Επικαιρότητα

Βαρουφάκης «καρφώνει» Τσίπρα: Τον πίεζαν κυβερνητικά στελέχη να συνθηκολογήσει

Μιλά για τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, κάνοντας λόγο για μια ατμόσφαιρα «αρνητικά φορτισμένη».

Ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της συνθηκολόγησης υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό περιοδικό «The Monthly» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλά εκτενώς στο περιοδικό για τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, κάνοντας λόγο για μια ατμόσφαιρα «αρνητικά φορτισμένη», ενώ παραθέτει και τους διαλόγους που εκείνο το βράδυ είχε με τον πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξη, την οποία αναδημοσίευσε το βράδυ της Δευτέρας στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως «ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μόλις λίγες ώρες αργότερα, προσπάθησαν να μετατρέψουν το "όχι" σε "ναι", δηλαδή σε μία συνθηκολόγηση».

Όπως εξηγεί, κάποιοι υπουργοί «έβλεπαν» το δημοψήφισμα ως στρατηγική εξόδου και όχι ως στρατηγική μάχης για αυτό και είπε στο περιοδικό, όταν το συνειδητοποίησε, αποφάσισε να παραιτηθεί, σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ακολουθούσε και ο ίδιος την πολιτική της υπαναχώρησης.

«Έκανα μια ανακοίνωση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθώ με τον Αλέξη Τσίπρα. Ήμουν συνεπαρμένος. Το ηχηρό "όχι", μη αναμενόμενο, ήταν σαν αχτίδα φωτός που διαπέρασε ένα βαθύ, πηχτό σκοτάδι. Περπατούσα στα γραφεία, χαρούμενος και αισιόδοξος, κουβαλώντας μαζί μου την απίστευτη ενέργεια των ανθρώπων έξω. Είχαν ξεπεράσει το φόβο... αλλά από τη στιγμή που εισήλθα στο Μαξίμου όλη αυτή η αίσθηση εξαφανίστηκε. Ήταν επίσης μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εκεί μέσα, αλλά αρνητική φορτισμένη. Ήταν σαν η ηγεσία να είχε ξεπεραστεί από τον κόσμο. Και η αίσθηση ήταν αυτή του τρόμου: τι κάνουμε τώρα;», λέει, μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η συνέντευξη αναρτήθηκε στο blog του Βαρουφάκη



Μάλιστα, αναφερόμενος στο πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ήταν αποθαρρυμένος, παρά το γεγονός ότι η νίκη ήταν μεγάλη.

«Ήταν μια μεγάλη νίκη, μια νίκη που θεωρώ πως πραγματικά γεύτηκε, βαθιά μέσα του, αλλά δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Ήξερε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχαν στοιχεία στην κυβέρνηση τα οποία του ασκούσαν πίεση. Ήδη, εντός ωρών, είχε δεχτεί πιέσεις από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, ουσιαστικά να μετατρέψει το όχι σε ναι, να παραδοθεί», αναφέρει στο «The Monthly» και προσθέτει: «Όταν το αντιλήφθηκα, του επισήμανα ότι έχει μια ξεκάθαρη επιλογή: να χρησιμοποιήσει το 61,5% που συγκέντρωσε το "όχι" ως μια αναζωογονητική δύναμη ή να παραδοθεί. Και του είπα, πριν απαντήσει, "αν κάνεις το δεύτερο, θα αποχωρήσω. Θα παραιτηθώ αν επιλέξεις τη στρατηγική να ενδώσεις. Δεν θα σε υπονομεύσω, αλλά θα εξαφανιστώ μέσα στη νύχτα"».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τότε ο Τσίπρας τον κοίταξε και του είπε: «Καταλαβαίνεις ότι δεν θα δώσουν ποτέ μια συμφωνία σε σένα και μένα, θέλουν να μας ξεφορτωθούν». Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που τον πιέζουν στην κατεύθυνση της υποχώρησης.

Όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης, στο σημείο αυτό είπε στον Αλέξη Τσίπρας: «κάνε το καλύτερο με την επιλογή που έχει κάνει, με την οποία διαφωνώ ολόψυχα, αλλά δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω».

Kαι συνεχίζει: «Έπρεπε να κάτσω από τις 4.30 μέχρι τις 9 το πρωί για να γράψω ακριβώς τις λέξεις της παραίτησης μου επειδή ήθελα από τη μία πλευρά να εκφράζει υποστήριξη για τον Αλέξη και να μην τον υπονομεύει αλλά από την άλλη πλευρά να ξεκαθαρίζει γιατί φεύγω, ότι δεν εγκαταλείπω το καράβι. Το ίδιο το καράβι εγκατέλειψε την πορεία του».

Εκτός, όμως, από τον Αλέξη Τσίπρα και τη βραδιά του δημοψηφίσματος και ερωτηθείς σχετικά με τον υπήρχαν μέλη του Eurogroup που πίεζαν για Grexit ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι αυτό το έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «για να κερδίσει παραχωρήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x