Pick & Roll

Αυτόν πρέπει να φοβάται ο Παναθηναϊκός

Είναι καλύτερη ομάδα, με περισσότερη ποιότητα, μεγαλύτερο βάθος, σπουδαιότερες παραστάσεις, μακρότερη κοινή πορεία, πληθώρα επιλογών στην περιφέρεια και μέσα στη ρακέτα και ανώτερο προπονητή. Ο μόνος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο δρόμο για το έκτο αστέρι στη φανέλα του δεν είναι η Μακάμπι, αλλά ο κακός του εαυτός. Δεν είναι αλαζονεία, αλλά η πραγματικότητα.

Είναι καλύτερη ομάδα, με περισσότερη ποιότητα, μεγαλύτερο βάθος, σπουδαιότερες παραστάσεις, μακρότερη κοινή πορεία, πληθώρα επιλογών στην περιφέρεια και μέσα στη ρακέτα και ανώτερο προπονητή. Ο μόνος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο δρόμο για το έκτο αστέρι στη φανέλα του δεν είναι η Μακάμπι, αλλά ο κακός του εαυτός. Δεν είναι αλαζονεία, αλλά η πραγματικότητα.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ασφαλώς η φετινή πορεία της Μακάμπι είναι αξιοθαύμαστη και σίγουρα πιο σταθερή από αυτή του Παναθηναϊκού. Ενώ μέχρι το Φεβρουάριο και πριν τη μεταμόρφωση από τα προημιτελικά κόντρα στην Μπαρτσελόνα οι «πράσινοι» δεν έπειθαν με την εικόνα τους, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ είχε το ίδιο ακριβώς πρόσωπο με αυτό που είδαμε και στη συνέχεια, μέχρι και τον ημιτελικό του Final 4. Ο καλός Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους Ισραηλινούς. Ο κακός, ωστόσο, εκείνος δηλαδή που έχασε από τον Ολυμπιακό, τη Λιέτουβος Ρίτας και τη Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και που κόντεψε να πάθει το ίδιο από Άρη και Περιστέρι, μπορεί κάλλιστα να βρεθεί προ εκπλήξεως.

«Κλειδί» για τη νίκη θα είναι οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αποτρέψουν την... ανάφλεξη της Μακάμπι. Πρόκειται για μία ομάδα ρυθμού, που θέλει να τρέξει στο γήπεδο και να πάρει όσα σουτ της δώσει ο αντίπαλος. Κι όταν πάρει φόρα κι αρχίσει να ευστοχεί, τότε σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Αρκεί να δει κανείς τα παθήματα της Κάχα Λαμποράλ και της Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά και τον ημιτελικό αντίστοιχα.

Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που φροντίζει να μην παρασύρεται στο ρυθμό του αντιπάλου, αλλά αρέσκεται και παίρνει τα μέτρα του ώστε να χτυπά εκείνος το... τύμπανο στην αναμέτρηση. Απέναντι στον πυραυλοκίνητο, εντυπωσιακό και συνάμα ουσιαστικό, ηγετικό αλλά απελπιστικά μοναχό Τζέρεμι Πάργκο, οι «πράσινοι» έχουν να αντιπαρατάξουν περισσότερα όπλα. Ο Νικ Καλάθης πιθανότατα θα αναλάβει την αποστολή μετά τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να εξουδετερώσει και τον βραχύσωμο Αμερικανό. Η χρησιμότητα του ομογενούς γκαρντ σε αυτό το ματς θα αφορά λιγότερο το σκοράρισμα ή τη δημιουργία και περισσότερο τον περιορισμό του Πάργκο. Ο μικρός διαθέτει και τα γρήγορα πόδια για να κυνηγήσει τον αντίπαλό του και το ύψος για να τον κυνηγήσει στην τελική προσπάθεια, αλλά προπαντός έχει πλέον την ωριμότητα για να αντιληφθεί και να εκτελέσει άριστα την αποστολή που θα του αναθέσει ο προπονητής του. Σε αυτό το έργο θα συνδράμουν σίγουρα ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ενδεχομένως και ο Ντρου Νίκολας ή ακόμη και ο Ρομέιν Σάτο.

Αν ο Πάργκο βγει εκτός αγώνα, η Μακάμπι δεν έχει άλλον «οδηγό». Ο Ντορόν Πέρκινς είναι τραυματίας, ο Τσακ Έιντσον-αν και καλός στη δημιουργία-δεν είναι κλασικός οργανωτής και ο Ντέρικ Σαρπ είναι 40άρης. Δίχως τις ατομικές εμπνεύσεις, τις διεισδύσεις και τα σπλιτ άουτ του Αμερικανού, μειώνονται οι ευκαιρίες για σουτ υπό καλές προϋποθέσεις στους ελεύθερους σκοπευτές Μπλου, Μπέρσταϊν, Πνίνι και Έιντσον, ενώ η μπάλα δεν θα περάσει εύκολα στη ρακέτα και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Ακόμη κι αν όμως οι συμπαίκτες του βρουν τρόπο να «ταΐσουν» τον Big Sofo, ο Παναθηναϊκός ξέρει τον τρόπο για να τον εξουδετερώσει και σπανίως στις τόσες αναμετρήσεις του με τον «ερυθρόλευκο» μέχρι πέρυσι παίκτη υπέστη ζημιά από τη δραστηριότητά του. Σίγουρα ο «Ζοτς» θα επιλέξει να τον φθείρει, περνώντας την μπάλα κοντά στο καλάθι, αλλά και να τον εκνευρίσει γνωρίζοντας καλά πως ο διεθνής σέντερ είναι παίκτης ψυχολογίας. Οι υπόλοιποι ημι-ψηλοί της Μακάμπι, Χέντριξ, Γκριν και Μάτσβαν, δεν συνιστούν απειλή και μόνο ο Λιόρ Ελιάχου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κυκλοφορήσει καλά την μπάλα (όπως έκανε μετά τα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου απέναντι στη Σιένα), να αποφύγει τα λάθη στα οποία θα επιχειρήσει να τον ωθήσει η πιεστική άμυνα της Μακάμπι για να πετύχει εύκολα καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, να ελέγξει την εναέρια κυκλοφορία δυσκολεύοντας παράλληλα το εύκολο ριμπάουντ για τη Μακάμπι που αποτελεί προϋπόθεση για πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και να αναδείξει νέους πρωταγωνιστές. Πέρα από τα «σίγουρα» χαρτιά, όπως οι Διαμαντίδης και Μπατίστ, πάνω στα οποία θα είναι προσηλωμένη και προσαρμοσμένη η άμυνα της Μακάμπι, οι «πράσινοι» θα πρέπει να εκπλήξουν τους αντιπάλους τους βγάζοντας άσους από το μανίκι. Στον ημιτελικό αυτοί ήταν οι Καλάθης, Βουγιούκας και Περπέρογλου, στον τελικό ίσως χρειαστούν τόσοι ή ακόμη περισσότεροι.

Το κλισέ «θα το πάρει όποιος το θέλει περισσότερο» απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα θέλησης, αλλά ικανότητας. Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία του θα στεφθεί αυτός που μπορεί και θα το αποδείξει στο γήπεδο. Ο καλός Παναθηναϊκός θα είναι σίγουρα νικητής. Καθαρά και (ε)ξάστερα!

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x