sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Σαλιμπά και Γκάμπριελ συνθέτουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο!

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ «σίγησε» στο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Σίτι και Άρσεναλ χάρη στην αψεγάδιαστη εμφάνιση των Σαλιμπά και Γκάμπριελ που αποτελούν αυτή τη στιγμή το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο.

«Πότε διαπιστώσατε ότι ο Σαλιμπά θα ταιριάξει με τον Γκάμπριελ;» ρωτήθηκε ο Μίκελ Αρτέτα στη συνέντευξη τύπου πριν από το παιχνίδι με τη Λούτον. «Όταν αποφάσισα να τον στείλω δανεικό στη Μαρσέιγ», απάντησε χιουμοριστικά ο Ισπανός προπονητής, που προφανώς γνώριζε για τότε τις δυνατότητες εξέλιξης του Γάλλου αμυντικού.

Προφανώς είχε ένα σχέδιο στο μυαλό, ουδέποτε όμως φανταζόταν ότι στα δικά του χέρια ο Γουίλιαμ Σαλιμπά θα εξελισσόταν στο «alter ego» του Γκάμπριελ. Ύστερα από ενάμιση χρόνο κοινής παρουσίας στην Άρσεναλ οι δυο τους συνθέτουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο.

Η αψεγάδιαστη συνδυαστική εμφάνιση στον «τελικό» πρωταθλήματος με τη Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Πάνω στο «τείχος» που δημιούργησαν έπεσε ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος ίσως να έκανε το χειρότερο παιχνίδι με τη φανέλα των «πολιτών». Αναγκάστηκε να το κάνει, δεν ήταν απλά σε κακή μέρα.



Ο μεν Γάλλος πήρε τα μέτρα για να καλύψει τους χώρους που δημιουργεί η τακτική του Γκουαρδιόλα, ο δε Βραζιλιάνος επιδόθηκε σε συνεχείς μονομαχίες με τον «Βίκινγκ». Τι κατάφεραν σε επίπεδο στατιστικής; Επέτρεψαν στη Μάντσεστερ Σίτι μόλις δύο σουτ στο στόχο. Όχι μόνο στο «Έτιχαντ», αλλά συνολικά μαζί με το παιχνίδι του πρώτου γύρου στο «Έμιρεϊτς»!

Για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, η ομάδα του Πεπ που «πνίγει» τον αντίπαλο κατάφερε να βρει εστία σε δύο παιχνίδια πρωταθλήματος μόλις δύο φορές! Τόσο της επέτρεψαν οι «βράχοι» της Άρσεναλ και φυσιολογικά κράτησαν ισάριθμες φορές το clean sheet.



Σε 180 λεπτά αγώνα Σαλιμπά και Γκάμπριελ κέρδισαν 20 φορές την κατοχή της μπάλας, είχαν 16 κερδισμένες μονομαχίες, 11 απομακρύνσεις, επτά τάκλιν και τέσσερα κλεψίματα! Τι άλλο να ζητήσει ένας προπονητής από το αμυντικό του δίδυμο απέναντι στην κορυφαία ομάδα του κόσμου; Απέναντι στον καλύτερο επιθετικό τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Τα κατορθώματα των δύο «βράχων» έβαλαν την Άρσεναλ σε ένα κλειστό club συλλόγων που έχουν κρατήσει δύο φορές ανέπαφη την εστία τους μέσα στην ίδια χρονιά με αντίπαλο τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Η Γκλάντμπαχ τη σεζόν 2014/15 κράτησε στο μηδέν τη Μπάγερν Μονάχου, ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κρίσταλ Πάλας το 2020/21 δεν δέχθηκαν γκολ από την πρωταθλήτρια Αγγλίας!



Στο πρόσωπο των δυναμικών αμυντικών ο Μίκελ Αρτέτα έχει βρει τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα. Αφού πέρασαν μία πρωταθληματική χρονιά μαζί, εμφανίστηκαν ακόμη καλύτεροι φέτος και οδηγούν τους «κανονιέρηδες» στον τίτλο. Δεν είναι όμως μόνο οι επιδόσεις τους κοντά στην εστία του Ράγια. Είναι και αυτές στην αντίπαλη περιοχή.

Εκεί όπου βγάζουν το επιθετικό ένστικτο και απειλούν από στατικές φάσεις. Ο Γκάμπριελ έχει δώσει τέσσερα γκολ, ενώ ο Σαλιμπά δύο. Αριθμοί που αποδεικνύουν τη δουλειά στο προπονητικό κέντρο, αλλά και την αξιοποίηση των ικανοτήτων των δύο παικτών.

Αμφότεροι είναι εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διαβάζουν τις κινήσεις των αντιπάλων. Ειδικά φέτος με τον επιθετικό χαρακτήρα των «κανονιέρηδων» προσφέρουν ασφάλεια σε ενδεχόμενες αντεπιθέσεις, περιορίζοντας τα λάθη της περσινής χρονιάς.



Όσο η σεζόν οδεύει προς το φινάλε, τόσο θα πιο απαιτητικοί θα γίνονται οι αγώνες. Λίγο το άγχος, λίγο το διακύβευμα και η κούραση θα βάλουν πίεση στους ποδοσφαιριστές. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Άρσεναλ είναι στα προημιτελικά του Champions League με τις πιθανότητες υπέρ της για να αποκλείσει τη Μπάγερν Μονάχου.

Σαλιμπά και Γκάμπριελ τα πήγαν περίφημα στο δυσκολότερο τεστ και έδειξαν ότι δεν χαμπαριάζουν από ονόματα. Δεν φοβούνται κανέναν και αυτή την σιγουρά τη μεταφέρουν στο κοινό των «κανονιέρηδων». Ουδείς γνωρίζει εάν εν τέλει η ομάδα του Λονδίνου θα πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, έχει βάλει όμως τη βάση για να το καταφέρει στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x