sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παρτίζαν: Με νέα πρόσωπα αλλά τον ίδιο ενθουσιασμό

Η Παρτίζαν έρχεται στη σεζόν 2023-24 της Ευρωλίγκας με κάποια διαφορετικά πρόσωπα, τις ίδιες προσδοκίες όμως για να πρωταγωνιστήσει.

Αν υπάρχει μία ομάδα στην Ευρωλίγκα η οποία έχει τη δυνατότητα να ενθουσιάσει και τους… ουδέτερους, αυτή είναι η Παρτίζαν. Οι Σέρβοι απέδειξαν πέρυσι πως ανήκουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, καθώς βρήκαν με σταδιακούς ρυθμούς τα πατήματά τους και κόντεψαν να φτάσουν μέχρι το Final Four, ζορίζοντας τρομερά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πιθανότατα θα τα είχαν καταφέρει, κιόλας, αν δεν είχαν θύμα της έντασης που δημιούργησε έξυπνα ο Σέρχιο Γιουλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους πιο μεγάλους καβγάδες εντός παρκέ που έχουμε δει ποτέ.

Αυτό που δεν ολοκλήρωσε πέρυσι, θέλει να το καταφέρει φέτος. Παρόλο που κινδύνεψε να χάσει όλους τους πρωταγωνιστές της, η Παρτίζαν κράτησε Πάντερ, ΛεΝτέι και Νάναλι, ενώ αντικατέστησε τις δύο μεγάλες απώλειές της (Λεσόρ, Έξουμ) με παίκτες από το «πάνω ράφι» του ΝΒΑ (Πι Τζέι Ντοζίερ, Φρανκ Καμίνσκι). Στις υπόλοιπες θέσεις, πήρε τον Όγκνιεν Γιάραμαζ στη θέση του Γιαμ Μαντάρ, ενώ έκανε μία άτυπη «ανταλλαγή» με τον Παναθηναϊκό, αντικαθιστώντας τον Ιωάννη Παπαπέτρου με τον Ματέους Πονίτκα. Με τον «Ζοτς» στον πάγκο και την καλύτερη έδρα στην Ευρωλίγκα, οι «ασπρόμαυροι» δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν.

Eυρωλίγκα: Το αφιέρωμα στην Παρτίζαν

Το βαρόμετρο: Ο πραγματικός ηγέτης της Παρτίζαν ήταν και θα είναι ο Κέβιν Πάντερ. Ο Αμερικανός βρέθηκε το καλοκαίρι πολύ κοντά στην αποχώρησή του για την Μπαρτσελόνα, ωστόσο τελικά πείστηκε να μείνει, στην ίσως σημαντικότερη κίνηση της ομάδας το καλοκαίρι. Ο Πάντερ προέρχεται από μία «μαγική» σεζόν, την κορυφαία της καριέρας του, όντας όχι μόνο μία αξιόπιστη πηγή σκορ, αλλά και ένας παίκτης ικανός να πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Αυτό αναμένεται να κάνει και φέτος.

Η ατραξιόν: Ο παίκτης που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις για την Παρτίζαν είναι ο Φρανκ Καμίνσκι. Mετά από οκτώ σεζόν στο NBA ο «Frank the tank» θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στα παρκέ της Ευρωλίγκας. Παρόλο που προορίζεται στην ουσία για αντικαταστάτης του Λεσόρ, ο Καμίνσκι είναι τελείως διαφορετικός παίκτης. Πρόκειται για ένα «stretch five», έχει δηλαδή την ικανότητα να βγαίνει έξω από τη ρακέτα και να απειλεί με το μακρινό του σουτ, ανοίγοντας το γήπεδο. Παράλληλα, είναι εξαιρετικός δημιουργός από τη θέση. Σίγουρα θα κερδίσει γρήγορα την «αγάπη» των φίλων της Παρτίζαν, και θα ανεβάσει τις επιθετικές της επιδόσεις.



Ποιον παίκτη θα ήθελε: Αυτό που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να λείπει από την ομάδα του Βελιγραδίου είναι ένας πιο καλός rim protector στους ψηλούς. Ένας παίκτης σαν τον Ματίας Λεσόρ, δηλαδή, τον οποίο έχασε από τον Παναθηναϊκό. Ο Καμίνσκι είναι εξαιρετικός παίκτης, όμως σε αυτόν τον τομέα υστερεί και δύσκολα θα μπορεί να ακολουθεί τις αλλαγές του.

Το ατού: Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα της Παρτίζαν είναι η «καυτή» της έδρα. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν με διαφορά το πιο… ενθουσιώδες κοινό στη διοργάνωση, και πέρυσι ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες εντός έδρας. Φέτος, δε, τα διαρκείας έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά, με τον ενθουσιασμό ενόψει της νέας σεζόν να είναι μεγάλος. Αγωνιστικά, πέρυσι η Παρτίζαν είχε την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση, και φέτος αναμένεται ακόμη πιο βελτιωμένη σε αυτό το κομμάτι, με την προσθήκη του Καμίνσκι. Συν τοις άλλοις, θα έχει και μία «εσωτερική» μεταγραφή, αφού ο Αλέξα Αβράμοβιτς παίζει πλέον με φοβερή αυτοπεποίθηση, μετά τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο.

Eυρωλίγκα: Το αφιέρωμα στην Παρτίζαν

Το ερωτηματικό: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τελευταία ζώνη άμυνας αναμένεται να προβληματίσει τον Ομπράντοβιτς. Όσο εξαιρετικός είναι στα επιθετικά του καθήκοντα, άλλο τόσο υστερεί ο Φρανκ Καμίνσκι αμυντικά. Μένει να φανεί αν η συνεισφορά του στα έμπροσθεν θα υποσκελίσει τα προβλήματα που θα προκαλεί η παρουσία του στα μετόπισθεν. Ήδη η Παρτίζαν πέρυσι ήταν από τις χειρότερες άμυνες στη διοργάνωση, και η απώλεια του Ματίας Λεσόρ ίσως επιδεινώσει την κατάσταση.

Καλύτερο/χειρότερο σενάριο: Η Παρτίζαν έχει όλα όσα χρειάζονται για να πρωταγωνιστήσει. Όπερ και σημαίνει, ότι μπορεί άνετα να ελπίζει σε μία παρουσία στην τετράδα της κανονικής διάρκειας, και στη συνέχεια στην εξασφάλιση μίας θέσης στο Final Four. Στο χειρότερο σενάριο, θα τερματίσει στις χαμηλότερες θέσεις της οκτάδας και θα αποκλειστεί στα playoffs. Η απουσία από τα τελευταία μοιάζει απίθανη με βάση το υλικό που υπάρχει αλλά και τον άνθρωπο στον πάγκο.

Το ρόστερ της Παρτίζαν:

1. Τρίσταν Βούκτσεβιτς – F/C – 2,13μ. – 11/3/2003
2. Zακ ΛεΝτέι – F/C – 2,02μ. – 30/5/1994
4. Aλέξα Αβράμοβιτς – G – 1,92μ. – 25/10/1994
5. Μπάλσα Κοπρίβιτσα – C – 2,16μ. – 1/5/2000
7. Κέβιν Πάντερ – G – 1,93μ. – 25/6/1993
9. Άλεν Σμάιλαγκιτς – C – 2,08μ. – 18/8/2000
10. Όγκνιεν Γιάραμαζ – G – 1,93μ. – 1/9/1995
21. Τζέιμς Νάναλι – F – 2,01μ. – 14/7/1990
32. Ούρος Τριφούνοβιτς – F – 2,01μ. – 5/12/2000
33. Ντανίλο Άντζουσιτς – G – 1,95μ. – 22/4/1991
35. Πι Τζέι Ντοζίερ – G – 1,98μ. – 25/10/1996
37. Ματέους Πονίτκα – F – 1,98μ. – 29/8/1993
44. Φρανκ Καμίνσκι – F/C – 2,13μ. – 4/4/1993

Προπονητής: Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x