Τεχνολογία

O υπεύθυνος ασφαλείας της Kaspersky μιλάει στο sport-fm.gr

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής του sport-fm.gr στην Monza της Ιταλίας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον υπεύθυνο ανάπτυξης της Kaspersky Lab.

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής του sport-fm.gr στην Monza της Ιταλίας για την κάλυψη της συνεργασίας Ferrari και Kaspersky Lab, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον υπεύθυνο ανάπτυξης της ρωσικής εταιρείας Sergey Lozhkin.

Η συζήτηση έγινε τόσο γύρω από τη Ferrari, όσο και από την ασφάλεια των δεδομένων γενικότερα, με το θέμα της διαρροής φωτογραφιών celebrities του Hollywood μέσω iCloudνα είναι ακόμη «φρέσκια».

Ξεκινώντας με τα της ασφάλειας, η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Lozhkin είχε να κάνει με την επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες που ασχολούνται με τα antivirus. Η θέση της εταιρείας είναι πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που χρειάζεται να εστιάσουν οι δημιουργοί λύσεων προστασίας, αλλά να είναι μόνιμα μπροστά από οτιδήποτε μπορεί να εμφανιστεί από πλευράς malware και επιθέσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οι επιθέσεις σε κρατικούς φορείς, με απώτερο στόχο την απόκτηση απόρρητων πληροφοριών.

Η πρόσφατη παραβίαση προσωπικών λογαριασμών στο iCloud που έφερε στο φως της δημοσιότητας ιδιωτικές στιγμές διάσημων, ήταν το επόμενο θέμα στη συζήτησή μας. «Ο στόχος μας κάθε φορά σε μια τέτοια κυβερνοεπίθεση είναι να εξηγήσουμε στον κόσμο (αφού την αναλύσουμε) είναι το πώς έγινε. Πως δημιουργήθηκε το malware και πώς να προστατευθούν στη συνέχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της εταιρείας. Στη συνέχεια μας εξήγησε το ότι η Kaspersky δημοσιεύει συνεχώς πληροφορίες σχετικά με νέους ιούς και malware, όχι απλά γιατί θέλει να διαφημίσει τη δουλειά της, αλλά γιατί κάθε χρήστης που εισέρχεται στο διαδίκτυο πρέπει να ξέρει γιατί πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του. Μετά το θέμα με το iCloud μάλιστα, η ομάδα της Kaspersky άρχισε να στοχεύει στο πως θα προστατέψει και την κάμερα του χρήστη, μιας και νέες μορφές malware μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή και να βλέπουν ακριβώς τι γίνεται στο σπίτι του θύματος.

Πιέζοντας τον Lozhkin να μας διαφωτίσει για το ποιος έφταιξε στη διαρροή των φωτογραφιών από το iCloud, ο ίδιος σημείωσε πως η Appleμπορεί να μην παραδέχτηκε το λάθος της και τα κενά ασφαλείας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος υπαίτιος. Παρόλα αυτά βέβαια, σημείωσε το γεγονός ότι αρκετοί χρήστες βάσει στατιστικής χρησιμοποιούν πολύ εύκολους κωδικούς που μπορεί να είναι το όνομα του κατοικίδιου τους ή του παιδιού τους ή ακόμη και τα γενέθλιά τους. «Οι δημιουργοί malware γνωρίζουν αυτή την κακή συνήθεια που έχει ο κόσμος και συνήθως δημιουργούν βιβλιοθήκες με τυχαία passwords, περιορίζοντας αρκετά τις λέξεις που θέλουν να ανακαλύψουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πως μπορεί ο μέσος χρήστης να προστατευτεί, ο Lozhkin ήταν ξεκάθαρος. «Μπορεί στα θέματα των cloud υπηρεσιών να είναι τα πράγματα κάπως περίπλοκα, ωστόσο ο χρήστης μπορεί να κάνει αρκετά. Μπορεί να έχει σύνθετους κωδικούς που να τους αλλάζει συχνά, να έχει antivirus ενεργό στον υπολογιστή και το κινητό του, αλλά και να προσέχει σε ποια sites μπαίνει και τι αρχεία ανοίγει». Ταυτόχρονα πάντως, η εταιρεία σημειώνει το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει. Γι’ αυτό άλλωστε και γίνεται μετάφραση των περισσότερων πληροφοριών σε όσες το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Για τη χώρα μας πάντως, όλο το σχετικό υλικό βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.kaspersky.gr/category/for-home#tab=prod-4.

Σε ερώτηση για την τεχνολογία επιβεβαίωσης κυριότητας μιας συσκευής μέσω των βιομετρικών στοιχείων (πχ. μέσω του ειδικού αισθητήρα στο home button των iPhone 5S και iPhone 6), το στέλεχος της Kaspersky δήλωσε πως σαφώς μιλάμε για μία εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία, αφού είναι αρκετά δύσκολο να έρθει ένας δημιουργός malware σε άμεση επαφή με τα δαχτυλικά αποτυπώματα του θύματος. Η κουβέντα στη συνέχεια πήγε και στα socialmedia και το πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ένα malware γιατί απλά άνοιξε ένας χρήστης κάτι από ένα λογαριασμό κάποιου γνωστού. Η Kaspersky έχει εντοπίσει το πρόβλημα, ωστόσο επειδή σε αυτό το θέμα εμπλέκονται και οι διάφορες υπηρεσίες (πχ.Facebook), το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο.

Επιμέλεια: Παύλος Παπαπαύλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x