Euroleague

Αυτοκαταστροφικός Παναθηναϊκός και... ταφόπλακα στο όνειρο!

Αν και επέστρεψε από το -12, ο Παναθηναϊκός έκανε τα πάντα λάθος στο νήμα, δέχθηκε καλάθια-μαχαιριές και έχασε από την Νταρουσάφακα, 77-72. Τέλος στο όνειρο της τετράδας, σκληρή μάχη για το πλασάρισμα

Χάθηκαν οι ελπίδες του Παναθηναϊκού για το πλεονέκτημα έδρας. Αν και έβγαλαν ψυχή και γύρισαν την εις βάρος τους κατάσταση, στο τελευταίο τετράλεπτο οι παίκτες του Πασκουάλ έκαναν τα πάντα λάθος, δέχθηκαν καλάθια-μαχαιριές και μοιραία ηττήθηκαν 77-72 από την Νταρουσάφακα.

Κάπως έτσι, οι πράσινοι υποχώρησαν στο 14-10 και ουσιαστικά… δεν βγαίνουν τα κουκιά για να προλάβουν την τετράδα στις εναπομείνασες έξι αγωνιστικές, αφού η Φενέρ είναι στο 16-8 και υπερτερεί σε τυχόν ισοβαθμία με την ελληνική ομάδα (δηλαδή είναι τρεις νίκες πάνω). Αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός είναι πέμπτος, πάνω από τον Ερυθρό Αστέρα (εξίσου 14-10), αφού είχε νικήσει με περισσότερους πόντους στο ΟΑΚΑ από όσους είχε χάσει στο Βελιγράδι. Η αποψινή νικήτρια είναι στην ένατη θέση, στο 12-12, αλλά... δεν απειλείται το τριφύλλι.

Ο Εξάστερος… δεν μπήκε στο παρκέ στο δεύτερο μέρος και βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 12 πόντους (48-36). Ωστόσο, στη συνέχεια… αφυπνίστηκε και όχι μόνο πέρασε μπροστά, αλλά πήρε και προβάδισμα έξι πόντων τη μία (55-61) και τεσσάρων λίγο αργότερα (65-69). Κάπου εκεί, όμως, ήρθε και η καθίζηση. Οι πολλές κακές επιλογές στην επίθεση (κυρίως με τον Τζέιμς) και τα «τρελά» σουτ από τον καυτό Γουοναμέικερ και τον Κλάιμπερν, υπέγραψαν το τελικό σκορ.

Πρώτος σκόρερ για τους Κυπελλούχους ο Σίνγκλετον με 23 πόντους (16 στο δεύτερο μέρος) με 4/5 τρίποντα, 12 είχε ο Ρίβερς με 4/10 σουτ, 10 ο Μπουρούσης με 8 ριμπάουντ, άπειρες μάχες και 7 λάθη, στους 9 ο Τζέιμς με 7 ασίστ, αλλά «μοιραίο» στα κρίσιμα, 5 ο Καλάθης με 3 ασίστ και 4 ριμπάουντ, αν και μάλλον ξεχάστηκε από τον Πασκουάλ αφού αγωνίστηκε για μόλις 21’, συνεισέφερε ο Παππάς με 7 πόντους και βοήθειες σε οργάνωση, άμυνα, εκτός κλίματος ο Τζεντίλε. Δήμιος για το τριφύλλι ο Γουοναμέικερ που σταμάτησε στους 24 πόντους, ζημιά έκανε και ο Άντερσον με 16, αθόρυβη και σημαντική δουλειά από τον Μπερτάνς με 12, όσους και ο Κλάιμπερν ο οποίος… έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Νταρουσάφακα.

Επόμενο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, ενώ μετά θα ακολουθήσει η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ματς

Άτσαλο και κακό μπάσκετ από τις δύο ομάδες στο πρώτο πεντάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός (με Καλάθη, Φελντέιν, Τζεντίλε, Σίνγκλετον, Μπουρούση) δεν μπορούσε να βρει ρυθμό στην επίθεση (αστοχία και λάθη), ενώ είχε και προβλήματα στην άμυνα, κυρίως κοντά στο ζωγραφιστό, όπου πότε ο Ζίζιτς ανανέωνε κατοχές, πότε ο Άντερσον νικούσε τους αντιπάλους του με drive. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το 11-4, που ανάγκασε τον Πασκουάλ να καλέσει τάιμ-άουτ. Οι φωνές του Καταλανού φαίνεται πως λειτούργησαν ευεργετικά, με την άμυνα να «σφίγγει» και να βάζει –επιτέλους- δύσκολα στους Τούρκους, την ώρα που με πλουραλισμό στην επίθεση, το τριφύλλι ισοφάρισε γρήγορα-γρήγορα σε 11-11. Οι πράσινοι είχαν «θέματα» στο τρανζίσιον και επέτρεπαν εύκολους πόντους στην Νταρουσάφακα στον αιφνιδιασμό, ωστόσο οι Παππάς-Τζέιμς έδωσαν το κάτι διαφορετικό ερχόμενοι από τον πάγκο και το τρίποντο του Αμερικανού στην εκπνοή, διαμόρφωσε το 17-17 στο 10’.

Όσο ο Παναθηναϊκός… άφηνε την Νταρουσάφακα να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, τόσο δεν μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά την τουρκική ομάδα, η οποία έστω και οριακά (22-21), κρατούσε τα ηνία της αναμέτρησης. Σε εκείνο το σημείο, όμως, το τριφύλλι άρχισε να πυροβολεί κατά ριπάς από τα 6,75. Πάρε το πρώτο από τον Ρίβερς, πάρε το δεύτερο από τον Μπουρούση, πάρε το τρίτο ξανά από τον Μπουρούση, πάρε και το τέταρτο από τον Τζέιμς! Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Εξάστερος έφτασε στο +7, 26-33 και… πάγωσε το γήπεδο. Η «απάντηση» όμως ήταν σκληρή για την ελληνική ομάδα… Διότι στα εναπομείναντα τέσσερα λεπτά του ημιχρόνου, δεν έβρισκαν στόχο με… τίποτα (με τον Τζέιμς να λειτουργεί παρορμητικά σε αρκετές περιπτώσεις), Γουοναμέικερ-Άντερσον είχαν στήσει «πάρτι» είτε με σουτ από την περιφέρεια, είτε με drive και τελικά ήρθαν τα πάνω-κάτω, με τον Παναθηναϊκό να δέχεται σερί 9-0 και να πηγαίνει στα αποδυτήρια στο -2, 35-33.

Ο Παναθηναϊκός… δεν μπήκε ποτέ να παίξει στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου. ΠΟΤΕ! Οι παίκτες του Πασκουάλ έπαιζαν άμυνα τα μάτια, οι Τούρκοι έκαναν ό,τι ήθελαν στην επίθεση (με αιχμή του δόρατος τον Γουοναμέικερ), οι πράσινοι τα είχαν χαμένα και μπροστά και… από το πουθενά βρέθηκαν στο -12, 48-36. Δια μαγείας –ή για να είμαστε σωστοί λόγω της φωνής που έριξε ο Καταλανός κόουτς- ο Εξάστερος όχι μόνο αντέδρασε, αλλά το έκανε εκκωφαντικά! Με σεληνιασμένο Σίνγκλετον, μαχητικό Μπουρούση, ατσάλινη άμυνα που πραγματικά… εντυπωσίαζε και «έπνιγε το αίμα» των γηπεδούχων, το τριφύλλι όχι μόνο επέστρεψε, αλλά με τρομερό σερί 13-0, πέρασε μπροστά με 48-49! Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε σε πλήρη ισορροπία (53-53) με τον εξαιρετικό Σίνγκλετον να σώζει μία χαμένη κατοχή και να οδηγούμαστε πλέον σε θρίλερ..

Το μομέντουμ έδειχνε… φουλ πράσινο. Ο Σίνγκλετον οργίαζε επιθετικά, ο Ρίβερς έβαζε τη δική του «τζούρα» και ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με έξι πόντους, 55-61, δείχνοντας αποφασισμένος για ένα σημαντικό διπλό. Και κάπου εκεί άρχισαν τα άσχημα μαντάτα. Ξαφνικά! Το τριφύλλι έχασε τη συγκέντωσή του και… παρασύρθηκε, με τους παίκτες της Νταρουσάφακα να χτυπούν με συνεχόμενους αιφνιδιασμούς –δείγμα και της χαλάρωσης της ελληνικής ομάδας στα μετόπισθεν- και τους Γουοναμέικερ-Κλάιμπερν να φέρνουν τα πάνω-κάτω για το 63-61. Ακόμα και σε αυτό το σημείο, ο Εξάστερος έβγαλε σφυγμό. Με back to back τρίποντα από Σίνγκλετον-Τζέιμς και ωραίο καλάθι Παππά, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν εκ νέου σε θέση οδηγού για το 65-69 στο 36’. Έστω και με ζόρι το τριφύλλι διατήρησε τα ηνία της αναμέτρησης, μέχρι να μπούμε στο τελευταίο τρίλεπτο, όπου ο Γουοναμέικερ ισοφάρισε σε 72-72. Και, τελικώς, τα ακόμα χειρότερα ήρθαν στη συνέχεια… Ο Τζέιμς έκανε τραγική επιλογή και στον αιφνιδιασμό ο Γουοναμέικερ «τιμώρησε» τον Παναθηναϊκό από τα 6,75 για το 75-72. Στο… καπάκι ο Μπουρούσης έκανε βήματα (έβδομο λάθος του απόψε), έκανε δώρο νέα κατοχή στους Τούρκους και παρά την πίεση που άσκησαν οι πράσινοι για να βγάλουν την άμυνα, ο Κλάιμπερν πέτυχε… τρελό σουτ στην εκπνοή της επίθεσης και έγραψε το 77-72. Χρόνος δεν απέμενε για την ανατροπή, με την ομάδα του Πασκουάλ, άλλωστε, να μην έχει και τον τρόπο για να φτάσει εκεί, κάνοντας τα πάντα λάθος…

Τα δεκάλεπτα: 17-17, 35-33, 53-53, 77-72.

Νταρουσάφακα (Ντέιβιντ Μπλατ): Ουίλμπεκιν 2, Μπατούκ, Ουοναμέικερ 24 (2), Κλάιμπερν 12 (2), Μοερμάν, Αλντεμίρ, Άντερσον 16 (1), Ζίζιτς 9, Μπέρτανς 12 (2), Χαραγκόντι 2

inner

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 23 (4), Ρίβερς 12 (2), Τζέιμς 9 (3), Παππάς 7, Φελντέιν 6 (2), Γκάμπριελ, Τζεντίλε, Μπουρούσης 10 (2), Καλάθης 5

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x