Αλέξης Σαββόπουλος

Ορατές από την αρχή οι διαφορές με πέρσι

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για το πλάνο του Άρη που πλέον εκπονείται, συντάσσεται και υλοποιείται από τον τεχνικό διευθυντή σε συνεργασία με τον προπονητή του.

Οι δυο συνεντεύξεις τύπου των Παύλου Μυροφορίδη και Δημήτρη Σπανού, έδωσαν σε αδρές γραμμές το αγωνιστικό στίγμα του Άρη της επόμενης σεζόν στη Football League.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Μιλάμε για τους δυο ανθρώπους που καθορίζουν τα πάντα σχεδόν στο αγωνιστικό σκέλος οπότε τα λόγια τους έχουν διπλή αξία. Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται και συνιστά την μεγάλη διαφορά με πέρσι είναι ότι το πλάνο εκπονείται, συντάσσεται και υλοποιείται από τον τεχνικό διευθυντή σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σπανό και φυσικά την οικονομική έγκριση του Καρυπίδη. Δεν υπάρχει δηλαδή η περσινή πολυφωνία που προκάλεσε ένα… μπάχαλο, αφού άλλα ήταν τα θέλω του Αναστόπουλου κι άλλα του Καρυπίδη που σε μεγάλο βαθμό πέρασαν, με τα γνωστά αποτελέσματα. Φέτος έχει οριστεί ένα συγκεκριμένο και αρκετά μικρότερο από πέρσι μπάτζετ και βάσει αυτού ο Μυροφορίδης επιλέγει τους ποδοσφαιριστές που παίρνουν στα συμβόλαιά τους αυτό που πραγματικά αξίζουν στην αγορά. Δύσκολα θα βρεις φέτος νούμερα πάνω από 50.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους. Άντε να υπάρχουν 1-2 εξαιρέσεις. Μειώνοντας έτσι το ρίσκο να υπάρχουν οφειλές, όπως συνέβη τη χρονιά που πέρασε, εξασφαλίζοντας υγεία και ισορροπία στα αποδυτήρια, βασικό συστατικό της επιτυχίας.

Πάμε τώρα στα χαρακτηριστικά με τα οποία επιλέγονται οι παίκτες πέρα από το οικονομικό, που διαμορφώνουν και την νέα φιλοσοφία πάνω στην οποία οικοδομείται το ρόστερ. Πρόκειται για παίκτες καταρχάς συμβατούς με το πρωτάθλημα της Football League. Ταιριάζουν πιο πολύ στο δυναμικό στυλ, είναι περισσότερο εξοικειωμένοι και έχουν υψηλό κίνητρο. Για αρκετούς από αυτούς ο Άρης είναι ό, τι μεγαλύτερο λογικά θα τους παρουσιαστεί στην καριέρα τους, υποχρεώνοντάς τους να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή αγωνιστικού πλάνου μειώνει εκ των πραγμάτων την ποιότητα του ρόστερ, ειδικά μετά την αποχώρηση του Τάτου. Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο Άρης θα είναι ομάδα… ξυλοκόπων του χρόνου. Απλά δημιουργείται η αίσθηση ότι προτάσσεται η ομάδα, η συνολική της λειτουργία και μέσα από αυτή ο καθένας θα αναδείξει τις ιδιαίτερες δεξιότητές του, ματώνοντας στο χορτάρι. Κοινώς όποιος παρεκκλίνει από το… manual θα μειονεκτεί έναντι των υπολοίπων. Καθίσταται επίσης σαφές ότι γίνεται προσπάθεια να «παντρευτούν» οι παίκτες μεταξύ τους, δημιουργώντας χημεία από την αρχή. Παίκτες δηλαδή που έπαιζαν μαζί στις προηγούμενες ομάδες τους, γνωρίζονται με κλειστά μάτια και δεν θα χρειαστούν χρόνο να βρεθούν μεταξύ τους. Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν και τη φιλοσοφία και τα… χούγια του προπονητή, επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Είναι περιττό να αναφέρω ασφαλώς ότι άπαντες γνωρίζουν από την καλή και την ανάποδη τα θέλω του Μυροφορίδη.

Για μένα είναι και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Ότι ο Άρης ανεβαίνει την Δευτέρα στο βουνό για το βασικό στάδιο, έχοντας συμπληρωμένο σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ του. Άντε να λείπουν μια-δυο πινελιές. Ρωτήστε τους προπονητές πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Όλα αυτά βέβαια θα μείνουν σχέδια επί χάρτου αν δεν τύχουν της υποστήριξης της διοίκησης. Δηλαδή να υπάρχει συνέπεια στο οικονομικό, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αρτιότερη οργάνωση, στοιχεία που απουσίαζαν πέρσι. Εδώ το κλειδί το… κρατάει ο Θόδωρος Καρυπίδης που λογικά θα πρέπει να έμαθε από τα λάθη του.

Υ.Γ Από την απόφαση της επιτροπής αδειοδοτήσεων σε δεύτερο βαθμό γίνεται κάτι απόλυτα κατανοητό. Ότι του χρόνου αν ο Άρης πάει με τέτοια προχειρότητα στο φάκελο δεν παίρνει άδεια με τίποτα αν φέτος, για μόλις τέσσερις μήνες λειτουργίας, πήρε με το ζόρι για την Football League. Ήδη τον περιμένουν στη γωνία.

Υ.Γ 1 Η περιπέτεια με την αδειοδότηση καθιστούν αναγκαία… χθες την στελέχωση της ΚΑΕ με άνθρωπο που θα είναι επιφορτισμένος με όλα αυτά και ένα λογιστή που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον Άρη.

ΥΓ 2. Έχει μεγάλη διαφορά η συμφέρουσα πώληση ενός παίκτη για να μπουν χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ από το… ξεπούλημα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x