Βαγγέλης Νεραντζιάς

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον Παναθηναϊκό

Τα λάθη και τα προβλήματα που κόστισαν στο τριφύλλι την ήττα από τον Άγιαξ, αλλά και η ουσία ενόψει της συνέχειας. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ένα παιχνίδι λαθών και λεπτομερειών είναι το ποδόσφαιρο και κάπως έτσι κρίθηκε η ιστορία στην Λεωφόρο, με τον Άγιαξ να κάνει την ανατροπή και να φεύγει με το διπλό από την Αθήνα. Βέβαια, θα μπορούσε ο Λέτο να βρει λίγο καλύτερα την μπάλα στο τέλος, η ο Μολέδο να πιάσει καλά την κεφαλιά να γίνει το 2-2 και να μιλάμε για έναν ηρωικό Παναθηναϊκό που πάλεψε με δέκα και εννέα παίκτες… Αυτή όμως θα ήταν η μισή αλήθεια.

Η πραγματικότητα βάσει ευκαιριών, πρωτοβουλίας κινήσεων και κατοχής μπάλας είναι ότι οι Ολλανδοί ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα και δικαίως νίκησαν. Ο Παναθηναϊκός μένει με την απορία πως έχασε ένα ματς που ξεκίνησε με γρήγορο προβάδισμα και ένα σαρωτικό πρώτο ημίωρο. Τα αίτια αφορούν κυρίως στην αγωνιστική διαχείριση του αγώνα από πλευράς τακτικής αλλά και το γεγονός ότι οι πράσινοι βιάστηκαν να κερδίσουν…

Ο Αντρέα Στραματσόνι στερήθηκε ένα βασικό εργαλείο καθώς η απουσία του Ιμπάρμπο επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και μπέρδεψε το σχέδιο της ομάδας. Την ίδια ώρα πολλοί παίκτες είχαν συνολικά μέτρια παρουσία, κάτι που επηρέασε το σύνολο. Ο Μέστο έκανε την χειρότερη εμφάνιση του με το τριφύλλι, ο Άγιαξ διέκρινε αυτήν την αδυναμία και χτυπούσε μονίμως πάνω του. Από τη στιγμή που η άμυνα «έμπαζε» από δεξιά, φυσιολογικά δημιουργήθηκαν ρήγματα προς το κέντρο της άμυνας και αριθμητικές ανισορροπίες. Αποκορύφωμα της κακής εμφάνισης του Ιταλού μπακ είναι η φάση του πέναλτι, το οποίο κρίνει και τον αγώνα. Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι πρόβλημα για έναν 35χρονο να παίζει συνέχεια βασικός και να καλείται να καλύψει ολόκληρη την πλευρά.

Ένα ακόμη «θέμα» ήταν ο Λεντέσμα, που όπως αποδείχτηκε ήταν ανέτοιμος στον τομέα της φυσικής κατάστασης για ένα παιχνίδι τέτοιου ρυθμού. Ο Αργεντινός ήταν άδειος από ενέργεια, μια ταχύτητα πιο αργός από τους υπόλοιπους και αυτό συμπαρέσυρε τον Λουντ και ανάγκασε τον Ζέκα να συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα… Ειδικά μετά το πρώτο ημίωρο που ο Παναθηναϊκός πήρε το πόδι από το γκάζι και έπαιξε παθητικά, ο Άγιαξ ήταν σαν να έπαιζε με παίκτη παραπάνω, όταν το ματς δεν είχε ακόμη τις αποβολές, ενώ από τους πράσινους έλειπε η δημιουργία του. Φυσικά και δεν φταίει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, που είχε γαστρεντερίτιδα και ήταν απροπόνητος και καταπονημένος τις τελευταίες ημέρες.


Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός που είχε αρκετούς παίκτες σε μέτρια βραδιά πλήρωσε και την ανυπομονησία του να νικήσει. Κατανάλωσε αδικαιολόγητα πολλές δυνάμεις στο ξεκίνημα και όταν το ντεπόζιτο άδειαζε ήρθαν και οι αποβολές(δείγμα της έλλειψης καθαρού μυαλού) για να δέσει το γλυκό…Δεν είναι τυχαίο ότι οι ολλανδοί έβαλαν δύο γκολ και έκαναν όσες φάσεις είχε «φάει» ο Παναθηναϊκός συνολικά και στα τέσσερα προηγούμενα ευρωπαϊκά του παιχνίδια! Είναι ανθρώπινο, όταν κουράζεσαι κάνεις λάθη.

Κορυφαίος ήταν ο Λουκ Στιλ που κράτησε την ομάδα του ζωντανή, ενώ ευχάριστη νότα ήταν η σύντομη παρουσία του Σάμπα, ο οποίος δείχνει πιο προσεχτικός και λιγότερο επιρρεπής στα αβίαστα λάθη από τον Ιβανόφ. Αυτό είναι φυσικά βιαστικό συμπέρασμα καθώς ο παίκτης είναι ακόμη ανέτοιμος, αλλά η πρώτη εικόνα είναι ότι ο θηριώδης στόπερ μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση.

Για το Παναθηναϊκό φυσικά και δεν ήρθε η καταστροφή, αν και θα ήταν χρυσός έστω και ο βαθμός στην οικονομία του ομίλου. Από τη στιγμή που οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το παιχνίδι στην εξέλιξη του, θα είναι φρόνιμο να ψάξουν το «γιατί;» και να βγουν κερδισμένοι την επόμενη φορά. Αυτό αφορά τόσο το τεχνικό επιτελείο, όσο και τους παίκτες, με πρώτο τον προπονητή που πρέπει να επανεξετάσει τον σχηματισμό της ομάδας στο γήπεδο, γιατί κόντρα στον Άγιαξ το βασικό πρόβλημα ξεκινούσε από την μεσαία γραμμή και όχι από την άμυνα με τα τρία στόπερ.

Η ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ δείχνει ότι ο όμιλος θα είναι ισορροπημένος όπως περιμέναμε και όλα μπορούν να ανατραπούν με ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ισπανία απέναντι στη Θέλτα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x