Επικαιρότητα

Aλλαγή ατζέντας επιδιώκει το Μαξίμου ενόψει νέων μέτρων

Με στόχο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ώστε να ξεφύγει από τις οδυνηρές συνέπειες της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές, πορεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με κεντρικό στόχο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα ώστε να ξεφύγει, όσο αυτό είναι εφικτό, από τις οδυνηρές για την ίδια συνέπειες λόγω της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές, πορεύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, όπου συζητούνται τα νέα σκληρά μέτρα, επιχειρεί στροφή με την εκκίνηση της διαδικασίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και την προώθηση του βαρύγδουπου σχεδίου, άγνωστο πως θα προωθηθεί, σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, όπου κεντρική θέση έχουν όροι, όπως «κοινωνική προστασία», «δίκαιη κατανομή βαρών» και «δίκαιη ανάπτυξη».

Από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός, υπό το βάρος των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων, προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, στρεφόμενη η κυβέρνησή του και στην λεγόμενη καθημερινότητα και την ελάφρυνση των πολιτών, αναζητώντας αντίβαρα στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναγνωρίζουν στις συσκέψεις που γίνονται με τη συμμετοχή και του Αλ. Τσίπρα, ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει ένας αέρας αισιοδοξίας - ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες - θα πρέπει καταρχάς να δοθεί έμφαση στη μείωση της ανεργίας και στην διόρθωση αρκετών σημείων της ακολουθούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται, και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας και το επικοινωνιακό του επιτελείο, έχουν αποφασίσει ότι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, εκτός από το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα αναδεικνύει πιο «φιλικά» για την ίδια ζητήματα, όπως η διαπλοκή και η διαφθορά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της σε διάφορες υποθέσεις από το παρελθόν, όπως έκανε πρόσφατα ο τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης που ανέδειξε στη Βουλή το θέμα του ΚΕΛΠΝΟ και των χρημάτων που δίνονταν, στοχοποιώντας για μια ακόμα φορά τη Ν.Δ. και τον αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη.

Η λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ακλόνητο, όπως λένε, ηθικό πλεονέκτημα όταν αναδεικνύει ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς κατά την ίδια η Ν.Δ. βαρύνεται με πολλά από το παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό μιλάνε από το Μέγαρο Μαξίμου για τα οικονομικά των κομμάτων, την υπόθεση της Siemens, η δίκη της οποίας ξεκίνησε έστω και με δυσκολίες, του πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της συζύγου του, κ.α.

Την ώρα όμως που ο Αλ. Τσίπρας άνοιγε το φάκελο παραγωγική ανασυγκρότηση η ΕΛΣΤΑΤ έριχνε τη βόμβα της, αφού αναθεωρούσε την ανάπτυξη της οικονομίας για τους τελευταίους μήνες του 2016 και μιλούσε ξεκάθαρα για βαθιά ύφεση 1,2%.

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης να αλλάξουν το κλίμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθούν νέα δεδομένα, καθώς η χώρα βουλιάζει στην ύφεση εξαιτίας της δραματικής καθυστέρησης στην αξιολόγηση αλλά και των συνεχόμενων μέτρων που επιτείνουν την ύφεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είπε με σαφήνεια ότι εάν δεν κλείσει ως το Μάιο η αξιολόγηση αποφεύγεται το σενάριο για έξοδο στις αγορές το 2018 και το νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου, η Ν.Δ. θα κινηθεί με στρατηγική μετωπικής αντεπίθεσης και θα επιχειρήσει και η ίδια να πλήξει ευθέως το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣYPIZA και προσωπικά του Αλ. Tσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια ομάδα «γαλάζιων» στελεχών που ελέγχει εξονυχιστικά όλες τις δημόσιες συμβάσεις, τους διαγωνισμούς για έργα και τις κρατικές προμήθειες.

Η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και αυτό το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης.

«Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ότι το Σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας» ήταν το μήνυμα της Ν.Δ. που τονίζει ότι η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας.

Η ηγεσία της Ν.Δ. ετοιμάζεται, όταν ο πρωθυπουργός σταματήσει να περιφρονεί –όπως λέει- το αντιπροσωπευτικό σώμα, να καταθέσει ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να ακυρώσει την κυβερνητική προπαγάνδα που εμφανίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη συνοδοιπόρο των πιστωτών, εμμένοντας στην άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Στη σκιά της προσπάθειας του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να τον ταυτίσει επί της ουσίας ειδικά με τους ακραίους κύκλους των θεσμών, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις προσπάθειές του να εξουδετερώσει την αρνητική κριτική προτάσσοντας μια σειρά επιχειρημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, να ξεκαθαρίσει με έμφαση ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική του Μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν φοράει την «φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά του ΔΝΤ, αναμένεται το επιχείρημά του περί «υπερβολικών απαιτήσεων» των πιστωτών να το θέσει και στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου και θα έχει και συναντήσεις με κεντροδεξιούς ηγέτες, ενώ δεν αποκλείεται να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν για μια ακόμη φορά με την Άγνκελα Μέρκελ.

Στις Βρυξέλλες, όπως και στη συνάντηση με τους πρέσβεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός, ενώ όπου έχει την ευκαρία θα αναπτύσσει πτυχές από το συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της Ν.Δ. για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x