Επικαιρότητα

Αυτά περιλαμβάνει η απόφαση Τραμπ για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες

Η απόφαση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικά ζητήματα...

Η απόφαση η οποία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και στο σύστημα εκδόσεων Visa αλλά και στην άμεση εφαρμογή βιομετρικών ελέγχων σε όλα τα σημεία εισόδου των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με όσα περιγράφει το Reuters η απόφαση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει 4 σημαντικές παραγράφους:

Προσωρινή ανάκληση βίζας για πολίτες συγκεκριμένων χωρών

Η απόφαση Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών για 90 ημέρες. Παρά το γεγονός πως στην απόφαση δεν περιγράφονται αναλυτικά ποιες χώρες εξαιρούνται, στην ουσία εντάσσονται στο νέο καθεστώς απαγόρευσης οι Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη και Ιράκ. Στην απόφαση Τραμπ η συγκεκριμένη κίνηση περιγράφεται ως αναγκαία προκειμένου να δοθεί στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες των ΗΠΑ ο χρόνος ώστε να ζητήσουν και να λάβουν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των παραπάνω χωρών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης βίζας

Καταργείται η εξαίρεση που υπήρχε για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι για να ανανεώσουν τη βίζα τους ήταν δυνατό να μην περάσουν από συγκεκριμένη συνέντευξη. Πλέον ακόμη και για την ανανέωση βίζας η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια με αυτή που απαιτεί η χορήγηση βίζας για πρώτη φορά. Βαρύτητα δίνεται στην προσωπική συνέντευξη που υποχρεωτικά περνά ο αιτών. Επί της ουσίας καταργείται το πρόγραμμα Waiver το οποίο είχε δημιουργήσει κατά την πρώτη του θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων

Σταματά για 4 μήνες κάθε εξέταση αιτήματος για χορήγηση ασύλου προκειμένου οι σε αναμονή αιτήσεις αλλά και όλες όσες τους τελευταίους μήνες έχουν εγκριθεί να επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Δεν θα χορηγείται άσυλο σε κανέναν Σύρο πρόσφυγα μέχρι να «γίνουν όλες οι απαιτητές και απαραίτητες αλλαγές» χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.

Μετά το πέρας των 4 μηνών θα δοθεί προτεραιότητα σε όλους όσους έχουν υποστεί διωγμό για θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά μόνο εάν είναι μειονότητες στις χώρες τους.

Μετά την άρση του αποκλεισμού θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ λιγότεροι σε αριθμό πρόσφυγες. Το 2016 έγιναν δεκτοί με άσυλο στις ΗΠΑ 85.000 άνθρωποι ενώ το σημερινό πλάνο προβλέπει 50.000 άτομα για το τρέχον έτος.

Ολοκλήρωση έργου βιομετρικών ελέγχων στα σημεία εισόδου στις ΗΠΑ

Η απόφαση Τραμπ περιλαμβάνει επίσης την άμεση ολοκλήρωση του συστήματος βιομετρικού ελέγχου σε όλα τα σημεία εισόδου ανθρώπων στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2018.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x