2012 review

Oι 5 πιο σημαντικές Ολυμπιακές στιγμές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ήταν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός για τη χρονιά που φεύγει. Το sport-fm.gr ανατρέχει στις 5 στιγμές που αξίζουν να μείνουν στη μνήμη μας.

Μπορεί οι Αγώνες του 2012 να μην ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι για τα ελληνικά χρώματα και να μην ζήσαμε στιγμές εθνικής… ανάτασης, ωστόσο κοιτάζοντας τη διοργάνωση, πια, από απόσταση μπορούμε να βρούμε εκείνα τα στιγμιότυπα που θα την διασώσουν από τη λήθη.

5. Τα χρυσά του Φάρα

Κακά τα ψέματα, αν οι Αγώνες διεξάγονταν οπουδήποτε αλλού εκτός από την Μεγάλη Βρετανία, ο συμπαθής δρομέας μάλλον δε θα έβρισκε το δρόμο για τη λίστα μας.

Όμως, η εμ-ψύχωση του αγγλικού κοινού κατά τη διάρκεια της κούρσας των 10.000 μέτρων και οι πανηγυρισμοί του αθλητή μέσα στο ταρτάν μαζί με την κόρη του και την έγκυο γυναίκα του, αποτέλεσαν κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές των Αγώνων.

Το ζευγάρωμα των χρυσών μεταλλίων από τον Φάρα λίγες μέρες αργότερα στην κούρσα των 5000 μέτρων τον κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιομνημόνευτα πρόσωπα αυτών των Ολυμπιακών.



4. Million Dollar Baby

Oκ, μπορεί η Κέιτι Τέιλορ να μην έπαιξε σε αγώνα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ στο Λας Βέγκας, όπως η ηρωίδα της σχετικής ταινίας, ωστόσο κατάφερε να γράψει ιστορία στο χώρο της πυγμαχίας.

Η γυναικεία βερσιόν του αθλήματος εντάχθηκε για πρώτη φορά σε πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων και η Ιρλανδέζα πυγμάχος κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του πόντιουμ. Έγινε έτσι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στην πτώση ενός ακόμα αντρικού κάστρου.

Μάλιστα, η 26χρονη αθλήτρια ήταν και εκείνη που κέρδισε και το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό της χώρας της, γεγονός που κάνει την προσπάθειά της ακόμα πιο σημαντική.



3. Ως ίσοι προς ίσους

Ο λόγος για τον Όσκαρ Πιστόριους και τη Ναταλία Παρτίκα, οι οποίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των σωματικών τους αναπηριών και να βρεθούν με το «σπαθί» τους να διεκδικούν ολυμπιακή διάκριση ανάμεσα σε αρτιμελείς αθλητές.

Κι αν για τον Νοτιοαφρικανό δρομέα των 400 μέτρων έγινε πολύς λόγος το καλοκαίρι, χάρη και στην επικοινωνιακή του προσωπικότητα, η Ναταλία Παρτίκα δεν έτυχε της ανάλογης προβολής.

Η 23χρονη Πολωνέζα συμμετείχε στο άθλημα του πινγκ-πονγκ, παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί χωρίς το δεξί της χέρι. Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς είχε βρεθεί και στο Πεκίνο το 2008.






2. Ο θρίαμβος του Γιουσέιν Μπολτ

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά των φετινών Αγώνων ήταν και η παρουσία του Γιουσέιν Μπολτ. Το θαύμα της φύσης, ο άνθρωπος-αστραπή και όπως αλλιώς έχει αποκληθεί ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, ερχόταν να υπερασπιστεί τα χρυσά μετάλλια του Πεκίνου στα 100 και τα 200 μέτρα έχοντας ηττηθεί στα τράιαλς της χώρας του και στα δύο αγωνίσματα από τον Γιόχαν Μπλέικ.

Τελικά κατάφερε να κάνει τους αμφισβητίες του να σωπάσουν και να γίνει ο πρώτος αθλητής που μπόρεσε να διατηρήσει τα σκήπτρα σε δεύτερη συνεχόμενη ολυμπιακή διοργάνωση στα 100 και τα 200 μέτρα. Και το έκανε με τρόπο εμφατικό. Έτρεξε στην «κούρσα της μιας ανάσας» σε χρόνο 9,63 που αποτελεί ολυμπιακό ρεκόρ.

Το κερασάκι στην τούρτα των διακρίσεων για τον Μπολτ ήταν η κατάκτηση του χρυσού και στα 4x100, όπως και το 2008 και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ. Ο ίδιος αναφερόμενος στα επιτεύγματά του είπε: «Πλέον είμαι ένας ζωντανός θρύλος».

Μετά από όσα πέτυχε ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει;



1.Το γκραν φινάλ του Φελπς

Όταν έχεις καταφέρει να σπάσεις το ρεκόρ για την κατάκτηση των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μια ολυμπιακή διοργάνωση (Πεκίνο), δεν είναι εύκολο να βρεις τρόπο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου.

Ο Μάικλ Φελπς τα κατάφερε. Κατακτώντας 4 χρυσά και 2 αργυρά μετάλλια, έφτασε συνολικά τα 22 (εκ των οποίων τα 18 χρυσά) και έγινε ο αθλητής με τις περισσότερες παρουσίες σε ολυμπιακό βάθρο από οποιονδήποτε άλλον.

΄Υστερα κι από αυτό, ο Αμερικανός κολυμβητής αποφάσισε να αποσυρθεί από την σπουδαία καριέρα του και σίγουρα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα νοσταλγήσουμε στο Ρίο…



Επιμέλεια: Δήμητρα Κυριακίδου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x