sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα πολλαπλά οφέλη από την παραμονή των Ματσιούλις, Σαντ-Ρος

Μόνο κερδισμένη βγαίνει η ΑΕΚ από τις ανανεώσεις των συμβολαίων του Γιόνας Ματσιούλις και του Χάουαρντ Σαντ-Ρος.

Η ΑΕΚ γυρίζει σελίδα, έχοντας πλέον τον Ηλία Παπαθεοδώρου στον πάγκο της και ήδη έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στο μεταγραφικό παζάρι. Αρχικά, ο 44χρονος τεχνικός ξεκαθάρισε και επέμεινε πως θέλει έναν ισχυρό ελληνικό κορμό, κάτι που έγινε πράξη από τη διοίκηση της ομάδας με τις προσθήκες των Γκίκα, Τολιόπουλου, Κακλαμανάκη.

Ακολούθως ο Βυρωνιώτης προπονητής ζήτησε από τους ανθρώπους της «Ένωσης» να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν στην ομάδα ο Γιόνας Ματσιούλις και ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, που θα αποτελέσουν δύο από τις «κολώνες» για την επερχόμενη περίοδο. Κι αυτό έγινε άμεσα πράξη…

inner

Από τις πρώτες ώρες λοιπόν που ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του κατέθεσαν δύο δελεαστικότατες προτάσεις στον Λιθουανό και στον Κουβανό, οι οποίοι θα συνεχίσουν να φοράνε την κιτρινόμαυρη φανέλα. Άλλωστε και οι δύο προαναφερθέντες είχαν από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στον «Δικέφαλο» τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΑΕΚ βγαίνει κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα από τις δύο αυτές παραμονές-ανανεώσεις. Στην περίπτωση του Ματσιούλις κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ της έναν παίκτη-ηγέτη, που με την παρουσία του εντός κι εκτός παρκέ μπορεί να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το ότι ο «Δικέφαλος» κατέρρευσε στην τελική ευθεία της φετινής περιόδου, από τη στιγμή που τραυματίστηκε και τέθηκε νοκ-άουτ ο Λιθουανός.

Συν τοις άλλοις, ο 34χρονος φόργουορντ έχει… κρύο αίμα στις κρίσιμες στιγμές των αγώνων, κάνει πολλές «βρώμικες» δουλειές στο γήπεδο, δεν φοβάται να βάλει τα χέρια του στη φωτιά και να ματώσει για την ομάδα του. Επιπροσθέτως, είναι από τους τύπους που επιβάλλονται με την παρουσία τους στα αποδυτήρια, αλλά είναι υπόδειγμα επαγγελματία και πρότυπο για τους νεότερους παίκτες της ομάδας.

inner

Σε όλα αυτά ας συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως για την «Ένωση» είναι δύσκολο -σχεδόν ακατόρθωτο- να βρει παίκτες με τη δική του εμπειρία, όπως και τα… γαλόνια που έχει κατακτήσει στην καριέρα του. Όλη αυτή η «τεχνογνωσία» Βέβαια, σε όλα αυτά έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ότι ο Ματσιούλις και η οικογένειά του ήταν και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη ζωή στην Αθήνα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός προσαρμόστηκε απόλυτα στον τρόπο ζωής της πόλης κι αυτό συνέβαλε στο να πειστεί να παραμείνει. Σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι πιο… μονοδιάστατος από τον Λιθουανό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο κομμάτι της άμυνας, κάτι που σπανίζει στο σύγχρονο μπάσκετ.

Θυμίζουμε ότι ο κόουτς Μπάνκι τον είχε χρίσει εξολοθρευτή των πιο ποιοτικών γκαρντ των αντιπάλων της «Ένωσης» τη σεζόν 2018-19 και στις περισσότερες περιπτώσεις του έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σίγουρα δεν περιμένουμε από τον 28χρονο να πετυχαίνει «20άρες» και «30άρες» στο σκοράρισμα, αλλά θα είναι σταθερότατος και θα προσφέρει σε όλους τους άλλους τομείς με… θρησκευτική ευλάβεια.

inner

Πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα, μια παρατήρηση: η επιτυχία της ΑΕΚ να διατηρήσει τα δύο αυτά πολύτιμα γρανάζια στη μηχανή της για δεύτερη σερί χρονιά, αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε πως από το 2014 που επέστρεψε στους «μεγάλους», μόνο ο Μίλαν Μιλόσεβιτς έχει αγωνιστεί δύο διαδοχικές «γεμάτες» σεζόν με τη φανέλα της (σ.σ. δεν υπολογίζεται ο νεαρός Άτιτς), όσον αφορά ξένους παίκτες.

Συμπερασματικά, η κάτοχος του Διηπειρωτικού Κυπέλλου βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη σε όλα τα επίπεδα από την παραμονή του Ματσιούλις και του Σαντ-Ρος και πέτυχε με έναν σμπάρο... τρία τρυγόνια, καθώς διατήρησε στο ρόστερ της δύο μονάδες που θα τις χαρακτηρίζαμε «παίκτες προπονητή», ενώ συγχρόνως οι δύο συγκεκριμένοι κάνουν το απαραίτητο γκελ στον κόσμο και παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως όταν θέλει πολύ κάποιον παίκτη, τον κρατάει.

Προσθέτουμε στην εξίσωση και το γεγονός πως με αυτές τις κινήσεις συνεχίζει να «μεγαλώνει» ως οντότητα και να χτίζει το όνομά της (π.χ. σκεφτείτε να αγωνιστεί τελικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Γιόνας Ματσιούλις), ενώ μπορεί πλέον με ηρεμία και δίχως βιασύνες να κινηθεί για την απόκτηση δύο γκαρντ (σ.σ. έναν playmaker και έναν για τη θέση «2»), αλλά δύο ψηλών που θα αποτελούν βασικά όπλα για την ΑΕΚ της σεζόν 2019-20.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x