Τόλης Κοτζιάς

Ανησυχούν οι Παναθηναϊκοί; Κακώς....

Ο Τόλης Κοτζιάς γράφει στο www.sport-fm.gr για την επόμενη μέρα του μπασκετικού Παναθηναϊκού και την αδικαιολόγητη ανησυχία, που έχει καταλάβει από χθες πολλούς φίλους του "τριφυλλιού".

Το καλοκαίρι του 2012 έφυγαν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Εφυγε μαζί τους και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Επίσης, το ΟΑΚΑ εγκατέλειψαν σπουδαίοι παίκτες, όπως ο Μπατίστ, ο Καϊμακόγλου, ο Βουγιούκας και ο Περπέρογλου. Τα διοικητικά ηνία της ΚΑΕ ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Και προπονητής ο Αργύρης Πεδουλάκης: "Ωχ, καήκαμε" είπαν πολλοί Παναθηναϊκοί. Το τέλος της σεζόν 2012-2013 τους βρήκε με εκατοντάδες "σκούπες" να πανηγυρίζουν έξω από το "CARAVEL" τη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τη κατάκτηση του νταμπλ.

Σεζόν 2013-2014. Ο Παναθηναϊκός παίρνει το Κύπελλο. Στο πρωτάθλημα βρίσκεται να χάνει με 2-1 από τον Ολυμπιακό με το τέταρτο ματς να γίνεται στο ΣΕΦ. Παραμονές του παιχνιδιού αυτού φίλαθλοι των "πρασίνων" προέτρεπαν μέσω του διαδικτύου τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να τα αλλάξει όλα την επόμενη χρονιά. Πριν από το τζάμπολ του τέταρτου ματς στο ΣΕΦ πολλοί Παναθηναϊκοί δήλωναν σίγουροι για την ήττα της ομάδας τους και την απώλεια του τίτλου. Δεν ήθελαν να το ζήσουν, δεν ήθελαν να δουν το ματς. Προτίμησαν πολλοί να δουν την "Λάσυ" στο Novacinema 2.

Στο τέλος του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό νικητή, βγήκε στην επιφάνεια το ελληνικό ίδιον: τα "εξοχικά" και οι "πελάτες". Που θέλουμε να καταλήξουμε; Στα όσα συνέβησαν χθες μόλις έγινε γνωστό το πλάνο, στο οποίο πάνω, κάτω θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός για την επόμενη σεζόν. Ενα πλάνο, που δεν έχει Γκιστ, Λάσμε, Ματσιούλις και Μπράμος. Ενα πλάνο, που θα έχει μπόλικους Ελληνες πιτσιρικάδες. Παίκτες με μεγάλη προοπτική.
Ενα πλάνο εν κατακλείδι, που "τρόμαξε" πολλούς φίλους του Παναθηναϊκού.

"Που θα πάμε με αυτούς; Ούτε στους 16 της Ευρωλίγκας δεν θα περάσουμε" ήταν η επωδός. Είναι αυτοί, που έφερναν τη καταστροφή στον Παναθηναϊκό πριν από δύο χρόνια, είναι αυτοί, που τον είχαν ξεγραμμένο πριν τον τέταρτο τελικό φέτος. Είναι τέλος πάντων πολλοί από αυτούς, που δεν πάνε στο γήπεδο, που δεν ενισχύουν υλικά και ηθικά την ομάδα τους.

Κατ' αρχάς, το πλάνο, που εμφανίστηκε χθες, δεν θα είναι το τελικό κατά τη γνώμη μου. Θα είναι κατά τι πιο ενισχυμένο. Αλλά από κει και πέρα ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να φρεσκαριστεί. Και κυρίως να δημιουργήσει κορμό Ελλήνων. Αν δεν το κάνει, το μέλλον του κινδυνεύει. Ηδη έχει αργήσει.

Ε, πρέπει να γίνει η αρχή. Εχει Γιάνκοβιτς, έχει Παππά, έχει πιο πίσω Χαραλαμπόπουλο και Διαμαντάκο, αν καταφέρει να πάρει τον Μποχωρίδη και το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ, τον Γιώργο Παπαγιάννη, τότε θα έχει μπει σε καλό δρόμο. Δρόμος, που θα είναι ακόμη καλύτερος για τους "πράσινους" αν προστεθεί και ο Βεζένκοφ, που Ελληνας δεν είναι, είναι, όμως, 19 ετών και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του στην Ευρώπη.

Το "γλυκό", πάντως, δένει ή δεν φτιάχνει όπως πρέπει με τον Νικ Καλάθη. Αν καταστήσει εφικτή την επιστροφή του ο Παναθηναϊκός, τότε το σχέδιο, που υπάρχει στα χαρτιά, υλοποιείται κατά ένα μεγάλο μέρος. Μιλάμε για Ελληνα, μιλάμε για ένα από τα καλύτερα γκαρντ της Ευρώπης, μιλάμε για έναν βελτιωμένο Καλάθη, μιλάμε για έναν παίκτη, που αν έρθει, θα έρθει για 3 χρόνια. Οι "πράσινοι" του δίνουν ένα καράβι χρήματα για αυτό το λόγο, επειδή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του πλάνου τους.

Από κει και πέρα, βέβαια, Διαμαντίδης, Μαυροκεφαλίδης και Φώτσης, πέρα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παρκέ (σίγουρα αυτό ισχύει για τον Διαμαντίδη), θα είναι και οι δάσκαλοι για όλους τους άλλους. Ο Διαμαντίδης άκουσε αρκετά κατά την διάρκεια της σεζόν, αλλά στο τέλος έδειξε την μεγάλη του κλάση. Πλέον, πηγαίνοντας στα 35, όπως είπε και ο ίδιος, οι αντοχές πέφτουν, για αυτό και ο Παναθηναϊκός πάει να του βάλει δίπλα τον Καλάθη, που εκτός των άλλων μπορεί να παίζει δύο συνεχόμενα 40λεπτα χωρίς να κουραστεί.

Οσον αφορά στο υπόλοιπο ρόστερ, θα είναι ξένοι, που θα τους επιλέξει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Και πάμε και στον Μαυροβούνιο προπονητή. Ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης δεν είναι, είναι, όμως, από τους καλύτερους. Από τους πιο έμπειρους. Και για το νεανικό σχήμα, που πάει να φτιάξει ο Παναθηναϊκός, μοιάζει ο πιο κατάλληλος. Βλέπετε όλα για τον Ιβάνοβιτς αρχίζουν και τελειώνουν (ή κάπως έτσι) στην πειθαρχία.

Και για να μην κουραζόμαστε (και κουραζόσαστε), πάμε στο παρασύνθημα: οι Παναθηναϊκοί θέλουν την Ευρωλίγκα. Ο Γιαννακόπουλος την θέλει πιο πολύ από όλους. Δεν μπορεί, όμως, να φτιάξει μπάτζετ 20 εκατομμυρίων ευρώ και τους λόγους τους καταλαβαίνει ο καθένας. "Καλά η Μακάμπι ή ο Ολυμπιακός είχαν μπάτζετ 20 εκατομμυρίων;" θα πει κανείς. Ακριβώς αυτό: οι Παναθηναϊκοί θεωρούν ότι αν είναι να πάρουν την Ευρωλίγκα, θα την πάρουν κι έτσι. Με μικρότερο μπάτζετ από άλλες ομάδες, όπως η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ.

Τα τρία τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι ουκ εν τω πολλώ το ευ. Και με λιγότερα χρήματα, την κάνεις την δουλειά σου. Αλλά επαναλαμβάνουμε ότι ο Παναθηναϊκός πάει να κάνει αυτό, που πάει να κάνει, όχι με αυτοσκοπό την Ευρωλίγκα, αλλά για να χτίσει το μέλλον του. Να το χτίσει με Ελληνες. Να χτίσει κορμό, που χρόνια ολόκληρα ήταν το μεγάλο του ατού για να μαζεύει κούπες. Είναι μονόδρομος και οι νταμπλούχοι, έστω και αργοπορημένα, τον διαβαίνουν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x