Διονύσης Δεσύλλας

Τα «θέλω» του Γιοβάνοβιτς και η απαραίτητη μεταγραφική ενίσχυση

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει από το Χορστ της Ολλανδίας για τη δουλειά του Παναθηναϊκού και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

*Τέταρτη μέρα βρισκόμαστε στο Χορστ της Ολλανδίας παρακολουθώντας την προετοιμασία του Παναθηναϊκού και κάποια πρώτα-έστω και μικρά-συμπεράσματα βγαίνουν. Φυσικά, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τους ποδοσφαιριστές του έχουν να διανύσουν ένα... βουνό για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Ωστόσο, κάποια «σημάδια» έχουν φανεί.

*Κατ' αρχάς υπάρχει μεγάλη διάθεση απ' όλους για σκληρή δουλειά. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που προπονούνται οι ποδοσφαιριστές, από τη θέληση που έχουν να φορτσάρουν όταν τα «ακούνε» από τον προπονητή, αλλά και από την ικανοποίηση του Σέρβου για το κομμάτι αυτό. Ο 59χρονος δεν έχει παράπονο από την εργατικότητα των παικτών του. Κάθε άλλο. Διαφορετικά πράγματα καλείται και προσπαθεί να φτιάξει...

*Ο Γιοβάνοβιτς έχει θέσει κάποιους αγωνιστικούς ή αν θέλετε προπονητικούς κανόνες. Θέλει υψηλό ρυθμό στις περισσότερες ασκήσεις, κάτι που το ζητάει συνεχώς. «Faster, faster», φωνάζει συνεχώς στους ποδοσφαιριστές του, ενώ όταν βλέπει κάτι καλό μοιράζει «μπράβο» και... «ώπα» (χαρακτηριστική του ατάκα κυρίως στις πάσες). Βάζει τις φωνές όταν επιβάλλεται και έπειτα εξηγεί με ήρεμο τρόπο τι θέλει και τι δεν έγινε σωστά. Επίσης, έχει καταφέρει να περάσει μια κάποιου τύπου πειθαρχία αν θέλετε. Αυτός είναι το αφεντικό της προπόνησης, έχοντας, φυσικά, στο πλευρό του και τους συνεργάτες του Χρήστο Κόντη, Πρέντραγκ Έρακ και Νίκο Κολομπούρδα, μαζί με τους γυμναστές Δημήτρη Δανιηλίδη, Γιάννη Σταυρινό, αλλά και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Γιώργο Μουντάκη. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ιβάν.

*Ο Σέρβος είναι σχεδόν... παντού. Συμμετέχει ενεργά στην προπόνηση της ομάδας. Βρίσκεται από το κορόιδο μέχρι το δίτερμα, φωνάζοντας συνεχώς και δίνοντας τον... ρυθμό, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να μη χαλαρώνουν στην προπόνηση και να βρίσκονται στον ρυθμό που θέλει αυτός. Στα βίντεο του sport-fm.gr έχει παρατηρήσει το παραπάνω...

*Σε επίπεδο τακτικής, ο Γιοβάνοβιτς έχει κάποιες σκέψεις που προσπαθεί μέσω της δουλειάς να τις περάσει στους παίκτες του. Είναι ξεκάθαρο, άλλωστε, ότι πρέπει να μεταμορφώσει την ομάδα, σε σχέση με αυτό το αμυντικό έκτρωμα που βλέπαμε πέρυσι. Έχει δουλέψει στο 4-2-3-1 και έχει δώσει, μέχρι τώρα, προσοχή στην ανάπτυξη και τις θέσεις των χαφ όταν η μπάλα πρέπει να περάσει στην επίθεση για να διασπαστεί η άμυνα. Και κάτι ακόμα. Σιχαίνεται τις πολλές πάσες στο μισό αμυντικό γήπεδο. Δεν το θέλει με τίποτα. Είναι υπέρ της υπομονής, κάτι που το λέει στους ποδοσφαιριστές του, αλλά θέλει να βρίσκεται ο τρόπος προκειμένου η μπάλα να πηγαίνει μπροστά είτε κάθετα, είτε διαγώνια. Δεν... αντέχει, επίσης, τις παράλληλες πάσες κυρίως στη μεσοαμυντική γραμμή (εκτός αν πρόκειται για ειδικές συνθήκες) και έχει ξεσπάσει όταν κάποιες φορές έχει δει να γίνονται. Θέλει περισσότερο κάθετο και διαγώνιο παιχνίδι ή διάβασμα του παιχνιδιού για να πάει η μπάλα στην αδύναμη πλευρά και να δημιουργηθεί ρήγμα είτε για καλή σέντρα, είτε για "μπούκα" στην περιοχή προτού φτάσει η ομάδα στο τελείωμα.

*Πέρα από την καλή προπόνηση που γίνεται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ομάδα θέλει επειγόντως μεταγραφική ενίσχυση και εξτρά ποιότητα στο ρόστερ της. Όση δουλειά κι αν "πέσει" από τον Ιβάν και τους παίκτες του, δεν αρκεί για να αλλάξει πρόσωπο και επίπεδο ο Παναθηναϊκός. Απαιτούνται τουλάχιστον 4-5 ακόμα προσθήκες από καλές έως εξαιρετικές. Οι Κώτσιρας και Πέρες δείχνουν ένα καλό πρόσωπο στην προετοιμασία, αλλά περισσότερα θα κρίνουμε αργότερα, όταν δούμε και τα πρώτα φιλικά και φυσικά τα επίσημα. Πλέον, το τριφύλλι πρέπει να επιταχύνει προκειμένου να αποκτηθούν οι ποδοσφαιριστές που χρειάζονται. Το επίπεδο ΔΕΝ θα ανέβει αλλιώς. Αναφερόμαστε σε στόπερ (σύντομα θα γίνει η μεταγραφή), τουλάχιστον ένα εξτρέμ, επιθετικό, ίσως τερματοφύλακα και βλέπουμε. Στο μέτωπο των αποχωρήσεων, σύντομα θα έχουμε νεότερα, ενώ πάντα είναι "ζεστό" το θέμα Χατζηγιοβάνη - Αλτάι, αλλά ακόμα οι Τούρκοι δεν έχουν φτάσει στο 1,5 εκατ. της προφορικής ρήτρας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x