sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από τον Νέτσερ στον Κρόος

Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές της νασιοναλμανσάφτ που έχουν αγωνιστεί στην Ρεάλ Μαδρίτης τα προηγούμενα χρόνια και ποιος ήταν ο απολογισμός τους.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους 8 Γερμανούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της «βασίλισσας», πριν από τον Τόνι Κρόος, του οποίου η μεταγραφή ολοκληρώθηκε αντί 25 εκ. ευρώ στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Του Κώστα Μιαούλη

Η προτίμηση της Ρεάλ στους Γερμανούς, παρά το γεγονός πως η Ισπανία, μπορεί να προέρχεται από έναν παραδοσιακά διαφορετικό κόσμο (όχι πια τόσο τα τελευταία χρόνια), αρχίζει και γίνεται έντονη. Ειδικά όταν αφορά, παίκτες της μεσαίας γραμμής, τόσο στη δεκαετία του 1970, αλλά αρκετά έντονα και τα τελευταία χρόνια, η "βασίλισσα" φαίνεται να έχει μια προτίμηση στους παίκτες της "νασιοναλμανσάφτ". Το αφιέρωμα σας υπενθυμίζει αυτές τις περιπτώσεις.

Γκίντερ Νέτσερ (1973-1976)

Η Ρεάλ Μαδρίτης, χρειαζόταν ενός είδους μεταγραφική απάντηση στην Μπαρτσελόνα, που είχε αποκτήσει τον Γιόχαν Κρόιφ. Αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο του Γερμανού πλέι-μέικερ, Γκίντερ Νέτσερ που για 1εκ μάρκα μετακόμισε στη Μαδρίτη. Ο «ξανθός άγγελος» όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν και ο πρώτος Γερμανός, που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Κέρδισε δύο Πρωταθλήματα και δύο Κόπα Ντελ Ρέι στα τρία χρόνια που έμεινε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Σημείωσε 9 τέρματα σε 85 παιχνίδια. Στην ιστορία έχει περάσει το περιστατικό στον τελικό Κυπέλλου με την Γκλάντμπαχ πριν φύγει για την Μαδρίτη. Έχει γνωστοποιηθεί η μεταγραφή του, ο Βαϊσβάιλερ δεν τον βάζει στον τελικό με την Κολωνία. Στην παράταση λέει στον προπονητή του, πως ήρθε η ώρα να μπει και σημειώνει το νικητήριο γκολ για να δώσει τον τίτλο στα «πουλάρια», πριν πάει στην Ρεάλ.

Πολ Μπράιτνερ (1974-77)

Σαν Παγκόσμιος Πρωταθλητής φθάνει στην Μαδρίτη, ο Πολ Μπράιτνερ, έχοντας σκοράρει ένα από τα δύο τέρματα, στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 με την Ολλανδία. Θα φορέσει την φανέλα της «βασίλισσας» σε 84 παιχνίδια στο ισπανικό Πρωτάθλημα σημειώνοντας 10 τέρματα, κερδίζοντας δύο Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους τέσσερις παίκτες, που έχει σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Μουντιάλ (1974&1982).

Ούλι Στίλικε (1977-1985)

Ένας δεύτερος ποδοσφαιριστής από τις Ακαδημίες της Γκλάντμπαχ που καταλήγει στην Ρεάλ μετά τον Νέτσερ, είναι ο Στίλικε. Η δική του μετακίνηση στην «βασίλισσα» κοστίζει 1.6εκ μάρκα το 1977. Θα παίξει στη μεσαία γραμμή και αργότερα σαν λίμπερο, για 8 χρόνια στο «Μπερναμπέου». Θα κερδίσει τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και θα έχει έναν χαμένο τελικό το 1981 απέναντι στη Λίβερπουλ. Αγωνίστηκε σε 215 αγώνες με την Ρεάλ και σημείωσε 41 γκολ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, μέχρι το 1985, όταν έφυγε για να κλείσει την καριέρα του, στην ελβετική Ξαμάξ.

Μπερντ Σούστερ (1988-1990)

Ο βιρτουόζος Γερμανός ποδοσφαιριστής, μετακόμισε στο «Μπερναμπέου» από την αιώνια εχθρό της Ρεάλ, αφού είχε περάσει 8 χρόνια στο «Καμπ Νου». Το καλοκαίρι του 1988 θα μετακομίσει στην Ρεάλ για να πάρει δύο Πρωταθλήματα, ένα Κόπα Ντελ Ρέι και ένα Σούπερ Καπ. Αργότερα, όταν έγινε προπονητής στη βασίλισσα, την περίοδο 2007-08, θα βοηθήσει σε έναν ακόμα τίτλο, για να φύγει τον Δεκέμβριο του 2008 από τη Μαδρίτη. Έπαιξε σε 86 παιχνίδια και σημείωσε 15 γκολ με την φανέλα των «μερένγκες».

Μπόντο Ίλγκνερ (1996-2001)

Ο Φάμπιο Καπέλο χρειαζόταν επειγόντως έναν τερματοφύλακα το 1996 και ο Μπόντο Ιλγκνερ, πηγαίνει στην Μαδρίτη, σε ηλικία 29 ετών, ενώ από το 1994, είχε εγκαταλείψει την Εθνική Γερμανίας, αφού είχε ήδη προλάβει να στεφθεί το 1990, Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Θα πάρει δύο Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ, και δύο Πρωταθλήματα. Ήταν ο βασικός γκολκίπερ στον αγώνα με την Γιουβέντους στον τελικό του 1998. Αγωνίστηκε με την φανέλα της Ρεάλ σε 91 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα.

Κρίστοφ Μέτζελντερ (2007-2010)

Ο αμυντικός που ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς και εγχειρήσεις στην καριέρα του, ήταν ο 6ος που έκανε το βήμα για την Ρεάλ Μαδρίτης, αφού έμεινε ελεύθερος από την Ντόρτμουντ. Η πρώτη σεζόν τον βρήκε να παίζει σε 13 ματς, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, όταν αναγκάστηκε να κάνει ένα ακόμα χειρουργείο. Στις υπόλοιπες 2 σεζόν της καριέρας του, έδωσε άλλα 18 ματς με την Ρεάλ, μέχρι το 2010, όταν και γύρισε στη Γερμανία και στη Σάλκε, έχοντας μαζί του και τον Ραούλ.

Μεσούτ Οζίλ (2010-2013)

Η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε το ποσό των 15 εκ ευρώ, για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2010, μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ο Οζίλ παρά το γεγονός πως είχε τις ευκαιρίες του, στο Μπερναμπέου και μάλιστα πάρα πολλές και είχε και ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, πιθανώς να μην μπορούσε ν’ αντέξει το βάρος των απαιτήσεων που υπήρχαν απ’ αυτόν. Το καλοκαίρι του 2013 μετακόμισε στο Λονδίνο και την Άρσεναλ, με ποσό που δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Αν τα 42.5εκ ευρώ που φημολογείται πως έδωσαν οι «κανονιέρηδες» ισχύουν, τον κάνουν την πιο ακριβή μεταγραφή, Γερμανού ποδοσφαιριστή. Φόρεσε τη φανέλα της «βασίλισσας» σε 159 αναμετρήσεις και σημείωσε 27 τέρματα, σε όλες τις διοργανώσεις.

Σάμι Κεντίρα (2010- μέχρι σήμερα)

Ήταν κι αυτός η μεταγραφή που έγινε στην Ρεάλ μαζί με τον Οζίλ, το καλοκαίρι του 2010. Τον πήρε ο Μουρίνιο από την Στουτγάρδη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και σε 144 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της «βασίλισσας» έχει σημειώσει 9 τέρματα. Η μετακίνηση του Κροος στην Ρεάλ, τον φέρνει στην πόρτα της εξόδου, με την Άρσεναλ, να αποτελεί το φαβορί, αλλά τις τελευταίες ώρες να μπαίνει και η Τσέλσι, στον ανταγωνισμό για την απόκτηση του. Ο Κεντίρα πάντως έγινε ο 10ος παίκτης που σηκώνει Τσάμπιονς Λιγκ και Μουντιάλ την ίδια χρονιά.


*Στη φωτό γερμανική μονομαχία σε clasico με τον Στίλικε και τον Σούστερ, όταν ο δεύτερος φορούσε τη φανέλα της Μπάρτσα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x