sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτός είναι ο… Μπάμπης Τεννές της Πορτογαλίας!

Είναι παγκοσμίως άγνωστος. Η φάτσα φέρνει λίγο σε Ντελ Μπόσκε, Τερίμ και Σέρα Φερέρ και η καριέρα θυμίζει… Μπάμπη Τεννέ. Ο Βίτορ Ολιβέιρα είναι ο γυρολόγος και ο βασιλιάς των ανόδων της Πορτογαλίας.

Είναι παγκοσμίως άγνωστος. Ή σχεδόν, αφού το όνομα Βίτορ Μανουέλ Ολιβέιρα δεν λέει και πολλά πράγματα σε κανέναν εκτός συνόρων της Πορτογαλίας. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που δεν «έβγαλε μάτια» στα 12 χρόνια της καριέρας του, αγωνιζόμενος στις Λεϊσόες, Παρέδες, Φαμαλισάο, Εσπίνο, Μπράγκα και για φινάλε στην Πορτιμονένσε. Το μεγαλύτερο… παράσημο ήταν ότι στην τελευταία σεζόν (1984-85), ήταν μέλος της ομάδας που τερμάτισε στην πέμπτη θέση και εξασφάλισε για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Αμέσως μετά την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, σε ηλικία 31 ετών, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την ομάδα, στην οποία κρέμασε τα παπούτσια του. Σε αυτή την πορεία 32 χρόνων μέχρι σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί γυρολόγος των πορτογαλικών γηπέδων. Και είναι απόλυτα λογικό κάτι τέτοιο, αφού έχει βρεθεί στον πάγκο 17 (!) διαφορετικών ομάδων, σε πέντε από τις οποίες έχει κάνει και δεύτερη θητεία. Μιλάμε για τον… Μπάμπη Τεννέ της Πορτογαλίας

Όμως, ο 63χρονος σήμερα Βίτορ Περέιρα, παρότι είναι παγκοσμίως άγνωστος, έχει να υπερηφανεύεται (και πολύ καλά κάνει) για ένα επίτευγμα, που όμοιό του δεν βρίσκει κανείς εύκολα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ποιο είναι αυτό; Ότι έχει πανηγυρίσει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια με τις 10 (!) από τις 17 ομάδες που έχει προπονήσει στην πολύχρονη καριέρα του. Κάτι σαν τον Έλληνα τεχνικό, ένα πράγμα…

Η αρχή έγινε τη σεζόν 1990-91 με την Πάσος Φερέιρα και ακολούθησαν κατά σειρά Ακαδέμικα, Λεϊρία, Μπελενένσες και Λεϊσόες. Όμως, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πραγματικά… δεν υπάρχει, αφού μετράει πέντε συνεχόμενες ανόδους στην Α΄ κατηγορία και μάλιστα με διαφορετικές ομάδες. Ξεκινώντας από το 2012-13 με την Αρούκα, για να ακολουθήσουν οι: Μορεϊρένσε, Ουνιάο Μαδέιρα, Τσάβες και από χθες (23/4) η Πορτιμονένσε, που εξασφάλισε μαθηματικά το εισιτήριο για την Primera Liga, τέσσερις στροφές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος της Β΄ κατηγορίας.

«Αναλαμβάνω την Πορτιμονένσε, με στόχο την δέκατη άνοδο. Όπως πάντα, το συμβόλαιο που υπέγραψα έχει μονοετή διάρκεια» είχε δηλώσει ο 63χρονος τεχνικός τον περασμένο Μάιο. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος και να σκέφτεται την επόμενη πρόκληση της καριέρας του. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος: «Θα συνεχίσω την προπονητική, όσο το ευχαριστιέμαι. Και η ευχαρίστηση έρχεται όταν κερδίζεις περισσότερο συχνά, από όταν χάνεις».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x