καλώ, λοιπόν, την πολιτεία στον πρώτο άτυχο οδηγό, που θα πέσει θύμα της ασφάλτου, να κλείσει όλους τους δρόμους και τις αρτηρίες της Ελλάδας, ώστε κανείς να μην μπορεί να φύγει από την πόλη του, οπότε να μην κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του σε τροχαίο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα ερωτήματα που ζητούν επίλυση είναι πολλά, όπως πολλοί είναι και οι αναρμόδιοι και χωρίς υποδομή γνώσης φορείς, για να τ΄ αντιμετωπίσουν.

Η προέλευση των συλληφθέντων (ακούσαμε για υπαλλήλους ΠΑΕ και ανιψιό βουλευτή), η αντιμετώπιση της αστυνομίας που από πεντακόσια άτομα συνέλαβε δεκατρία, το που πήγαν τα εισιτήρια του αγώνα βόλεϊ τα οποία εξαντλήθηκαν και το πώς το γήπεδο υπήρξε άδειο είναι ορισμένα απλώς! Και ίσως είναι και τα μόνα εύκολα προς επίλυση… Γιατί αν μπω στη διαδικασία να ρωτήσω πως και πότε θα σταματήσει αυτό, υπεισέρχομαι σε θέματα βάσεων κοινωνίας, παιδείας, οικογενειακού περιβάλλοντος κτλ. Απλά μία σημείωση: αυτό που συνέβη την Πέμπτη στην Παιανία, είναι απλά μία κόπια στημένων ραντεβού για ξύλο, απ΄ τα όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα στην Ολλανδία, όπου σε χωράφια και εκτάσεις εκτός μεγάλων πόλεων, μαζεύονται τα… καλόπαιδα και βγάζουν το άχτι τους. Ούτε στον τρόπο που σκοτωνόμαστε, δεν μπορούμε να έχουμε μία πρωτοτυπία!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x