Επικαιρότητα

Βρετανία: Συμφωνία Συντηρητικών-DUP για στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας

Οι δέκα βουλευτές του DUP θα στηρίζουν την κυβέρνηση των Τόρις στις σημαντικές ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας για στήριξη της μειοψηφικής κυβέρνησης των Συντηρητικών, κατάφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «μετά από εβδομάδες σκληρών διαβουλεύσεων», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η Independent. .

Βάσει της συμφωνίας, οι δέκα βουλευτές του DUP θα στηρίζουν την κυβέρνηση των Τόρις στις σημαντικές ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν επίσημα στην κυβέρνηση.

Η ηγέτιδα του DUP, Αρλίν Φόστερ, χαιρέτησε από κοινού με τη Μέι τη συμφωνία των δύο κομμάτων.

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών εστιάστηκαν, σχεδόν αποκλειστικά, στην προοπτική του Brexit και το ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας στην Βόρεια Ιρλανδία. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνεται πως οι δύο παρατάξεις μοιράζονται πολλές κοινές αξίες και χαρακτηρίζουν, αμφότερες, τη συμφωνία «πάρα πολύ καλή».

Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι ακόμη γνωστές, υπενθυμίζεται πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα επιδίωκε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την περιοχή και παραχωρήσεις στους βετεράνους Βρετανούς στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, σύφμωνα με πηγή που πρόσκειται στο κόμμα και την οποία είχε επικαλεστεί στο πρόσφατο παρελθόν το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφηκε από τον Γκάβιν Γουίλιαμσον από την πλευρά των Τόρις και τον Τζέφρι Ντόναλντσον του DUP, υπό το βλέμμα των Μέι και Φόστερ.


Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x