Νίκος Ζέρβας

O Μάρτιος του ΠΡΕΠΕΙ για τον Ολυμπιακό

Οι έξι αγώνες που θα δώσει τον Μάρτιο ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα, θα καθορίσουν το μέλλον του στη διοργάνωση και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον ακριβή στόχο που θα πρέπει να έχουν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο μαραθώνιος της νέας Ευρωλίγκας μπαίνει τον προσεχή μήνα στην τελική του ευθεία και με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, ο Ολυμπιακός έχει μία τεράστια ευκαιρία να απολαύσει τους καρπούς τον κόπων του και των πολύ καλών του εμφανίσεων. Το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όμως ακόμα και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» κρατάνε την τύχη στα χέρια τους. Αρκεί να διαχειριστούν άρτια το ΠΡΕΠΕΙ που έχει μπει πλέον δίπλα από τρεις-τέσσερις από τις προσεχείς αναμετρήσεις τους.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Έτσι όπως είναι το πρόγραμμα, όσο και αν στη συγκεκριμένη διοργάνωση όλα γίνονται, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να «σημαδέψει» τα τρία προσεχή παιχνίδια του με Μακάμπι, Νταρουσάφακα και Γαλατάσαραϊ. Αυτό της Πέμπτης είναι σίγουρα ειδικών συνθηκών, διότι εκτός του ότι οι ισραηλινοί είναι μία ομάδα που δεν του ταιριάζει αγωνιστικά, πάντα το να παίζεις στο «Γιαντ Ελιάου» έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα προβλήματα της Μακάμπι, που δεν θα έχει στη σύνθεσή της τους τραυματίες Κουίνσι Μίλερ, Τζόι Αλεξάντερ, ενώ δύσκολα θα παίξουν και οι Ντέβιν Σμιθ, Άντριου Γκάουντλοκ, βάζουν τους πρωταθλητές Ελλάδας στη θέση του «οδηγού» και του μεγάλου φαβορί και αυτό πολλές φορές είναι επικίνδυνο.

Ήρθε όμως η ώρα για τον Σφαιρόπουλο και τους παίκτες του, να τα καταφέρουν και σε ένα παιχνίδι με τις ομάδες που παίζουν διαφορετικό μπάσκετ από αυτό που ξέρουν να… εξολοθρεύουν αμυντικά, αλλά και απέναντι σε ομάδα που είναι εκτός στόχων. Θυμίζω, έχει προηγηθεί η εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι στο ΣΕΦ, αλλά και αυτές απέναντι στις εδώ και καιρό εκτός νυμφώνος, Γαλατάσαραϊ και Αρμάνι Μιλάνο σε Τουρκία και Ιταλία. Αν ισχύσουν οι παραπάνω απουσίες της «ομάδας του λαού», η συγκέντρωση στην άμυνα, η σωστή διαχείριση του rotation και οι ορθολογικές επιλογές στην επίθεση, θα είναι αρκετές για ένα σημαντικό «διπλό». Ένα παιχνίδι κοντά στο 70% αυτού που είδαμε στο Καζάν, ίσως να αρκεί για να βαφτεί «ερυθρόλευκος» ο πρώτος τελικός.

Οι άλλοι δύο, όπου απαγορεύεται να κάνει ο Ολυμπιακός λάθος, είναι οι εντός έδρας με Νταρουσάφακα και Γαλατάσαραϊ. Η πρώτη, ανάλογα με το τι θα έχει καταφέρει απέναντι στον Παναθηναϊκό θα ξέρει κατά πόσο έχει ελπίδες εισόδου στα προημιτελικά και δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Με δεδομένο πως η «Τσιμ Μπομ» διαθέτει ταλέντο, αλλά εκτός έδρας «βουλιάζει», το τρία στα τρία είναι στις δυνατότητες των πρωταθλητών Ελλάδας και οτιδήποτε άλλο, θα μοιάζει με… αυτοκτονία. Ακολουθούν τρία εκτός έδρας παιχνίδια με Ερυθρό Αστέρα, Εφές Αναντολού (αμφότερες καίγονται για νίκη εισόδου στα προημιτελικά) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει νικηφόρα συγκομιδή, παρότι ο Ολυμπιακός στα δύσκολα είναι πιο συνεπής.

Αν έχουν κατακτηθεί οι τρεις προαναφερθείσες εντός λογικής νίκες, ενδεχομένως να αρκεί μία –άρα συνολικά τέσσερις- σε Σερβία, Τουρκία ή Ρωσία για να «κλειδώσει» το πλεονέκτημα έδρας και η ενδιάμεση αναμέτρηση με την Ρεάλ στο ΣΕΦ να κρίνει –με δεδομένο πως η Φενέρ θα έχει λογικά αποτελέσματα- το αν οι «ερυθρόλευκοι» θα τερματίσουν στην τρίτη ή την τέταρτη θέση. Βάσει αγωνιστικής εικόνας, αξίζουν να είναι πίσω από Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ και επειδή το μπάσκετ -και το νέο σύστημα διεξαγωγής- είναι δίκαιο, το πιθανότερο είναι πως θα τα καταφέρουν. Αρκεί, να νικήσουν τα ΠΡΕΠΕΙ και να μην αδικήσουν τους εαυτούς τους και τους κόπους τους…

Υ.Γ.1: Ένα από τα «κλειδιά» για να γίνουν όλα τα παραπάνω γεγονός, είναι η άνοδος του Ματ Λοτζέσκι. Είναι φανερό πως η όλη υπόθεση της μη πρόωρης ανανέωσης του συμβολαίου του τον έχει επηρεάσει, αλλά είναι επαγγελματίας, έχει πάρει και έχει δώσει πολλά στην ομάδα, έχει δεθεί μαζί της και οφείλει να καθαρίσει το μυαλό του και να βγει «μπροστά». Έχω την αίσθηση ότι θα γίνει…

Υ.Γ.2: Ασφαλώς και χρειάζονται και 8-10 λεπτά υποφερτού Γιανγκ. Γι’ αυτό όμως κανείς δε μπορεί να βάλει στοίχημα. Μακάρι να μας διαψεύσει.

Υ.Γ.3: Την άλλη εβδομάδα επιστρέφει και ο Σπανούλης. Αυτή τη φορά απόλυτα έτοιμος και γεμάτος επιπλέον κίνητρα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x