Την αντίθεσή τους στα κλειστά πρωταθλήματα και την υποστήριξη για ένα ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο που αναγνωρίζει τη ζωτική σημασία των εθνικών ομάδων και πρέπει να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων πρωταθλημάτων εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αθλητισμού. Στο πλευρό των αρμοδίων υπουργών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Στη σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες πήραν το λόγο και οι 27 παριστάμενοι υπουργοί, με τον Γιώργο Βασιλειάδη από ελληνικής πλευράς, που έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα. “Το βασικό οικοδόμημα του αθλητισμού που περιγράφεται στο έγγραφο της βουλγαρικής προεδρίας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του αθλητισμού. Αυτό προβλέπεται και από τις περισσότερες εθνικές νομοθεσίες, οι οποίες έχουν ενσωματώσει τις αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το πυραμιδωτό οικοδόμημα είναι το οικδόμημα που έχει βγει από τα σπλάχνα του αθλητισμού κι έχει ενσωματωθεί μέσα στα εθνικά νομικά κείμενα. Η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των ομάδων και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Ενα περιβάλλον που τείνει στον εξαφανισμό των μικρών ομάδων, είτε στην εξάρτησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται” είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, που ζήτησε την δημιουργία ενός ξεχωριστού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και κατέληξε: “Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της FIBA και της Ευρωλίγκας, που θα επηρρεάσει το σύνολο του αθλητικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρέπει να πάρουμε θέση και να αναλάβουμε δράση ως προς αυτό. Προφανώς δε μπορούμε να νομοθετήσουμε, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε. Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με δική μας πρωτοβουλία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία, όχι για να το λύσουμε αλλά για να βάλουμε τα δύομέρη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι προς όφελος του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος”.

Η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού, Λόρα Φλεσέλ, τόνισε πως η ανάπτυξη της αθλητικής οικονομίας και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού να μην τιμωρήσουν την ανταγωνιστικότητα των εθνικών ομάδων. Οι εθνικές ομάδες αποτελούν βασικές διαστάσεις του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου."Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι μόνο λίγες ομάδες μοιράζονται τους τίτλους και τα έσοδα των αγώνων. Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη γυάλινη οροφή. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πυραμιδικό αθλητικό σύστημα ", ανέφερε και πρόσθεσε: "Αυτό το πυραμιδωτό μοντέλο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τον πολλαπλασιασμό κλειστών ιδιωτικών διοργανώσεων που οδηγεί τους επαγγελματίες παίκτες σε υπογραφή συμβολαίων με ιδιωτικούς συλλόγους χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να παίξουν για τις εθνικές ομάδες της χώρας τους. "Εάν η ύπαρξη τέτοιων κλειστών πρωταθλημάτων δεν μπορεί να τερματιστεί από των αρχών της ΕΕ, θα ήθελα να προτείνω αρκετές σκέψεις για τη μείωση αυτών των δυσκολιών. Σε εθνικό επίπεδο, νομίζω ότι οι Δημόσιες Αρχές των μελών της ΕΕ πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν συναίνεση για να γίνουν σεβαστά τα ημερολόγια των εθνικών ομάδων, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί το σύστημα των διοργανώσεων μεταξύ των χωρών. Από πλευράς διπλωματίας του αθλητισμού, θα ήταν επίσης χρήσιμο να διασφαλιστεί η συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδες, εισάγοντας γραπτές διατάξεις απευθείας στα συμβόλαια που υπογράφονται από τους παίκτες με τις ομάδες”.

Η Μάγια Μάκοβετς Μπρέντσιτς, υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο το σημερινό σύστημα στήριξε την ανάπτυξη ταλέντων - κάτι που οι ιδιωτικές λίγκες δεν κάνουν.«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω από αυτή την πτυχή του προβλήματος, κι όχι μόνο η Κομισιόν, εμείς οι υπουργοί, αλλά και οι Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και οι εθνικές ενώσεις ... Πρέπει να εργαστούμε χέρι με χέρι. Πρέπει να επενδύσουμε κυρίως στην ανάπτυξη. Δεν θα υπήρχε ποτέ ο Λούκα Ντόντσιτς ή ο Γκόραν Ντράγκιτς, αθλητές για τους οποίους είμαστε περήφανοι, αν δεν υπήρχε εθνικό σύστημα, εκπαιδευτικό σύστημα και η πλατφόρμα για τον λαϊκό αθλητισμό. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αυτοί οι αθλητές γίνουν πρότυπα, προσφέρουν πολλά στα νεώτερα παιδιά και τη νεολαία μας».

Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, άφησε να γίνει σαφές ότι η ομοσπονδία του πρέπει να είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο θέμα. Η UEFA βρίσκεται επί του παρόντος υπό πίεση από τους κορυφαίους συλλόγους της και υπογράμμισε ότι οι αποσχιστικές Λίγκες που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες επενδυτές είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα. "Είμαστε αφοσιωμένοι στην ενότητα και την αλληλεγγύη, επειδή η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων διαταράσσει την ισορροπία που είναι απαραίτητη ώστε το ποδόσφαιρο να συνεχίσει να είναι πόλος έλξης. Πρέπει να δράσουμε πριν είναι πολύ αργά. Εξετάσαμε τι μπορεί να γίνει και τώρα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε. Παρακαλώ βοηθήστε μας να οργανώσουμε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για το καλό του αθλητισμού. Είναι καθήκον μας. Σας ζητώ να μην παραμείνετε αδρανείς. Μην ακολουθήσετε μια πολιτική που περιγράφεται στο "Ας περιμένουμε να δούμε τι πρόκειται να συμβεί". Θα πρέπει να έχουμε έναν κοινό στόχο, όπου οι αγώνες θα είναι ανοιχτοί και απρόβλεπτοι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Τώρα πρέπει να δράσουμε”.

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ