Ελλάδα

Ο Έλληνας που διδάσκει μπάσκετ τους Βρετανούς μιλά για τον νέο... Αντετοκούνμπο

Πήγε στην Αγγλία για σπουδές και έφτασε να προπονεί την Εθνική Νέων της Μ.Βρετανίας.Ο Ανδρέας Καπούλας μίλησε στο sport-fm.gr. για το έργο του, αλλά και τον Έι Τζέι Εντού, που απασχολεί τον Ολυμπιακό.

Κάποτε το «Βρετανός μπασκετμπολίστας» θεωρείτο το πιο σύντομο ανέκδοτο. Όμως η παρουσία παικτών από τη χώρα σε κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά και η σημαντική αύξηση στη δημοφιλία του αθλήματος δείχνουν πως κάτι αλλάζει. Ο Ανδρέας Καπούλας έπαιζε μπάσκετ (κυρίως στο Δούκα), όταν έφυγε για σπουδές στην Αγγλία στα 18 του. Σύντομα ανέλαβε την αποστολή να διδάξει στους Βρετανούς τα μυστικά του αθλήματος και πλέον είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 της Χαλκίδας μετρώντας δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες για τον όμιλο της Εθνικής.

Παρεμπιπτόντως, είναι επικεφαλής του προπονητικού προγράμματος των Μπρίστολ Φλάιερς, όπου αγωνίζεται ο Έι Τζέι Εντού, που φέρεται να απασχολεί τον Ολυμπιακό και πολλοί παρομοιάζουν με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ρομπόλη

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τον 16χρονο γεννημένο στην Κύπρο με πατέρα Νιγηριανό και μητέρα Φιλιππινέζα, που απασχολεί τον Ολυμπιακό και όχι μόνο. «Ο Έι Τζέι είναι ένας πολύ ταλαντούχος νέος παίκτης. Ήταν για πολλά χρόνια στην Κύπρο και τώρα είναι με τους γονείς του στην Αγγλία. Είναι πολύ ψηλός και μακρύς και για την ηλικία του έχει μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι του. Κάθε χρόνο βελτιώνεται και φέτος οδήγησε την ομάδα U16 των Μπρίστολ Φλάιερς στον τίτλο της αναπτυξιακής λίγκας της Αγγλίας και των playoffs», μας είπε ο Ανδρέας Καπούλας.

inner

Όσο για το έργο του στο βρετανικό μπάσκετ, που κερδίζει όλο και περισσότερο δημοτικότητα, είπε: «Η εθνική ομάδα έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια σημαντική πρόοδο. Το μπάσκετ μεγαλώνει συνεχώς στη Βρετανία, παρότι υπάρχουν πάντα τα παραδοσιακά σπορ. Στα σχολεία πλέον το μπάσκετ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σπορ και υπάρχει γενικά πολύ ενδιαφέρον. Του χρόνου θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από το BBC κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να το δει περισσότερος κόσμος. Υπάρχουν φυσικά μεγάλοι παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ, όπως ο Λουόλ Ντενγκ, ή σε άλλα πρωταθλήματα όπως στην Ελλάδα ή την ACB. Οι Βρετανοί παίκτες έχουν ‘ψηλώσει’ και το μπάσκετ μεγαλώνει συνεχώς στη χώρα».

Για τον 35χρονο προπονητή είναι ιδιαίτερο το ματς με την Ελλάδα στις 20 Ιουλίου. «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Είναι μεγάλη τιμή να προπονώ τη Μεγάλη Βρετανία, είναι το δεύτερο σπίτι μου, αλλά για μένα είναι ξεχωριστό που θα αντιμετωπίσω την πατρίδα μου, ειδικά μέσα στην Ελλάδα. Είναι κάτι που έχω ξαναζήσει, αλλά πάντα είναι ιδιαίτερο το συναίσθημα. Πάντως το κυριότερο για μας είναι να σκεφτόμαστε το παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας κι όχι 3-4 παιχνίδια παρακάτω».

Δεν διστάζει, δε, να θέσει σαν στόχο της ομάδας του την άνοδο. «Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει η Ελλάδα, αλλά και ομάδες όπως η Κροατία, η Ρωσία, η Βοσνία ή το Μαυροβούνιο που είναι δυνατές. Για μας στόχος είναι σε κάθε παιχνίδι να γινόμαστε καλύτεροι και να πάρουμε την άνοδο. Όμως δεν μπορούμε να το σκεφτόμαστε από τώρα αυτό. Θα πρέπει πρώτα να βρούμε ρυθμό σαν ομάδα. Πρέπει να βελτιωνόμαστε συνέχεια».

Τελικά όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα προπονητή θα βρεις από κάτω. Ο ίδιος βλέποντας συμπατριώτες του να διαπρέπουν σε διεθνείς πάγκους, δεν θα έλεγε όχι σε μια καλή πρόταση επαναπατρισμού ή καριέρας εκτός Αγγλία, αν και δηλώνει ευτυχής στο Νησί. «Φυσικά δεν αποκλείω τίποτα. Θα είμαι για δέκατη χρονιά στους Μπρίστολ Φλάιερς. Ξεκινήσαμε στη χαμηλότερη κατηγορία και είμαστε ήδη δύο χρόνια στην πρώτη κατηγορία. Έχουμε πολύ καλή βάση παικτών και πιστεύω πως η ομάδα θα μεγαλώσει και έχουμε μεγάλα όνειρα. Δεν ξέρω τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνουμε καλή δουλειά στο κλαμπ. Δεν αποκλείω τίποτα, αν υπήρχε μια καλή ευκαιρία στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη φυσικά και θα την εξέταζα, αλλά προτιμώ να ζω τη στιγμή. Αν δουλεύεις σκληρά θα έρθουν καλά πράγματα για σένα, όπου κι αν είσαι».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x