Παναγιώτης Κεφαλάς

Πήγε με σκασμένο… λάστιχο στο ΟΑΚΑ και έμεινε τελικά από βενζίνη ο Ολυμπιακός

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς γράφει για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έφτασε κοντά στην… οσκαρική ανατροπή απέναντι στον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά ένα λέι απ του την στέρησε.

Στο πρώτο φετινό «αιώνιο» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώθηκαν οι πιθανότητες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί πριν από το τζάμπολ του, με τον Παναθηναϊκό AKTOR να παίρνει τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του ήξεραν από πριν ότι θα έδιναν το ντέρμπι χωρίς έναν από τους βασικούς του πύργους, τον Μουσταφά Φαλ και ότι θα αντιμετώπιζαν όχι μόνο τον «αιώνιο» αντίπαλο, αλλά και μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρώπης.

Αν μπορούμε να κάνουμε μία παρομοίωση θα λέγαμε ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήγε να κάνει τη διαδρομή Πειραιάς-Μαρούσι, έχοντας ένα… σκασμένο λάστιχο. Αυτό, από μόνο του ως συνθήκη είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Ωστόσο, στην πορεία για τα βόρεια προάστια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ατυχία να τους σκάσει κι άλλο… λάστιχο, καθώς από τις αρχές του δεύτερου μέρους έχασαν με τραυματισμό και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Και στην περίπτωση αυτή, το όχημα μπορεί να προχωρήσει, αλλά θα γίνει πιο αργό και κανείς δεν εγγυάται ότι θα σε πάει στον προορισμό σου, αφού θα αρχίσουν να φθείρονται τα υπόλοιπα μέρη του. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τέλος, καθώς ο Ολυμπιακός θα μπορούσαμε να πούμε ότι έμεινε από… βενζίνη.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, η ήττα είναι πάντα ήττα. Κι όταν αυτή είναι από τον μεγάλο αντίπαλο πονάει διπλά. Οι «ερυθρόλευκοι» συνολικά δεν ήταν καλύτεροι από τους «πράσινους» και στο τέλος πήγαν στην ουσία να «κλέψουν» το ματς. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αναποδιές που τους έτυχαν, έφτασαν μία «ανάσα» από την οσκαρική ανατροπή και μάλιστα θα μπορούσαν να πάρουν τη νίκη, αλλά στα 10’’ πριν από τη λήξη και ενώ το σκορ ήταν στο 81-79, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος κέρδισε το φάουλ από τον Μάριους Γκριγκόνις, βγήκε μόνος του και ανενόχλητος με την στεφάνη, αλλά αστόχησε σε λέι απ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αμερικανός έκανε 1/2 από τη γραμμή, οπότε όχι μόνο δεν έβαλε μπροστά τους Πειραιώτες, αλλά δεν ισοφάρισε καν το ντέρμπι.

Έτσι, κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν ο μοιραίος για τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, θα ήταν πολύ άδικο για τον Αμερικανό να του φορεθεί αυτή η ταμπέλα, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του ντέρμπι ήταν από τους… ωραίους της ομάδας του Πειραιά. Το χαμένο λέι απ και η βολή -κατά πιθανότητα-ήταν και λόγω κούρασης, καθώς είχε ξεπεράσει τα 32 λεπτά στο παρκέ και έχοντας σημαντική συμβολή στην επιβίωση της ομάδας του στο παρκέ.

Από ‘κει και πέρα, ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση από τον Φίλιπ Πετρούσεφ για τον Ολυμπιακό. Ο Σέρβος ώρες ώρες έδειχνε να παίζει σχεδόν… μόνος του με όλη την «πράσινη» άμυνα και ανταποκρίθηκε πολύ καλά, καλύπτοντας επάξια το κενό του συμπατριώτη του Μιλουτίνοφ, αλλά και του γνωστού απόντα Μουσταφά Φαλ. Στο τέλος και εκείνος από κούραση άρχισε να κάνει φάουλ και αποβλήθηκε αφήνοντας την ομάδα του χωρίς ψηλός και αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να χρησιμοποιήσει τον Παπανικολάου στο «5».

Γενικά, πάντως, όπως είπαμε και πιο πάνω ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλό ματς. Από το πρώτο ημίχρονο μπορεί να κρατήσει μόνο τα τέσσερα τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου, όπου έκανε το 20-6 σε 23-18 στο τέλος, αλλά και τα επίσης τελευταία 4:18’’ του πρώτου ημιχρόνου, όπου το 40-26 έγινε το 44-42 των πρώτων 20 λεπτών. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος, οι «ερυθρόλευκοι» υπέστησαν πολύ νωρίς το σοκ του τραυματισμού του Μιλουτίνοφ. Η διαχείρισή του πήγε καλά μέχρι το 27’, όπου το σκορ ήταν στο 58-54, ωστόσο τα λάθη στον εναπομείναντα χρόνο τους έφεραν στο -9 (63-54) στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Επίσης, το ξεκίνημα στην τέταρτη περίοδο έκανε πολύ ανηφορική και δύσκολη τη διαδρομή του Ολυμπιακού. Επικεντρωμένοι στο μαρκάρισμα του Ναν σ’ αυτό το διάστημα, οι Πειραιώτες δεν είχαν υπολογίσει καθόλου στον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος με τα δικά του σουτ πήρε τον Παναθηναϊκό από το… χέρι και τον έστειλε στο +15 (73-58), μέσα σε τρία λεπτά. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Μπαρτζώκα έκαναν τεράστια προσπάθεια να ανατρέψουν την κατάσταση, το κατάφεραν, αλλά με τον ανηφορικό δρόμο που είχαν διανύσει νωρίτερα, στο τέλος έμειναν από δυνάμεις και παράλληλα έφυγαν με την ήττα από το ΟΑΚΑ, αφού εκτός τη χαμένη ευκαιρία του Γουίλιαμς-Γκος, μετά ακολούθησε μία λάθος επαναφορά από τον Γουόκαπ, με το κλέψιμο του Καλαϊτζάκη και ουσιαστικά τον καθορισμό του νικητή…

Διακριθέντες από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ ήταν οι αναμφίβολα οι Πετρούσεφ-Γκος και… ολίγη από Πίτερς, αλλά ο τελευταίος άργησε λίγο να μην μπει στην εξίσωση. Από ‘κει και πέρα, ο επόμενος που μπορούμε να πούμε ότι είχε μία καλή παρουσία ήταν και ο Γουόκαπ με 11 πόντους και 6 ασίστ, εντούτοις τα 6 λάθη για τον βασικό «1» είναι πολλά και ειδικά για ένα τέτοιο ματς. Όλοι οι υπόλοιποι -όπως φάνηκε- δεν ήταν έτοιμοι για ένα τέτοιο ματς, έχοντας ελάχιστη συμβολή ή και πολύ μέτρια…

Από ‘κει και πέρα, για τον Ολυμπιακό φυσικά και δεν χάθηκε η χρονιά. Ήξερε εξ αρχής ότι για να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Stoiximan Basket League θα έπρεπε να νικήσει δύο φορές τους «πράσινους» και εκείνος να μην έχει άλλη απώλεια μέχρι το τέλος και του έξτρα γύρου. Άλλωστε, στα ντέρμπι ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές φορές οι έδρες να «σπάνε». Αυτό, όμως, έχει να κάνει με το μακρινό μέλλον.

Στο κοντινό, οι «ερυθρόλευκοι»… λαβώθηκαν πιο σοβαρά. Με δεδομένο ότι ο Μιλουτίνοφ θα μείνει εκτός για περίπου έναν μήνα και με δεδομένη την απουσία του Φαλ, για ακόμη δύο εβδομάδες, οι Πειραιώτες έχουν να δώσουν ματς-φωτιά στην Ευρωλίγκα δίχως τους δύο «πύργους» τους! Κι αν δεν υπολογίσουμε τόσο το προσεχές παιχνίδι με την πρωτοπόρο Ρεάλ, στη Μαδρίτη, πριν τη διακοπή για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων και το Final 8 του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός έχει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου τρία must-win ματς με Άλμπα Βερολίνου (εντός), Μπάγερν Μονάχου (εκτός) και Βαλένθια (εκτός)…

Υ.Γ.: Πολλά συγχαρητήρια στον κόσμο που ήταν στο ΟΑΚΑ για το «θερμό» χειροκρότημα στον μεγάλο άτυχο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα και το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι.

Υ.Γ.2: Τελειωμό δεν έχει πια η ατυχία με τους τραυματισμούς φέτος στον Ολυμπιακό και ειδικά με αυτούς μεταξύ συμπαικτών! Στη Βιτόρια ο Παπανικολάου χτύπησε άθελά του στο πρόσωπο τον Πίτερς για ένα... ριμπάουντ και ο Αμερικανός έχασε σχεδόν ένα ημίχρονο, ενώ στο ΟΑΚΑ ο Μιλουτίνοφ πάτησε το πόδι του «Παπ» την στιγμή που επέστρεφε στην άμυνα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x