Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για το «επίδομα» στον Μπαλαούρα-Τι απαντά ο βουλευτής

Αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση της καταβολής του «επιδόματος Τσίπρα» στον Μάκη Μπαλαούρα. Tι απαντά ο βουλευτής.

Αντιδράσεις προκαλεί η υπόθεση της καταβολής του «επιδόματος Τσίπρα» στον Μάκη Μπαλαούρα. Όπως αποκαλύφθηκε από το Star το βράδυ της Τετάρτης, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, συνταξιούχος υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδας πήρε το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι πληροφορίες θέλουν η καταβολή της σύνταξης του κ. Μπαλαούρα να έχει ανασταλεί απο τη στιγμή που είναι μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας και λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση. Ωστόσο φαίνεται πως λάμβανε ένα μικρό επίδομα του οποίου η καταβολή δεν μπορούσε να ανασταλεί. Αυτό είχε ως επακόλουθο, ο κυβερνητικός βουλευτής να λάβει αυτό το "επικουρικό" ποσό κι ας εισπράττει μηνιαίως και τα τουλάχιστον 5.135 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης.

Οπως είπε ο ίδιος διέθεσε τα 300 ευρώ του επιδόματος στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος και στο απεργιακό ταμείο των υπαλλήλων της τράπεζας.

«Εγώ το έμαθα τέλος Γενάρη, και είδα με έκπληξη γιατί δεν το είχα συνειδητοποιήσει ότι έλαβα και εγώ το επίδομα αυτό. Στον ασφαλιστικό φορέα που ανήκω, έστειλα αμέσως επιστολή, λέγοντας ότι όταν μου πιστωθούν θα τα δώσω το μισό ποσό στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ και το άλλο μισό στο Ταμείο Αλληλεγγύης» είπε ο βουλευτής. Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα» υποστηρίζοντας ότι «με "κάρφωσαν" από το Σύλλογο και λυπάμαι αν έχει γίνει έτσι. Η προσφορά του οποιουδήποτε είναι γεγονός. Από τη στιγμή που έχω χρηματίσει πρόεδρος να γίνονται τέτοια καρφώματα είναι λυπηρό να γίνονται αυτά». Ζήτησε επίσης «να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα το οποίο να βλέπει αν ο Μπαλαούρας μπορεί να παίρνει 500 ευρώ σύνταξη αλλά έχει και άλλα εισοδήματα ως βουλευτής». Κληθείς να απαντήσει στο γιατί δεν έκανε την ανακοίνωση ότι δεν θα εισπράττει τη 13η σύνταξη δημόσια είπε ότι «δεν ήταν ζήτημα να κάνω τις κινήσεις δημοσίως, δεν το σκέφτηκα ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο».

Προηγουμένως είχε δηλώσει στον real fm: Η καταβολή του επιδόματος έγινε αυτόματα σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή η σύνταξή μου είναι κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο, όταν το διαπίστωσα, επέστρεψα αμέσως τα 300 ευρώ που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό μου".

Όπως ήταν επόμενο, η συγκεκριμένη περίπτωση συζητιέται στο Κοινοβούλιο, καθώς θεωρείται, από κύκλους της αντιπολίτευσης, ότι δικαιώνονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε βιαστικά και με σχεδιασμό τέτοιο που τα χρήματα θα δίνονταν ακόμα και σε πολίτες-συνταξιούχους με άλλα εισοδήματα.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό, χιλιάδες άλλοι πολίτες να πήραν το έκτακτο βοήθημα, ενώ είχαν και άλλα υψηλά εισοδήματα πέραν της σύνταξης και αυτοί να τα κράτησαν.

Πάντως συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος υποστηρίζουν πως αυτό δεν έγινε αυτοβούλως αλλά ο κ. Μπαλαούρας αναγκάστηκε να το κάνει μετά τ ηδική τους παρέμβαση.

Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωσε ότι ο κ. Μπαλαούρας αναγκάστηκε να προβεί στην κίνηση της επιστροφής των 300 ευρώ προς τον Σύλλογο Συνταξιούχων και στον Σύλλογο Εργαζομένων Τραπέζης της Ελλάδος, μετά από την αποκάλυψη του γεγονότος, που έγινε με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων, στις 9 Ιανουαρίου 2017.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «πληροφορηθήκαμε ότι ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας «σώζει», καρπούται το δωράκι των 300€ ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ».

ΝΔ: Πόσοι άλλοι «Μπαλαούρες» υπάρχουν με 13η σύνταξη;

Επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την είδηση ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας έλαβε το έκτακτο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οπως αναφέρει το κείμενο της επερώτησης:

«ΘΕΜΑ: Σε πόσους μη δικαιούχους, όπως στον εν ενεργεία βουλευτή κ. Μπαλαούρα, καταβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 300€; Ελέγχει κάποιος;

Είναι απολύτως εμφανής η προχειρότητα και η ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση οποιασδήποτε πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που έρχεται στο φως η ομολογία-σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ ότι δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις διότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων», δημοσιεύεται και περιστατικό πίστωσης του περίφημου βοηθήματος -αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «13η σύνταξη» τα περασμένα Χριστούγεννα- σε πρόσωπο που δεν το δικαιούται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα-αποκάλυψη, εν ενεργεία βουλευτής έλαβε στον τραπεζικό του λογαριασμό το έκτακτο βοήθημα, ενώ δεν το δικαιούται, αφού αποδίδεται μόνο σε συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ σύνταξη. Προφανώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που έχει αποδοθεί σε μη δικαιούχους το σχετικό επίδομα.

Πρόκειται για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κο Μπαλαούρα, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί ως εργαζόμενος, αλλά η σύνταξή του έχει ανασταλεί, καθώς παίρνει τη βουλευτική αποζημίωση. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παραδέχεται το γεγονός και υποστηρίζει ότι ο λόγος που του χορηγήθηκε είναι ότι στο σύστημα εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος των 550 ευρώ, καθώς η σύνταξη που λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην υπάλληλός της έχει περικοπεί λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Έτσι, αυτομάτως του πιστώθηκαν 300 ευρώ, που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του εξαιτίας λάθους του συστήματος, ενώ ο ίδιος θρασύτατα τονίζει ότι διέθεσε το επίδομα στο ταμείο ανέργων και αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού του φορέα, προφανώς περιφρονώντας το γεγονός ότι τα χρήματα ανήκουν -και πρέπει να επιστραφούν- στους Έλληνες φορολογούμενους.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση και επιβεβαιώνει την ορθότητα της κριτικής εναντίον αυτής της αποσπασματικής και αναιτιολόγητης κυβερνητικής απόφασης, αφού εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με πλήρη προχειρότητα. Είναι βέβαιο ότι η καταβολή του επιδόματος, αυτό που ο κυβερνητικός βουλευτής χαρακτηρίζει ως «αδυναμία του συστήματος», έχει δοθεί και σε χιλιάδες άλλους που δεν το δικαιούνται καθώς ο νόμος δεν περιλάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης ή άλλες δικλίδες ασφαλείας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Γνωρίζετε ποιοι έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα, αν πληρούν το κριτήριο χορήγησής του και έχει γίνει παράνομη καταβολή του και σε άλλους μη δικαιούχους;

2. Έγινε η επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος επιδόματος του ανωτέρω βουλευτή στο ελληνικό Δημόσιο;»

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x