sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Άλεξ Γκριμάλντο, ο υποτιμημένος «εργάτης» επιτέλους στην εθνική Ισπανίας

Ο Άλεξ Γκριμάλντο πρωταγωνιστεί στην πορεία πρωταθλητισμού της Λεβερκούζεν και καλείται για πρώτη φορά στην εθνική Ισπανίας. Υποτιμήθηκε στη Μπαρτσελόνα και τώρα καθηλώνει Γερμανούς και συμπατριώτες.

«Θα συνεχίσω να βάζω δύσκολα στον ομοσπονδιακό προπονητή. Ψάχνω την ευκαιρία. Είμαι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας μου και περιμένω την κλήση». Ο Γκριμάλντο εξέφρασε τη μεγάλη του επιθυμία πατώντας πάνω στην «εκρηκτική» εκκίνηση με τη Λεβερκούζεν. Σε μόλις 15 συμμετοχές μετράει ήδη οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ. Ένας αριστερός μπακ με αριθμούς σέντερ φορ. Τα έξι από τα συνολικά τέρματα είναι στη Μπουντεσλίγκα και τον κατατάσσουν στην κορυφή των αμυντικών – σκόρερς στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Θα επρόκειτο για εμμονή κατά του συγκεκριμένου ή υπέρ άλλων διεκδικητών της θέσης στη «φούρια ρόχα» να μην συμπεριληφθεί στις κλήσεις των τελευταίων αγώνων για τα προκριματικά του Euro. Ο εφικτός στόχος του Άλεξ Γκριμάλντο επετεύχθη λοιπόν. Ο Ντε Λα Φουέντε φυσικά εντυπωσιάστηκε με τα πεπραγμένα του και δικαιολογημένα του έδωσε τη μία από τις δύο διαθέσιμες θέσεις του αριστερού μπακ. Η άλλη πήγε στον Γκαγιά και μαζί «πέταξαν» εκτός τους Φραν Γκαρθία και Αλεχάντρο Μπαλντέ.

Άλεξ Γκριμάλντο, ο υποτιμημένος εργάτης στην εθνική Ισπανίας

Σε ηλικία 28 ετών, με δεκαετή παρουσία σε ελίτ επίπεδο με τη φανέλα της Μπενφίκα, ο υποτιμημένος από τον Λουίς Ενρίκε «εργάτης» της αριστερής πλευράς δικαιώθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του. Θα εκπροσωπήσει τη χώρα του, τη μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή. Έστω και αν η δουλειά έχει γίνει, έστω και αν η παρουσία στα τελικά του Euro έχει εξασφαλιστεί. Ο Γκριμάλντο κλήθηκε γιατί το άξιζε, όχι γιατί ήταν απαραίτητος, ούτε επειδή οι υπόλοιποι δεν απέδιδαν το τελευταίο διάστημα.

Το «δεν χωράς» του Λουίς Ενρίκε και η Μπενφίκα


Από ερασιτεχνική ομάδα της Βαλένθια, στη δεύτερη ομάδα ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, πίσω στο 2008. Πήρε σύντομα προαγωγή στην Κ19 και από μέσος έγινε μπακ. Έκτοτε καθιερώθηκε εκεί και ως αμυντικός πια έκανε ντεμπούτο με το σύνολο του Λουίς Ενρίκε. Ο «πυραυλοκίνητος» Ζόρντι Άλμπα που κούμπωνε άριστα στο πλάνο και o τίμιος Αντριάνο δεν έδιναν περιθώρια στον 19χρονο τότε Άλεξ. Κρατούσε ρυθμό και αποκόμιζε εμπειρίες στη Μπαρτσελόνα Β’ της οποίας έγινε αρχηγός και έφτασε τις 92 συμμετοχές. Εκείνος όμως χρειαζόταν το κάτι παραπάνω, το ταλέντο του δεν άντεχε τον περιορισμό και στη Μπαρτσελόνα δεν είχε θέση όσο και να το ήθελε.

Άλεξ Γκριμάλντο, ο υποτιμημένος εργάτης στην εθνική Ισπανίας

Η ειδική σε θέματα αξιοποίησης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών Μπενφίκα τον έκανε δικό της με μόλις 1,5 εκατομμύριο, ποσό που θα κάνει Λαπόρτα & ΣΙΑ να τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα. Η εξέλιξη του ήταν κατακόρυφη. Ο Γκριμάλντο βρήκε στη Λισαβόνα τις προϋποθέσεις για να δείξει την αξία του, να βελτιώσει τον τρόπο παιχνιδιού του, να γίνει ένας μοντέρνος ποδοσφαιριστής. Ένας σύγχρονος φουλ – μπακ.



Από τους πρώτους, εάν όχι ο πρώτος, που πήγαν τη θέση σε άλλο επίπεδο. Έδειξε στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ότι και οι αμυντικοί συνεισφέρουν στην επίθεση, όχι μόνο με ασίστ αλλά και με γκολ. Ανέλαβε όλες τις στημένες φάσεις. Από τα δικά του πόδια έφευγε η μπάλα είτε για κάποιον συμπαίκτη είτε για να τα αντίπαλα δίχτυα. Αριθμοί ασύλληπτοι για αμυντικό: 27 γκολ (!) και 59 ασίστ σε 303 εμφανίσεις με τους «Αετούς».

Λεβερκούζεν, Τσάμπι Αλόνσο και φουλ για… εθνική


Εννέα χρόνια στη Μπενφίκα ήταν πολλά. Θα μπορούσε να είχε φύγει νωρίτερα για ένα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Για μία ομάδα με στόχο τη διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιος θα άφηνε ένα ιδανικό περιβάλλον, μια «οικογένεια» που τον σέβεται και τον εκτιμά; Το πλήρωμα του χρόνου έφερε την ολοκλήρωση του συμβολαίου και ο ώριμος πια Αλεχάντρο αποχώρησε ελεύθερος. Η Μπενφίκα τον «εκτόξευσε», δεν αξίωσε ούτε ευρώ για τη μεταγραφή του, διότι πήρε στο γήπεδο ότι μπορούσε από αυτόν.

Άλεξ Γκριμάλντο, ο υποτιμημένος εργάτης στην εθνική Ισπανίας

Ο Γκριμάλντο επέλεξε την οργάνωση της Μπουντεσλίγκα και την σιγουριά του Τσάμπι Αλόνσο. Υπό τη σκέπη του συμπατριώτη του, θα μπορούσε τάχιστα να προσαρμοστεί και να υιοθετήσει τη γερμανική φιλοσοφία. Από την πλευρά του βέβαια, ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης γνώριζε τις ικανότητες του παίκτη και πως θα τον αξιοποιούσε. Η επιθετικογενής τακτική ταίριαζε απόλυτα, ικανοποιούταν από τα στοιχεία του.

Η πράξη δικαίωσε αμφότερους. Ο Γκριμάλντο κάνει «παπάδες» με νούμερα αφύσικα για την εποχή. Το πιο αξιοσημείωτο στατιστικό από αυτά: Πέντε από τα επτά γκολ έρχονται εκτός έδρας. Κομβικό για την αήττητη πορεία και τη μοναδική ισοπαλία στην «Αλιάνζ Αρένα» απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου. Με μία ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ.



«Η Μπάγερν είναι το φαβορί και για την φετινή «Σαλατιέρα», μετά τις έντεκα σερί. Εμείς είμαστε εδώ για το χαλάσουμε. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε τον τίτλο και να προσθέτουμε πίεση στον εαυτό μας. Έχουμε εξαιρετική ομάδα και έναν πολύ καλό προπονητή», η απάντηση του πρωταγωνιστή στις προβλέψεις τίτλου. Μετριοπαθής και προσγειωμένος. Στοιχεία συγκεντρωμένου ατόμου στο πλάνο. Αυτά που τον έφτασαν μέχρι την εθνική Ισπανίας και σίγησαν τις απόψεις περί σκανδάλου, όσο εκείνος έμενε εκτός εθνικής. Τώρα όχι μόνο έγινε διεθνής, αλλά συνδέεται και με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Η Ρεάλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη, εάν όχι ο μεγαλύτερος και κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να πάει εκεί». Τα ρεπορτάζ τον βάζουν στη λίστα των «μερέγχες», όμως εκείνος δηλώνει αφοσιωμένος στις «ασπιρίνες» και το θαύμα που επιχειρούν να κάνουν με την «εκθρόνιση» των Βαυαρών. Θα αντισταθεί εκείνος και ο Τσάμπι Αλόνσο στον Φλορεντίνο Πέρεθ στο φινάλε της σεζόν;

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x