Eurohoops

Οι… μικροί που τρέλαναν την Ευρώπη πριν τον Ντόντσιτς

Με αφορμή τη φετινή εκπληκτική παρουσία του Λούκα Ντόντσιτς στη Ρεάλ Μαδρίτης θυμηθείτε παίκτες που ξεχώρισαν στα ευρωπαϊκά παρκέ, πριν καν κλείσουν τα 22 τους χρόνια.

Αν και ακόμα σε νεαρή ηλικία, ουκ ολίγα ταλέντα τα έβαλαν με… Άνδρες και αναδείχθηκαν νικητές, «κερδίζοντας», η πλειονότητά τους, συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Πιο πρόσφατο «παράδειγμα», ο Άλεξ Αμπρίνες που έμεινε τέσσερα χρόνια στην Μπαρτσελόνα, πριν «μετακομίσει» στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Οι τελευταίες δύο σεζόν του στη Βαρκελώνη δεν συνδυάστηκαν με την παρουσία του στο Φάιναλ Φορ, προηγήθηκαν όμως δύο συμμετοχές του το 2013 και το 2014. Συνολικά, έπαιξε πέντε χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου, καθώς είχε και μία χρονιά με τη Μάλαγα.





inner

Το 2015, ο Μάριο Χεζόνια της Μπαρτσελόνα έφθασε μέχρι τα πλέι οφ, αλλά αυτό δεν τον αποθάρρυνε ως προς τη «μετακόμισή» του στους Ορλάντο Μάτζικ, ενώ το 2011 ενσωματώθηκε στους Μινεσότα Τίμπεργουλφς ο Ρίκι Ρούμπιο. Ο Ισπανός πλέι μέικερ «έβγαλε» μάτια με Μπανταλόνα και Μπαρτσελόνα στη γηραιά ήπειρο, έπαιξε σε 63 αγώνες με μ.ό. 5,5π., 2,8 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ και 2 κλεψίματα και λογικά έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, έχοντας μάλιστα αναδειχθεί και πρωταθλητής Ευρώπης το 2010 στο Παρίσι.



inner

Τα… τρομερά μωρά του Ολυμπιακού, που κατέκτησαν την Ευρωλίγκα τόσο το 2012 στην Κωνσταντινούπολη όσο και το 2013 στο Λονδίνο, δεν εξαργύρωσαν άπαντα την επιτυχία τους με συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Ο Κώστας Παπανικολάου πέρασε πρώτα από την Μπαρτσελόνα, πριν πάει στους Χιούστον Ρόκετς κι εν συνεχεία στους Ντένβερ Νάγκετς, για να καταλήξει στους «ερυθρολεύκους» πέρυσι. Ο Κώστας Σλούκας επίσης αποχώρησε, εν έτει 2015, για να πάει όμως στη Φενέρμπαχτσε. Την ίδια αγωνιστική περίοδο έφυγε και ο Νικ Καλάθης από τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε πρώτα στη Λοκομοτίβ Κουμπάν κι εν συνεχεία στους Μέμφις Γκρίζλις (2013-2015), αφού είχαν προηγηθεί τρεις «γεμάτες» σεζόν με τους «πρασίνους» στην Ευρωλίγκα (2009-2012) κι ένας τίτλος, το 2011 στο Βερολίνο. Ο Αντώνης Φώτσης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 2000 και στα 20 του βρέθηκε στους Μέμφις Γκρίζλις, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης επίσης φόρεσε τη φανέλα με σήμα το τριφύλλι, πριν πάει στους Χιούστον Ρόκετς στα 23 του, χωρίς ωστόσο συμμετοχή σε Φάιναλ Φορ. Παρουσία στον Παναθηναϊκό και την Ευρωλίγκα είχε και ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του περσινού ντραφτ του ΝΒΑ από τους Σακραμέντο Κινγκς κι έγινε «βασιλιάς», αλλά επίσης δεν πήρε «γεύση» Φάιναλ Φορ πριν από το υπερατλαντικό ταξίδι.

inner

Η λίστα, φυσικά, είναι ατελείωτη καθώς γυρίζοντας το χρόνο πίσω συναντάμε ουκ ολίγους παίκτες που μεταπήδησαν στο ΝΒΑ ύστερα από ελπιδοφόρες παρουσίες τους σε ομάδες Ευρωλίγκας, από νεαρή ηλικία μέχρι και την αγωνιστική ωρίμανσή τους. Σας θυμίζουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, από τη χιλιετία που διανύουμε, παικτών που έπαιξαν στα ευρωπαϊκά παρκέ κι αργότερα βρέθηκαν στο «μαγικό κόσμο». Ο Γιαν Βέσελι έφθασε με την Παρτιζάν μέχρι το Φάιναλ Φορ του 2010, για να συνεχίσει την καριέρα του στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, εκεί πήγε και πέρυσι ο Τόμας Σατοράνσκι μετά την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ρόκο Λένι Ούκιτς που φοράει τώρα τη φανέλα της ΑΕΚ έκανε σπουδαία σεζόν στην Ευρωλίγκα το 2007-2008 με τη Ρόμα και πήρε το «εισιτήριο» για τους Τορόντο Ράπτορς, όπως και ο Ντάριο Σάριτς που δεν αγωνίστηκε σε Φάιναλ Φορ, αλλά οι εμφανίσεις του με την Εφές στην Ευρωλίγκα τον βοήθησαν στη μετάβασή του στους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Το ίδιο και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, που από τη Φενέρμπαχτσε πήγε στους Μπρούκλιν Νετς ή ο Γκόραν Γκίριτσεκ που έκανε τη «διαδρομή» ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μέμφις Γκρίζλις. Πέρυσι, ο Ντέιβις Μπέρτανς πήρε «γεύση» Βερολίνου με την Μπασκόνια, ενώ είχε ήδη εμπειρία Ευρωλίγκας, φέτος όμως «μετακόμισε» στο Σαν Αντόνιο για τους Σπερς.

inner

Μόλις στα 23 του πήγε στους Σικάγο Μπουλς ο Νίκολα Μίροτιτς, έχοντας αξιοπρόσεκτη παρουσία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, 20 ήταν ο Πάου Γκασόλ και μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκας όταν αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα για τους Μέμφις Γκρίζλις. Εξίσου μικρός και με μία συμμετοχή σε Φάιναλ Φορ, το 2000 στη Θεσσαλονίκη, ο Χέντο Τούρκογλου βρέθηκε από την Εφές στους Σακραμέντο Κινγκς, ομοίως και ο Μάρκο Μπελινέλι που έπαιξε σε Βίρτους και Φορτιτούντο Μπολόνια, πριν από τη μετακόμισή του στις ΗΠΑ αρχικά για χάρη των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αλλά και ο Ντονάτας Μοτεγιούνας που στα 21 βρέθηκε από την Πολωνία και την Πρόκομ στους Χιούστον Ρόκετς, αν και δεν «πρόλαβε» να παίξει σε ομάδα Φάιναλ Φορ.



inner

Ο Νίκολα Πέκοβιτς, πρωταθλητής Ευρώπης στα 23 του με τον Παναθηναϊκό, «μετακόμισε» στα 24 στους Μινεσότα Τίμπεργουλφς, ο Αντρέα Μπαρνιάνι σάρωσε τις ατομικές διακρίσεις στην Ευρωλίγκα πριν πάει στους Τορόντο Ράπτορς, συνεχώς ανοδική πορεία είχε και ο Μπένο Ούντριχ, για να καταλήξει στο ΝΒΑ με πρώτο «σταθμό» τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου είχε σε νεαρή ηλικία και ο Νάντο Ντε Κολό, πριν από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Μικαέλ Ζελαμπάλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν φορέσει τη φανέλα των Σιάτλ Σούπερσονικς, ενώ ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας πρώτα είδε πώς είναι το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, το 2005 με την Μπασκόνια (τότε Ταού Κεράμικα) κι εν συνεχεία δοκίμασε την τύχη του στους Νιου Ορλίνς/Οκλαχόμα Σίτι Χόρνετς και ο Αλεξέι Σβεντ ήταν στην ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο το 2008 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στα 24 του ενσωματώθηκε στους Μινεσότα Τίμπεργουλφς.

inner

Οι θετικές εμφανίσεις του Νεμάνια Νέντοβιτς με τη Λιέτουβος Ρίτας δεν τον βοήθησαν να προχωρήσει στην Ευρωλίγκα, αλλά του «πρόσφεραν» συμβόλαιο με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο Ουίλι Ερνανγκόμεζ ανέβηκε σταδιακά στη Ρεάλ Μαδρίτης, πριν από το «άλμα» στους Νιου Γιορκ Νικς, και ο Φουρκάν Αλντεμίρ έπαιξε τρεις σεζόν στην Ευρωλίγκα με τη Γαλατάσαραϊ, για να περάσει τον Ατλαντικό για χάρη των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Στη Φενέρμπαχτσε ήταν, από την πλευρά του, ο Σεμίχ Ερντέν πριν από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπως και ο Ομέρ Ασίκ που αποχώρησε για τους Σικάγο Μπουλς. Εξάλλου, πέντε χρόνια στην Ευρωλίγκα με την Παρτιζάν πέρασε ο Κόστα Πέροβιτς, αλλά στα 22 του πήρε την απόφαση να πάει στο ΝΒΑ για χάρη των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και ο Ντανίλο Γκαλινάρι απέδειξε τις ικανότητές του στην Αρμάνι Μιλάνο, προτού αγωνιστεί στους Νιου Γιορκ Νικς. Επίσης, ο Πολ Ζίπσερ φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και από το περσινό καλοκαίρι είναι στους Σικάγο Μπουλς και ο Ζοφρέ Λοβέρν έδωσε μάχες στην Ευρωλίγκα με την Ελάν Σαλόν και την Παρτιζάν, πριν από τους Ντένβερ Νάγκετς.

inner

Όσον αφορά στο φετινό Φάιναλ Φορ, της Κωνσταντινούπολης, στα 24 του πλέον ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς δεν έχει κάνει ακόμα το υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά πραγματοποίησε το πρώτο «άλμα» στην καριέρα του το 2014, όταν μεταγράφηκε από την Παρτιζάν στη Φενέρμπαχτσε, ενώ παράλληλα επιλέχθηκε στο Νο 27 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Φίνιξ Σανς. Πλέον, τα δικαιώματά του ανήκουν στους Σακραμέντο Κινγκς. Σε 86 παιχνίδια σε τέσσερις σεζόν στην Ευρωλίγκα έχει μ.ό. 11,7ππ., 3,2 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 1 κλέψιμο. Μόλις 18 ετών, ο γεννημένος στη Λιουμπλιάνα Λούκα Ντόντσιτς θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του και είναι φαβορί για καλή θέση στο ντραφτ του 2018. Υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης στα 13 του και φέτος κατέκτησε με τις εκπληκτικές εμφανίσεις του θέση στο ρόστερ της ανδρικής ομάδας, αν και ενηλικιώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

inner

Ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του το Σέρβο, 22 ετών, Νίκολα Μιλουτίνοφ που επιλέχθηκε στο νούμερο 26 στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2015 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς και τον επίσης 22άχρονο Δημήτρη Αγραβάνη που βρέθηκε στο Νο 59 στο ντραφτ της ίδιας χρονιάς, ως επιλογή των Ατλάντα Χοκς. Πρόσφατα έκλεισε τα 23 ο Ιωάννης Παπαπέτρου, που επίσης θεωρείται από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της χώρας μας από τη γενιά του 1994 και στην Κωνσταντινούπολη θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε Φάιναλ Φορ, όπως άλλωστε και ο Αγραβάνης. Ο πρώτος, το 2015 στη Μαδρίτη, είχε συνολικά εννέα πόντους, δύο ριμπάουντ, μία ασίστ, τρία κλεψίματα κι ένα λάθος σε 22.26’ και, αντίστοιχα, ο δεύτερος 2π. και πέντε ριμπάουντ σε 8.51’ σε ημιτελικό και τελικό.



Παίκτες που έπαιξαν σε Φάιναλ Φορ μέχρι τα 22 τους χρόνια:

Άλεξ Αμπρίνες Μπαρτσελόνα 2013 (4ος), 2014 (3ος)
Ρίκι Ρούμπιο Μπαρτσελόνα 2010 (1ος)
Κώστας Παπανικολάου Ολυμπιακός 2012 (1ος), 2013 (1ος)
Νικ Καλάθης Παναθηναϊκός 2011 (1ος), 2012 (4ος)
Αντώνης Φώτσης Παναθηναϊκός 2000 (1ος), 2001 (2ος)
Γιαν Βέσελι Παρτιζάν 2010 (4ος)
Ρόκο Λένι Ούκιτς Ταού Κεράμικα 2006 (4ος)
Νίκολα Μίροτιτς Ρεάλ Μαδρίτης 2011 (4ος), 2013 (2ος), 2014 (2ος)
Πάου Γκασόλ Μπαρτσελόνα 2000 (4ος)
Χέντο Τούρκογλου Εφές Πίλσεν 2000 (3ος)
Μάρκο Μπελινέλι Φορτιτούντο Μπολόνια 2004 (2oς)
Νίκολα Πέκοβιτς Παναθηναϊκός 2009 (1ος)
Ουίλι Ερνανγκόμεζ Ρεάλ Μαδρίτης 2013 (2ος)*Δεν έπαιξε στο Φάιναλ Φορ
Δημήτρης Αγραβάνης Ολυμπιακός 2015 (2ος)
Ιωάννης Παπαπέτρου Ολυμπιακός 2015 (2ος)

Πηγή: Eurohoops.net

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x