Επικαιρότητα

Bloomberg: Ο Τσίπρας οδεύει προς τις Βρυξέλλες με το ελληνικό μέλλον να διακυβεύεται

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξασφαλίσει διάσωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να διατηρήσει τη χώρα του στη ζώνη του ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνεται προς τις Βρυξέλλες.

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να εξασφαλίσει διάσωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να διατηρήσει τη χώρα του στη ζώνη του ευρώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατευθύνεται προς τις Βρυξέλλες, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες πως ο «χρόνος τελειώνει». Οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν το μεσημέρι προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνει το πρακτορείο, πρέπει να αποφασίσουν αν μπορούν να διαπραγματευτούν με τον Τσίπρα, που τους αιφνιδίασε αποχωρώντας από τις συνομιλίες στις 26 Ιουνίου και ανακοινώνοντας δημοψήφισμα, ή αν θα προετοιμαστούν για την πρώτη αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος 16 χρόνια μετά τη δημιουργία της.

«Η ευρωζώνη δεν έχει λόγους να συμβιβαστεί», εκτιμά ο Jacob Kirkegaard του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει πως πέφτει στην Ελλάδα το βάρος να εξηγήσει πώς σκοπεύει να βγει από την κρίση. Η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει την πρόταση που ήταν στο τραπέζι πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος «πολύ γενναιόδωρη».

«Θα ζητήσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει την ψήφο των Ελλήνων επειδή το ερώτημα είναι άσχετο», είπε σήμερα π Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έχει απέναντι της τους Γερμανούς που εκνευρίζονται ολοένα και περισσότερο με τη στάση των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Bild την καλεί σήμερα να παραμείνει σκληρή και να μην προσφέρει άλλα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια σημάδια πως η συμφωνία είναι εφικτή. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθεί τρόπος η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

inner

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x