sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από την κορυφή στη φυλακή σε μία στιγμή

Από τον Ο. Τζέι Σίμπσον, το 1994, μέχρι τον Όσκαρ Πιστόριους, το 2013, τα είδωλα γκρεμίζονται εν μία νυκτί και το φιλοθεάμων κοινό διψά να μάθειπως και γιατί οδηγήθηκαν στο ειδεχθές έγκλημα.

Αίμα, δάκρυα, ιδρώτας, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, παράνομοι έρωτες, παράφορες ζήλιες, χρήση ναρκωτικών, συμμετοχή στον υπόκοσμο, ταραγμένη ψυχική υγεία... και ένας αθλητής οδηγείται στο έγκλημα. Από τον Ο. Τζέι Σίμπσον, το 1994, μέχρι τον Όσκαρ Πιστόριους, το 2013, τα είδωλα γκρεμίζονται εν μία νυκτί και το φιλοθεάμων κοινό διψά να μάθειπως και γιατί οδηγήθηκαν στο ειδεχθές έγκλημα.

Της Ματίλντας Καλλιοντζή

Όσκαρ Πιστόριους


inner
"Τα όνειρα μπορούν να έχουν όποιο μέγεθος θελήσεις να έχουν", έλεγε ο Όσκαρ Πιστόριους χωρίς να ξέρει πως το ίδιο ισχύει και για τους εφιάλτες. Την ημέρα των ερωτευμένων του 2013, ο πιο γρήγορος άνθρωπος με τεχνητά πόδια στον κόσμο δολοφόνησε τη σύντροφό του Ρίτα Στέενκαμπ με 4 σφαίρες στην οικία του, ισχυριζόμενος ότι την πέρασε για διαρρήκτη που κρυβόταν στο μπάνιο. Η υπόθεση Πιστόριους αναστάτωσε και απασχόλησε όλα τα εγχώρια και διεθνή μέσα και η δίκη του συγκρίνεται με εκείνη του Ο. ΤζέιΣίμπσον. Το δικαστήριο έκρινε τον παραολυμπιονίκη ένοχο και πείσθηκε για τα ελαφρυντικά, του κινητικού προβλήματός του και της υποψίας για παραβίαση του σπιτιού, επιβάλλοντάς του6 χρόνια κάθειρξης, ποινή που αυξήθηκε το 2017 σε 13 χρόνια και 5 μήνες, καθώς όπως υποστήριξε το Εφετείο της Ν.Αφρικής "η ποινή ήταν σοκαριστικά επιεικής".

Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα


inner
"Έκανα ένα λάθος, λάθη γίνονται, δεν είμαι κακό παιδί". Έτσι περιέγραψε την δολοφονία της ερωμένης του, Ελίζα Σαμούντιο, ο 34χρονος τερματοφύλακας Μπρούνο Φερνάντες ντε Σόουζα. Η Σαμούντιο, ενώ ήταν ήδη 4 μηνών έγκυος, είπε στο ντε Σόουζα πως το παιδί ήταν δικό του και πως μετά τη γέννησή του θα το αποδείκνυε. Όταν εκείνος αρνήθηκε την πατρότητα, η μέχρι τότε ερωμένη του υπέβαλλε μήνυση, και λίγου μήνες αργότερα τα ίχνη της χάθηκαν και το νεογέννητο παιδί βρέθηκε στην αγκαλιά της γυναίκας του ντε Σοούζα. Όπως παραδέχτηκε στην αστυνομία ο συνεργός του, ο Μπρούνο οργάνωσε την δολοφονία της Σαμούντιο και αφού πρώτα την βασάνισε, έπειτα την σκότωσε, την διαμέλισε και κάποια κομμάτια τα τάισε στα σκυλιά ενώ άλλα τα έχτισε σε τσιμέντο. Το 2013 καταδικάστηκε σε 22 χρόνια, και παρόλο που το 2017 αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έφεση, η μητέρα της Σαμούντιο υπέβαλλε μήνυση την οποία κέρδισε και ο ντε Σόουζα επέστρεψε στη φυλακή.

Γκάβιν Γκραντ


inner
"Ήταν περισσότερο ο νόμος της ζούγκλας, παρά της πολιτισμένης Αγγλίας" ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον κατήγορο, στη δεύτερη δίκη του Άγγλου ποδοσφαιριστή Γκάβιν Γκραντ. Και μπορεί την πρώτη φορά να είναι λάθος, την δεύτερη όμως ήταν επιλογή. Ο Γκραντ είχε κατηγορηθεί το 2005 για την δολοφονία του Τζαμάλ Μουρ και μπορεί τότε να αθωώθηκε, όμως το 2010 δεν κατάφερε να γλιτώσει από την κατηγορία για την δολοφονία του παλιού του φίλου, Λεόν Λαμπαστίντ. Οι δικαστές συσχέτισαν τις δύο υποθέσεις με την δράση συμμορίας στις κοινότητες των έγχρωμων του Λονδίνου και όπως δήλωνε ο επιθεωρητής της μητροπολιτικής αστυνομίας, Στηβ Χόρσλεϊ στο δικαστήριο, "Ο Γκραντ συνέχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα ενώ είχε αίμα στα χέρια του", με αποτέλεσμα να τον καταδικάσουν σε ισόβια.

Άαρον Χερνάντεζ


inner
"Το ότι ήταν αθλητής, μικρή σημασία είχε στο τέλος" ήταν ο επίλογος που ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα το 2015 για την υπόθεση δολοφονίας του Όντιν Λόιντ από τονΆαρονΧερνάντεζ. Ο αστέρας του NFL κρίθηκε ένοχος για την εν ψυχρώ δολοφονία του αγοριού της αδερφής της μνηστής του, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε ένα πάρκο με 6 σφαίρες στο στήθος και ο ίδιος Χερνάντεζ απαθανατίστηκε από την κάμερα ασφαλείας να εισέρχεται στο σπίτι του κρατώντας όπλο λίγη ώρα μετά. Τον Απρίλιο του 2017 βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του και σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για αυτοκτονία.

Ρέι Καρρούθ


inner
"Απλά έφυγε. Νομίζω αυτός το έκανε. Δεν ξέρω τι να πιστέψω" ήταν τα τελευταία λόγια της Τσερίκα Άνταμς, λίγο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική και, ένα μήνα μετά, εκπνεύσει. Υπεύθυνος για τη δολοφονία της, αλλά και την εγκεφαλική βλάβη του, 18χρονου πλέον, Κάνσελορ Λι Άνταμς, ο τότε σύντροφός της και πατέρας του παιδιού, Ρέι Καρρούθ, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του NFL. Ο ίδιος οργάνωσε την αιματηρή δολοφονία το 1999, στην οποία συμμετείχε. Ο Καρρούθ, κοιτώντας από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου του, με το οποίο μπλόκαρε και ακινητοποίησε το όχημα της συντρόφου του , βεβαιώθηκε πως ο Γουίλιαμ Γουάτκινς θα ολοκλήρωνε τη δολοφονία με 4 σφαίρες.

Τζάβαρις Κριτεντον / Τζέισον Ουίλιαμς


inner
"Λυπάμαι από τα βάθη της καρδιάς μου, έκανα ένα λάθος το οποίο θα θελα να πάρω πίσω" είπε ο ΤβάβαριςΚρίτεντον στην απολογία του για τη δολοφονία της άτυχης Τζούλιαν Τζόουνς η οποία είχε βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ο παίκτης τουNBAπαραδέχτηκε ότι πυροβόλησε από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το ημιαυτόματο όπλο του προκειμένου να εκφοβίσει κάποιον που τον είχε ληστέψει και μία από τις σφαίρες πέτυχε την άτυχη 22χρονη. Με κατεβασμένο το κεφάλι σε όλη τη διάρκεια της δίκης, δέχτηκε την ποινή κάθειρξης 23 ετών και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της νεαρής πριν μεταφερθεί στη φυλακή. Και ένας άλλος όμως παίκτης του NBA, ο Τζέισον Ουίλιαμς, το 2010 πέρασε στη φυλακή 18 μήνες, από τα συνολικά 5 χρόνια της ποινήςγια ανθρωποκτονία εξ αμελείας όταν η καραμπίνα του 'εκπυρσοκρότησε', σκοτώνοντας τον Αμερικανοκύπριοσωφέρ του, Κώστα Χριστόφι.

Ντέιλ Κρόου/ Ευάγγελος Γκούσης / Μελίτ Φιλιππίδης


"Όλοι έχουμε ένα σχέδιο μέχρι να μας ρίξουν μπουνιά στα μούτρα" είχε πει ο Μάικ Τάισον και αυτό φαίνεται να ισχύει για τον Ντέιλ Κρόου. Το 2001στοναγώνα με τον Γκρεγκ Πέιτζ, έδωσε ένα χτύπημα το οποίο έριξε τον αντίπαλό του σε κώμα. Ο Πέιτζ κατά τη διάρκεια του χειρουργείου έπαθε εγκεφαλικό και παρέλυσε από την αριστερή πλευρά και ο Κρόου θεώρησε τον εαυτό του υπεύθυνο. Έπειτα από αυτό η ψυχική υγεία του κλονίστηκε,άρχισε τα αντικαταθληπτικά, και ένα βράδυ του 2002 έδειρε, στραγγάλισε και πέταξε σε κάδο σκουπιδιών τον 23χρονο έμπορο ναρκωτικών, Φρανκ Μπάναμ.

inner
Μέλος της μαφίας, ο Ελληνοαυστραλός μποξέρ, Ευάγγελος Γκούσης, καταδικάστηκε το 2008 για την επί πληρωμή δολοφονία του ΛουίςΜοράνκαι μέχρι σήμερα εκτίει ποινή 30 ετών.

inner
Στο κλαμπ Nammos της Χαλκιδικής γράφτηκε το δράμα με πρωταγωνιστή τον πρώην πυγμάχο του ΠΑΟΚ, Μελίτ Φιλιππίδη, ο οποίος ενεπλάκη σε διαπληκτισμό για χάρη της κοπέλας του ενώ ο Γιώργος Τσαρίδης, και η παρέα του, προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν. Ο Φιλιππίδης αποχώρησε από το μαγαζί, λίγη ώρα όμως αργότερα επέστρεψε οπλοφορώντας, πυροβόλησε και σκότωσε τον Τσαρίδη και τραυμάτισε σοβαρά τον αδερφό του, τον 44χρονο υπεύθυνο του μαγαζιού και έναν 39χρονο.

inner

Άντριου Χολ


"Η ζωή της τελείωσε στα χέρια σου, ενώ ήταν μόλις 15 χρόνων. Μόνο εσύ γνωρίζεις, τι συνέβη εκείνο το βράδυ και τι σε οδήγησε σε αυτή την επίθεση" είπε ο δικαστής στον 18χρονο παίκτη της ακαδημίας της Στόουκ, Άντριου Χόλ ο οποίος το 2012δολοφόνησε την 15 ετών σύντροφό του με 60 μαχαιριές στο στήθος, στο λαιμό και στο κεφάλι, έπειτα από πάρτυ.
inner

Τα εγκλήματα μέχρι το 1999


Ο. ΤζέιΣίμπσον


inner
"Ψεύδομαι τόσο συχνά που δεν ξέρω πλέον γιατί ψεύδομαι" έχει πει ο Ρόμπερτ Καρντάσιαν, πατέρας της γνωστής οικογενείας και δικηγόρος υπεράσπισης του Ο. Τζέι Σίμπσον, μίας από τις πιο πολύκροτες δίκες στην ιστορία της Αμερικής. Τα βραδινά δελτία ειδήσεων των τριών μεγαλύτερων σταθμών των ΗΠΑ, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην υπόθεση απ’ ό,τι στον πόλεμο της Βοσνίας και τη βομβιστική ενέργεια στην Οκλαχόμα. Η πρώην γυναίκα του αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ο εραστής της, βρίσκονται μαχαιρωμένοι στη βίλα της, ενώ τα παιδιά κοιμόντουσαν. Στις 29 Ιουλίου ο Ο. Τζέι δήλωσε αθώος και για τις 2 δολοφονίες και το 1995, στις 24 Ιανουαρίου, η δίκη ξεκίνησε και μεταδόθηκε τηλεοπτικά για 134 μέρες. Τα νομικά ατοπήματα της δίκης έγιναν αφορμή να εκσυγχρονιστεί το δικαστικό σώμα, η ίδια η δίκη έγινε μάθημα στο πανεπιστήμιο, και αναδείχθηκαν ελλείψεις στην επεξεργασία αποδεικτικών στοιχείων, λόγω των οποίων ο ΟΤζέιΣίμπονς αθωώθηκε. Η απόφαση κυριολεκτικά δίχασε την Αμερική. Το 2016 γίνεται τηλεοπτική σειρά με τίτλο The people vO.J. Simpson: American CrimeStory.

Ο "τυφώνας" Ρούμπιν Κάρτερ


inner
"Αυτή είναι η ιστορία του 'τυφώνα', του ανθρώπου που οι αρχές κατηγόρησαν, για ένα έγκλημα που δεν έκανε" τραγούδησε ο Μπομπ Ντύλαν στο τραγούδι Hurricane, σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας για την ζωή του πυγμάχου Ρούμπιν Κάρτερ. Οτυφώνας Κάρτερ, κατάφερε να βρεθείστην 10αδα των καλύτερων πυγμάχων του κόσμου όμως την 17η Ιουλίου του 1966 έπεσε θύμα τραγικών συμπτώσεων και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στην Αμερική των 60ς, όλοι οι έγχρωμοι ήτανίδιοι, ο ρατσισμός ήταν αποδεκτός και οι 2 ένοπλοι που σκότωσαν 3 άτομα στο Λαφαγιέτ Μπαρ ήταν σύμφωνα με μαρτυρίες '2 μαύροι που οδηγούσαν έναν λευκό αυτοκίνητο'. Η αστυνομία συνέλαβε τον Κάρτερ με τον φίλο του Τζον Άρτις, και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και πάνω στη βιασύνη να βρεθούν οι 'μαύροι' δολοφόνοι ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα λευκής ασφάλειας της Αμερικής, οι 2 τους καταδικάστηκαν σε τρις ισόβια (μία για κάθε φόνο).Με τον Τζον Λόις και τον Μοχάμεντ Άλι στο πλευρό του, ο Κάρτερ πάλεψε μέσα από τη φυλακή και το 1985 αφέθηκε ελεύθερος, καθώς όπως δήλωσε ο δικαστής "τα κριτήρια για την απόφαση ήταν περισσότερο φυλετικά, παρά λογικά και τα περισσότερα επιχειρήματα ήταν προϊόν απόκρυψης και όχι αποκάλυψης". Ο Κάρτερ πέθανε από καρκίνο το 2014.

"Δεν ήθελα να τα παρατήσω. Μπορεί να με καταδίκασαν σε τρις ισόβια, αλλά δεν το βάζω κάτω. Το ότι 12 παραπληροφορημένοι ένορκοι με βρήκαν ένοχο, δεν με κάνει ένοχο. Και επειδή δεν είμαι ένοχος, αρνούμαι να ενεργώ ως ένοχος". Η ζωή του και η μάχη με τις δικαστικές αρχές έγιναν ταινία το 1999 και το 2000 ο Ντάνζελ Ουάσινγκτον απέσπασε το Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου, ως Ρούμπιν Κάρτερ.

Μαρκ Ρογουόσκι


inner
"Ήμουν ένας δειλός συναισθηματικά και ψυχικά. Σιχαίνομαι αυτό που έκανα" είπε στη σκηνοθέτιδα, Έλεν Στίκλερ, ο αστέρας του σκέιτμπορντ τη δεκαετία του '80. Αφού είχε χωρίσει με την επί χρόνια κοπέλα του, άρχισε να έχει ψύχωση μαζί της, έκανε διαρρήξεις στο σπίτι της και την παρακολουθούσε με τους νέους συντρόφους της. Στις 21 Μαρτίου του 1991 πέρασε την μέρα του με την Κλερ Μπέργκστεν, κοινή φίλη εκείνου και της πρώην κοπέλας, και, όπως ομολόγησε στις αρχές, την άφησε αναίσθητη χτυπώντας την στο κεφάλι, την βίασε για αρκετές ώρες με διάφορους τρόπους, την έπνιξε και, αφού την έβαλε σε μία θήκη σανίδας σερφ,την εγκατέλειψε σε ερημική τοποθεσία. Αν τον Ρογουόσκι δεν τον έπνιγαν οι τύψεις, 40 μέρες μετά, οπότε και βρέθηκε το πτώμα σε πλήρη αποσύνθεση χωρίς να μπορεί να αναγνωριστεί, δεν θα παραδινόταν και το έγκλημα θα παρέμενε ανεξιχνίαστο. Ο διάσημος σκέιτερ είπε πως το έκανε από μίσος, είχε μετανιώσει και δέχτηκε την ποινή 31 ετών κάθειρξης χωρίς να προβεί σε έφεση. Παραμένει στην φυλακή και έχει διαγνωσθεί με μανιοκατάθλιψη.

Έρικ Ναπόσκι


inner
"Σήμερα τιμήθηκε η μνήμη του πατέρα μου, είμαστε ευγνώμονες γι αυτό" είπε η κόρη του Μακ Λογκλιν, θύματος του πρώην παίκτη του NFL, Έρικ Ναπόσκι. Ο ποδοσφαιριστής, το 1994, είχε πυροβολήσει τον 55χρονο εξ επαφής προκειμένου η αρραβωνιαστικιά του να εισπράξει την ασφάλεια ζωής. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η Νανέτ Τζονστον, γυναίκα αράχνη όπως περιγράφεται, υπήρξε ερωμένη και του Ναπόσκι και ηθική αυτουργός του εγκλήματος, το οποίο μέχρι το 2009 δεν είχε εξιχνιαστεί. Ο Ναπόσκι καταδικάστηκε το 2011 σε ισόβια, και άσκησε έφεση το 2014 χωρίς όμως να καταφέρει μείωση ποινής. Συνεχίζει ακόμα να υποστηρίζει την αθωώτητά του, ενώ η Τζόνστον συνελήφθη το 2009 και καταδικάστηκε και εκείνη σε ισόβια χωρίς αναστολή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x