Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Πορνό στην ΕΤ3; Πω πω σοκ...

Έδειξε, λέει, λίγο βυζάκι στο background του δελτίου και «σοκαρίστηκε η κοινή γνώμη»...

Πόση ακόμα σκληροπυρηνική, κάργα συντηρητική αντιμετώπιση από κάποια ΜΜΕ χωράει το στομάχι μας; Καθόλου ή σχεδόν καθόλου. Χορτάσαμε, μπουχτίσαμε, δεν χωράει άλλο, πως το λεν; Το να απευθύνεσαι στα χαμηλότερα των ενστίκτων του «πελάτη» σου, δεν σε κάνει κατ’ ανάγκην μάγκα. Ή μάλλον σε έκανε, στα 90s και τα νωχελικά 00s, οπότε και η κουτσή Μαρία πούλαγε infotainment.

Στα χρόνια αυτά, στον καιρό αυτό καλύτερα, το να κινητοποιείς -ως ΜΜΕ- τέτοιου τύπου ένστικτα, έπιανε. Τώρα, που εσύ ακόμα ασχολείσαι με αριθμούς και μετρήσεις ενώ έξω από το παράθυρό σου ο πρώην πελάτης σου ζει μια τελείως διαφορετική και απείρως πιο σκληρή πραγματικότητα, η προσπάθεια αυτή φαντάζει τουλάχιστον γελοία.

«Σοκαρίστηκε» άραγε ο κόσμος με το «πορνό» στο δελτίο της ΕΤ3 περισσότερο απ’ όταν κόπηκε στον αέρα της ΕΡΤ το «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι» ή λιγότερο; Ποιος θα το μετρήσει αυτό; Πραγματικά, όχι επικοινωνιακά. Γιατί επικοινωνιακά το θέμα της ΕΤ3 δεν έχει ανταγωνισμό, έχοντας ως μέσο εξάπλωσης το ίντερνετ. Κι εδώ ακριβώς τίθεται το θέμα: Ποια είναι η «μέση βαρύτητα» του θέματος αυτού σε σχέση με την προβολή που πήρε; Ούτε μέση, ούτε ανώτερη, ούτε τίποτα. Μιλάμε για κάτι ουσιωδώς ανύπαρκτο. Μιλάμε για παρωνυχίδα λεπτομέρειας, που -υπό κανονικές συνθήκες- στην καλύτερη των περιπτώσεων να γινόταν θέμα μεταξύ συγγενών και φίλων εντός ΕΤ3. Ενώ τώρα... έπαιξε τόσο πολύ που «ε, θα σοκαρίστηκε ο κόσμος, δεν μπορεί...».

Σοκαρίστηκε ο νοικοκύρης, το είπε το aniparkto.blogspot.com και το moufes.poulaw.gr, έτσι θα είναι. Από την κοσμογονία που συντελείται γύρω μας, αυτό σοκάρει. Ok, αν παίζουμε λοιπόν στο γήπεδό σας, να πούμε κι αυτό: Γιατί στο εν λόγω δελτίο, όπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων, δεν ακούγονται πραγματικά σοκαριστικά θέματα; Αφού υπάρχουν, είναι παντού. Γιατί τα ΜΜΕ έχουν μεταβληθεί αμιγώς σε μηχανή δημοσίων σχέσεων; Γιατί δεν μας σοκάρουν, ως οφείλουν, με την περιγραφή αυτού που πραγματικά συμβαίνει; Γιατί απλώς ισιώνουν το αδιαφανές περιτύλιγμα της ωραιοποίησης που (ψευδεπίγραφα) ονμάζεται ακόμα «ενημέρωση»;

Το «πορνό», ο ΟΟΣΑ, η αισιοδοξία, η προκλητική δήλωση του τάδε, η επανεκκίνηση. Λες και ξαφνικά η πραγματικότητα κλείνεται σε ορισμένα, πολύ συγκεκριμένα και ελεγχόμενα, tabs. Που βοηθάνε στη συνεχιζόμενη πνευματική πολτοποίηση του αναγνώστη/τηλεθεατή. Καταστολή ενστίκτων παιδιά, να έχουμε ήρεμο τον κόσμο, μια χαρά το πάτε. Όταν και για όσο αποκρύπτετε τα ουσιώδη, δυο βυζιά σε μια οθόνη θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά σας.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x