Εurobasket 2015

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά…

Η νίκη επί της Σλοβενίας έδωσε και μαθηματικά την πρώτη θέση του Γ’ Ομίλου στην Ελλάδα, ωστόσο τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια έδωσαν αρκετή… τροφή για σκέψη ενόψει της νοκ άουτ φάσης του Ευρωμπάσκετ

Σε μία διοργάνωση όπως είναι το Ευρωμπάσκετ, χρόνος για πανηγυρισμούς δεν υπάρχει. Μετά τη νίκη επί της Σλοβενίας, η Εθνική μας ομάδα έκανε το 4/4 στον Γ’ Όμιλο και έτσι θα ταξιδέψει ως πρώτη στη Λιλ για τη νοκ άουτ φάση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο τελευταίο ματς κόντρα στην Ολλανδία.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά ο Φώτης Κατσικάρης και οι συνεργάτες του ήδη εργάζονται πυρετωδώς ώστε η Εθνική μας ομάδα να είναι έτοιμη για τις αναμετρήσεις στη Γαλλία, καθώς στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια, δεν πήγαν όλα… ρόδινα.

Το www.sport-fm.gr θα προσπαθήσει να «μεταφράσει» τη δήλωση του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος μετά τη νίκη επί της Σλοβενίας -μεταξύ άλλων- είπε πως το ματς κόντρα στην Ολλανδία δεν είναι αδιάφορο, καθώς εκεί θα πρέπει η «επίσημη αγαπημένη» να διορθώσει τα λάθη που έχει κάνει μέχρι τώρα στο Ζάγκρεμπ.

Αν κάτσει κάποιος να «διαβάσει» σε πόντους τα παιχνίδια της Εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ, υπάρχει ένα κοινό σημείο. Το τρίτο δεκάλεπτο! Είναι η περίοδος με τα περισσότερα κενά διαστήματα, καθώς σε τέσσερα ματς με ΠΓΔΜ, Κροατία, Γεωργία και Σλοβενία οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, είτε δεν «κέρδισαν» κατά κράτος κόντρα σε θεωρητικά κατώτερους αντιπάλους, είτε δέχθηκαν έχασαν με διαφορά.

inner

Με την ΠΓΔΜ. Λόγω της διαφοράς ποιότητας των δύο ομάδων, η Ελλάδα δεν ήταν δυνατό να απειληθεί ιδιαίτερα, αλλά στο τρίτο δεκάλεπτο δέχθηκε 19 πόντους, που ήταν οι περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα (16 στο πρώτο, 15 σε δεύτερο και τέταρτο).

Με την Κροατία. Σε αυτό το ματς, το σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο πήγε ψηλά, αλλά χαμένη βγήκε η Εθνική αφού το επιμέρους ήταν 24-23 υπέρ της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Με τη Γεωργία. Εδώ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ίσως να έκανε το χειρότερο τρίτο δεκάλεπτο μέχρι τώρα στη διοργάνωση. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε εντυπωσιακά, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στους 28 πόντους (22-50). Όμως, ερχόμενοι από τα αποδυτήρια οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη μάλλον ήταν… αλλού, αφού οι Γεωργιανοί επικράτησαν στην τρίτη περίοδο με σκορ 26-11!

Με τη Σλοβενία. Για δεύτερο συνεχόμενο ματς, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη έμειναν στα… αποδυτήρια και δεν εμφανίστηκαν στο παρκέ στο τρίτο δεκάλεπτο. Απόδειξη, το επιμέρους σκορ της περιόδου να ήταν στο 22-16 υπέρ των Σλοβένων.

Βέβαια, υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο αποτελεί «αγκάθι» για την Εθνική μέχρι στιγμής και θέλει οπωσδήποτε βελτίωση, ειδικά από τη στιγμή που στα νοκ άουτ παιχνίδια, η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Κι αυτό, δεν είναι άλλο από τις βολές. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι από τις χειρότερες ομάδες στο τουρνουά από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», καθώς το ποσοστό του είναι μόλις 66,2%, έχοντας 49/74.

inner

Επειδή, όμως, στο www.sport-fm.gr δεν είμαστε… γκρινιάρηδες (άλλωστε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τονίζουν πως δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο), υπάρχουν και κάποια στάνταρ της Εθνικής που μας αρέσουν πολύ! Ουσιαστικά είναι δύο παράμετροι που περιμέναμε ούτως ή άλλως και επιβεβαιώνονται πανηγυρικά από τη στατιστική.

Το ένα είναι η δημιουργία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι πρώτο στις ασίστ. Και πώς να μην είναι άλλωστε από τη στιγμή που στα γκαρντ έχουμε Σπανούλη, Καλάθη, Ζήση, Σλούκα… Σε τέσσερις αγώνες, λοιπόν, η Ελλάδα έχει μοιράσει 93 ασίστ ή καλύτερα έχει 23,3 ανά παιχνίδι, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας της διοργάνωσης.

Το άλλο είναι η άμυνα. Με εξαίρεση τα κενά διαστήματα, όπου δεχόμαστε λίγο πιο εύκολα πόντους, στο υπόλοιπο ματς οι αντίπαλοι… ιδρώνουν αρκετά για να πετύχουν καλάθι, με τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη να επιτρέπουν 68,8 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα, ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο είναι τα λάθη, καθώς τα 12,3 που κάνει η «επίσημη αγαπημένη» είναι από τα λιγότερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Αναμφίβολα, με το που «πατήσει» στη Λιλ η αποστολή θα ξεκινήσει το Ευρωμπάσκετ για την Εθνική, καθώς ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος δεν θα περίμενε το δρομολόγιο Ζάγκρεμπ… Αθήνα. Άλλωστε, ο Φώτης Κατσικάρης, αλλά και αρκετοί διεθνείς είχαν δηλώσει πολλάκις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πως η «επίσημη αγαπημένη» θα φτάσει στο πικ της στη νοκ άουτ φάση.

Προς το παρόν και μέχρι να ξεκινήσει η φάση των «16», αρκούμαστε στο Ελλάδα-Ολλανδία το βράδυ της Τετάρτης (10/9) στις 22:00 το βράδυ…

Παναγιώτης Κεφαλάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x