Τάσος Τσατάλης

Και ο Λιβάγια δείχνει τι κάνει φέτος την διαφορά για την ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης επισημαίνει στο sportfm.gr τρεις σημαντικές διαφορές υπέρ της Ένωσης, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν και σχολιάζει κάποια πράγματα για επιθετικό παιχνίδι, Ανέστη και Τσόσιτς.

***Χθες πριν το ματς με τον Πλατανιά, είπαμε πως δεν θα ήταν εύκολα. Και δεν ήταν. Εύκολο το έκανε ο Λιβάγια.

***Σε ένα σημείο που το ματς είχε… κάτσει τελείως για την ΑΕΚ, ο Κροάτης μας έδωσε για άλλη μια φορά να καταλάβουμε, πως η διαφορά της Ένωσης με πέρσι και πρόπερσι, είναι ότι διαθέτει πλέον τους παίκτες ή καλύτερα σημαντικά περισσότερους απ’ ότι πριν, που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» δύσκολες καταστάσεις.

***Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά φέτος. Τόσο μεγάλη, που μπορεί να φαίνεται και όταν έχεις τόσο σοβαρές απουσίες. Όταν χρειάζεται ειδικά στον άξονα, να πας εντελώς πειραματικά.

***Αυτή είναι η διαφορά, μαζί με το γεγονός πως έχεις τον προπονητή που ταιριάζει καλύτερα με την ομάδα και τον χαρακτήρα της, σε σχέση με τους προηγούμενους.

***Αλλά και το ότι – πολύ βασικό αυτό- η διοίκηση σου πάλεψε και σου εξασφάλισε, πως δεν θα έχεις να κυνηγάς κάποιον αντίπαλο που θα κερδίζει βρέξει – χιονίσει, παίξει δεν παίξει.

***Το «-8» του Ολυμπιακού, σε σχέση με πέρσι, είναι αυτό που κάνει την μεγάλη βαθμολογική διαφορά φέτος, ως τώρα. Κι αυτό δεν θα υπήρχε ποτέ, χωρίς την προσπάθεια στην οποία πρωταγωνίστησε ο διοικητικός μηχανισμός της ΑΕΚ. Για να ξέρουμε τι λέμε.

***Το πρωτάθλημα είναι καθαρό, λάθη γίνονται υπέρ και σε βάρος όλων, καμιά ομάδα δεν έχει εξασφαλισμένο τίποτε από την διαιτησία και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια, τα αγωνιστικά «υπέρ» και «κατά» κάθε ομάδας, να είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την βαθμολογική της θέση.

***Τακτικά τα πράγματα ήταν όπως περίπου τα είπαμε χθες πριν το ματς. Με την διαφορά πως η αρχική επιλογή με 4-2-3-1 και τον Λόπες εξτρέμ, έγινε γρήγορα περισσότερο διάταξη με τρεις κεντρικούς στόπερ και τον Πορτογάλο full back.

***Αυτό δεν έγινε χωρίς να επηρεάσει τους προσανατολισμούς της ομάδας στο γήπεδο. Κάτι που φάνηκε κι από αντιδράσεις παικτών στην διάρκεια του πρώτου μέρους.

***Η διάταξη επίσης, αποδείχθηκε πως ήταν υπερβολική για μια ομάδα που σε έπαιζε άμυνα στο ένα τρίτο του γηπέδου και που δεν είχε δυνατότητα να σε απειλήσει μπροστά. Ο Μπακάκης σαν τρίτο στόπερ, δεν είχε ρόλο στην πραγματικότητα.

***Ευτυχώς για την ΑΕΚ οι δυο γκολάρες του Λιβάγια, ήρθαν σε χρονικό σημείο τέτοιο, τέλος και αρχή αντίστοιχα κάθε ημιχρόνου, που δεν άφησαν κανένα περιθώριο.

***Αποτέλεσμα, το ματς να γίνει… χάρμα οφθαλμών για τους φίλους της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο.

***Όλα αυτά τα ζητήματα νομίζω δεν θα πάψουν να μας απασχολούν ως το τέλος της σεζόν και τελικά ίσως δεν πρέπει και να μας απασχολούν.

***Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει αυτή την προπονητική φιλοσοφία, με το βάρος στην οργάνωση κυρίως του ανασταλτικού παιχνιδιού, με τάση προσαρμογής στο παιχνίδι του αντιπάλου.

***Πολλές φορές και με τις επιλογές στην ενδεκάδα να επηρεάζονται από αυτό και μάλιστα ανεξαρτήτως αντιπάλου. Έτσι είναι από πέρσι τον Γενάρη που ήρθε. Και πάει μια χαρά.

***Όπως είπε και ο Λάζαρος σε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις, η ομάδα δουλεύει κυρίως ανασταλτικά και όσον αφορά την επίθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει ελευθερία». Δεν είναι παράλογο, όταν έχεις τους παίκτες που έχεις μπροστά.

***Και δεν είναι επίσης παράλογο, όταν προς το παρόν λόγω των χαρακτηριστικών στον άξονα, για την ΑΕΚ δεν είναι εύκολο να παίξει πιο κάθετα και να προσθέσει περισσότερη ποικιλία στην επιθετική της ανάπτυξη.

***Καμιά ομάδα δεν μπορεί να παίξει αποτελεσματικό επιθετικό ποδόσφαιρο, αν το κέντρο της δεν είναι επαρκώς δημιουργικό. Βασικά η θέση «8», είναι η κρίσιμη γι’ αυτό το θέμα.

***Μεγάλο «συν», αν και το «6άρι» σου έχει να δώσει πράγματα εκεί. Όμως με όσα δίνει σε άλλους τομείς ο Σιμόες, για την σημερινή ΑΕΚ αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

***Ο μόνος παίκτης που έχει χρησιμοποιηθεί φέτος σαν κεντρικό χαφ κι έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά να βοηθήσει εδώ, είναι ο Αϊντάρεβιτς, αλλά έχει άλλα στοιχεία που αποτελούν τροχοπέδη. Και νομίζω το χθεσινό δεύτερο ημίχρονο, δεν είναι επαρκές στοιχείο για να γίνουμε πιο αισιόδοξοι για την περίπτωση του.

***Αντίθετα, παίκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, είναι ο Κονέ. Με βάση το σημερινό ρόστερ είναι ο μοναδικός μάλλον. Και είναι πολύ ευχάριστο το ότι μπαίνει πλέον και το ότι δείχνει «ζωντανός».

***ΥΓ1: Το θέμα με τον Ανέστη είναι ένα δύσκολο θέμα. Για μένα σαφέστατο πως πρόθεση της ομάδας και του προπονητή, είναι να περάσει σε δεύτερο ρόλο, όπως είπα και χθες.

***Βραχυπρόθεσμα όμως υπάρχει ένα σοβαρό ερωτηματικό.

***Ο Μπάρκας, δεν είναι δηλωμένος στο ρόστερ για την Ευρώπη. Αν ο Ανέστης δεν αγωνιστεί ούτε στην Λιβαδειά την Κυριακή, θα νιώθει ο Χιμένεθ άνεση μετά από αυτό, να τον επαναφέρει στην Αούστρια; Ή θα πάει εκεί με τον Τσιντώτα;

***ΥΓ2: Λαμβάνω μηνύματα στα social και τουλάχιστον στα κόσμια και καλοπροαίρετα, αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω.

***Ανήμερα του ντέρμπι στην Λεωφόρο, εξέφρασα κάποιες σκέψεις για τον Τσόσιτς, με δεδομένη την διαχείριση του Τρίστασον κι επειδή οι περιπτώσεις έχουν συγκεκριμένα κοινά στοιχεία από το καλοκαίρι. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν έχει βάση η εκτίμηση ή όχι. Θα δούμε.

***Είπα όμως την Δευτέρα, που είχε μείνει μια μέρα πριν εκτός αποστολής στην Λεωφόρο, πως δεν το θεωρούσα αυτό επαρκές δείγμα και πως θα έπρεπε να περιμένουμε. Δεν βιάστηκα να… αυτό – δικαιωθώ.

***Γενικώς οι εκτιμήσεις, πάντα δικαιώνονται ή διαψεύδονται μακροπρόθεσμα και όχι βάσει συγκυριακών καταστάσεων.

***Συμπλήρωσα επίσης πως ο Χιμένεθ εντός ομάδας έχει επικαλεστεί λόγους για την απόφαση του, από αυτούς που λέμε πως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι προπονητές και οι υπόλοιποι όχι.

***Πριν μιλήσει δημόσια, μετά την Ριέκα, το έγραψα εδώ. Σε αντίθεση με άλλους, δεν επιλέγω μόνο ό,τι θα μπορούσε …να βολεύει τις εκάστοτε εκτιμήσεις μου.

***Δεν πιστεύω πως είναι πολλοί αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, αν και υπάρχουν.

***Είναι πολλοί όμως μου φαίνεται, αυτοί που επιλέγουν μόνο αυτό που τους κάνει, για να στηρίξουν αυτό που θέλουν σου καταλογίσουν. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν μπορώ να κάνω κάτι για το πρόβλημα τους.

***Επίσης, ο νέος τραυματισμός του Τσόσιτς, είναι άσχετος με την όλη κουβέντα. Είναι ένας μυϊκός τραυματισμός, θλάση στον προσαγωγό, ενώ η όλη συζήτηση γινόταν για την πλήρη αποθεραπεία από τον τραυματισμό στον αστράγαλο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x