Επικαιρότητα

«Αντάρτικο» κατά του Τραμπ από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος

Καλούνται να πείσουν αύριο 37 Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες να μην ψηφίσουν τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο

«Αντάρτικο» κατά του Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζουν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, όπου τα 538 μέλη του θα κληθούν να επικυρώσουν την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας.

Τυπικά, πάντως, δεν δεσμεύονται από το ποιος κέρδισε την πολιτεία από την οποία προέρχονται, εθιμοτυπικά όμως παραμένουν πιστοί στην επιλογή των ψηφοφόρων.

Οι «επαναστάτες» από το κόμμα της Χίλαρι Κλίντον, μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών, υπέγραψαν μία συμφωνία με την οποία δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν να βάλουν... τρικλοποδιά στην εκλογή Τραμπ. Πώς θα γίνει αυτό;

Οι Δημοκρατικοί «αντάρτες» θα πρέπει να πείσουν αύριο 37 Ρεπουμπλικάνους εκλέκτορες να μην ψηφίσουν τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα, αλλά μόνο σε 24 πολιτείες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν την εντολή των συμπολιτών τους. Στις άλλες δεν απαγορεύεται να παρακάμψουν τη λαϊκή εντολή, ωστόσο, αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές.

Στις συγκεκριμένες εκλογές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως στο εσωτερικό των Ρεμπουμπλικάνων υπήρχαν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα Τραμπ, κάτι που σημαίνει πως αρκετοί εκλέκτορες μπορεί να κινηθούν εκτός γραμμής.

Πάντως, στα περίπου 210 χρόνια λειτουργίας του συστήματος αυτού και σε σύνολο 18.000 περίπου εκλεγέντων εκλεκτόρων, μόλις εννέα δεν τήρησαν την προεκλογική δέσμευση.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη δηλώσεις στελεχών των Ρεπουμπλικανών στο Associated Press, στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος, θα υπερισχύσει τελικά το αίσθημα του καθήκοντος.

Δηλαδή, όσο κι αν απεχθάνονται τον Τραμπ, θα τον στηρίξουν στην αυριανή ψηφοφορίας εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό πίστη στο κόμμα τους.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x