Ελλάδα

Βεζένκοφ στο sportfm.gr: «Πείσμα για μπάσκετ, δίψα για Final Four»

Για τη νέα αρχή που κάνει στην καριέρα του, τους στόχους του με τον Ολυμπιακό και την μέχρι τώρα πορεία της προετοιμασίας μίλησε ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ στο sportfm.gr.

Πριν από τρία χρόνια, ακολούθησε τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βαρκελώνη ή αλλιώς Άρης-Μπαρτσελόνα, γεμάτος όνειρα για ανέλκυση καριέρας και τίτλους. Μετά την αποχώρηση του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος τον επέλεξε, ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2014-15, Αλέξανδρος Βεζένκοφ, κάνει ένα βήμα μπροστά με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», όμως η περυσινή χρονιά, ορθώνεται ως εμπόδιο μπροστά του.

Ο παραγκωνισμός του από τους Σίτο Αλόνσο και Σβέτισλαβ Πέσιτς, τον στενοχωρεί, τον απογοητεύει όμως συνάμα των πεισμώνει και τον οδηγεί λίγους μήνες αργότερα στον Ολυμπιακό, καθώς η Μπαρτσελόνα δεν του ανανεώνει το συμβόλαιο. Το πρόσωπό του χαμογελά ξανά, τα όνειρα επανέρχονται στην… θέση τους, όπως και η καινούργια πρόκληση καριέρας. «Απολαμβάνω το μπάσκετ και πάλι» είναι η πρώτη ατάκα του 23άχρονου πάουερ φόργουορντ στο sportfm.gr, λίγο πριν μιλήσει για την καινούργια σελίδα της καριέρας του…

Συνέντευξη στον Νίκο Ζέρβα:

-Επιστροφή στην Ελλάδα μετά από μία τριετία, σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός...

«Νιώθω πολύ καλά. Απολαμβάνω το μπάσκετ και πάλι. Στην ομάδα όλοι με έχουν βοηθήσει να προσαρμοστώ γρήγορα και τους είμαι ευγνώμων. Η προετοιμασία έχει μπει στην τελική ευθεία και περιμένω πως και πώς να αρχίσει το πρωτάθλημα, η Ευρωλίγκα, τα επίσημα παιχνίδια γενικότερα, για να δούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε».

-Παρόλο που η προετοιμασία ήταν με μεγάλο διάλλειμα λόγω Εθνικών ομάδων, στα φιλικά της Κρήτης δείξατε καλά στοιχεία και πως σιγά-σιγά βρίσκεται ρυθμό…

«Όλες οι ομάδες το πέρασαν αυτό, αλλά κάναμε καλή δουλειά τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες πριν φύγουμε οι διεθνείς και μετά την επιστροφή μας συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Αυτό βγήκε στα παιχνίδια στην Κρήτη σε κάποιο βαθμό, θα έλεγα ικανοποιητικό για την εποχή. Έχουμε άλλα δύο φιλικά και κάποιες προπονήσεις για να εμφανιστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στην αρχή. Θα είναι δύσκολο διότι υπάρχουν στην ομάδα αρκετά καινούργια πρόσωπα, αλλά πιστεύω πως σιγά-σιγά θα βρούμε τη “χημεία” μας και όλα θα εξελιχθούν ομαλά».

-Θεωρείς πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να «δέσει» η ομάδα και να παρουσιάσει αυτό ακριβώς που θέλει στο παρκέ;

«Εννοείται θα χρειαστεί χρόνος. Θέλει υπομονή, διότι θα υπάρξουν καλές αλλά και κακές βραδιές. Στην Ευρωλίγκα όπως διεξάγεται πλέον, το σημαντικότερο όλων είναι να αντέξεις στο τέλος. Όποιος το καταφέρει πετυχαίνει και τους στόχους του. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και πρέπει να δίνεις το 100% για να κερδίσεις, αλλά το σπουδαιότερο είναι η πορεία και η σταθερότητα. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να αφομοιώσουμε τη φιλοσοφία του προπονητή και στο τέλος να είμαστε εμείς αυτοί που θα χαμογελάσουμε».

-Στην τριετία σου στην Βαρκελώνη δεν κατάφερες να αγωνιστεί σε ένα Final Four. O Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, όταν λείπει μία σεζόν την επόμενη επιστρέφει…

«Η συμμετοχή σε Final Four δεν σου κρύβω πως αποτελεί τεράστιο κίνητρο για μένα. Είμαι «διψασμένος» για να φτάσω εκεί, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε με μέθοδο, να επικεντρωθούμε σε όλες τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού και σκαλί-σκαλί να τα καταφέρουμε. Μακάρι η πρώτη σεζόν μου στον Ολυμπιακό να συνοδευτεί με την πρώτη μου παρουσία, αλλά κυρίως την επιστροφή της ομάδας εκεί».

-Η περυσινή σου σεζόν στη Μπαρτσελόνα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που περίμενες. Θεωρείς όμως πως βγήκες πιο «δυνατός», σε πείσμωσε αυτή η κατάσταση που βίωσες;

«Στην αρχή δε μπορούσα να καταλάβω, όμως όταν βγήκα απ’ όλο αυτό, μπορώ να σου πως με βοήθησε πολύ ψυχολογικά. Με έκανε πιο δυνατό και με οδήγησε στο να “διαβάζω” και να αξιολογώ τις καταστάσεις πολύ καλύτερα. Και αγωνιστικά με έχει βοηθήσει, διότι μόνο και μόνο το να κάνεις προπονήσεις και να παίζεις κάποια έστω παιχνίδια στο επίπεδο της Μπαρτσελόνα είναι σημαντικό. Απλά αυτό το μέσα-έξω από την δωδεκάδα δεν αρέσει σε κανέναν παίκτη. Είδα όμως αυτά που έκανα εγώ λάθος για να μπορέσω να βελτιωθώ. Αυτό είναι που με νοιάζει».

-Το καλοκαίρι δούλεψες πολλές μέρες στις ΗΠΑ σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Νιώθεις ότι σε έχει βοηθήσει;

«Είναι όντως ένα δύσκολο πρόγραμμα που διαρκεί ένα μήνα. Το κάνω κάθε χρόνο διότι ένας επαγγελματίας δε μπορεί και δε πρέπει να κάνει αλλιώς. Οφείλει να δουλεύει, ειδικά μετά από μία χρονιά σαν τη δικιά μου πέρυσι. Όπως είπες και εσύ πριν, παραδέχομαι ότι πείσμωσα. Ήταν μία περίεργη χρονιά που δεν είχα βιώσει ξανά. Πλέον βλέπω το μέλλον και η αρχή έγινε με ατομικές προπονήσεις που θεωρώ πως ήδη αποδίδουν καρπούς στον τρόπο που αγωνίζομαι».

-Πως είναι να μοιράζεσαι τη θέση «4» με τον Γιώργο Πρίντεζη; Πιστεύεις πως μπορείς να καθιερωθείς στην ομάδα και μετά από κάποια χρόνια να αποτελέσεις τον διάδοχό του;

«Το διάδοχος είναι πολύ “βαριά” λέξη όταν μιλάμε για ένα από τα καλύτερα 4άρια στην Ευρώπη. Δε μπορεί να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, διότι είναι ένας παίκτης που έχει προσφέρει πολλά στον σύλλογο. Ασφαλώς και θέλω να του μοιάσω, μαθαίνω ήδη κάθε μέρα πολλά δίπλα του και είμαι σίγουρος πως θα μάθω ακόμα περισσότερα. Για την ώρα, το μόνο που θέλω είναι όταν θα τελειώσει η σεζόν, είναι να έχω βοηθήσει με κάποιο τρόπο την ομάδα».

-Στην πρόσφατη συνέντευξή σου στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ομάδας, ανέφερες πως πρότυπό σου είναι ο πατέρας σου και προσπαθείς να του μοιάσεις. Περιέγραψε μου τη σχέση σας…

«Δυστυχώς ήμουν πολύ μικρός όταν έπαιζε μπάσκετ και δεν τον πρόλαβα πολύ, όμως είναι πρότυπό μου στην ζωή. Για τις αξίες που μου έχει διδάξει, γιατί είναι αυτός που πάντα είναι δίπλα μου και με βοηθάει. Ειδικά στα θέματα του μπάσκετ, παρόλο που ποτέ δε με πιέζει στο τι θα κάνω. Απλά με καθοδηγεί σωστά. Όταν κάνω λάθος είναι ειλικρινής μαζί μου και δε μου το κρύβει, ενώ ακόμα και όταν πάω καλά, προσπαθεί να βρει έστω και ένα μικρό λάθος για να το βελτιώσω. Μαζί με τη μητέρα μου, προσπαθεί να με κάνει καλό άνθρωπο. Νιώθω ευγνώμων που με στηρίζει τόσο πολύ όλη η οικογένειά μου».

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x