Νίκος Ζέρβας

Δύο σουτ, δύο βολές, μία χαμένη ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός έχασε ευκαιρία να ισοφαρίσει τη προημιτελική σειρά της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για το αν μπορεί να επιστρέψουν οι «ερυθρόλευκοι» στη Μαδρίτη.

Ομολογώ πως όταν η Ρεάλ προηγήθηκε με 12 πόντους διαφορά στα τέλη του τρίτου δεκαλέπτου, δεν πίστευα πως ο Ολυμπιακός θα φτάσει τόσο κοντά στην ισοφάριση. Ούτε καν πως θα απειλήσει σημαντικά τους «μαδριλένους», που για ένα ακόμα βράδυ είχαν βρει τον τρόπο να σκοράρουν και να προσφέρουν απολαυστικό θέαμα στο κοινό τους. Το μομέντουμ του αγώνα όμως άλλαξε πάλι, με πρωταγωνιστή τον για μία φορά ταλανισμένο από προβλήματα (Περπέρογλου, Σίμονς) πρωταθλητή Ευρώπης. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα είχε να αντιμετωπίσει τέτοια εκνευριστική ευστοχία σε μία τόσο δύσκολη έδρα, θα είχε καταρρεύσει. Ο Ολυμπιακός όμως… όχι.

Γράφει από την Μαδρίτη, ο Νίκος Ζέρβας

Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο που έμοιαζε και πάλι τυπική διαδικασία για τα… δόντια της Ρεάλ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του βρήκαν το αντίδοτο –αλλαγές στα σκριν στην άμυνα και πίεση στη μπάλα- να απορυθμίσουν την Ρεάλ και σε συνδυασμό με την μεγαλειώδη εμφάνιση –δυστυχώς για ένα ακόμα βράδυ λίγων- κάποιων παικτών, οι «ερυθρόλευκοι» λίγο έλλειψε να κάνουν το θαύμα. Φεύγουν μάλιστα με πικρή γεύση και δικαίως, αφού αν ήταν λίγο πιο εύστοχοι σε πολλά ανοικτά μακρινά σουτ (3/14 3π.) που έβγαλαν έπειτα από καλή κυκλοφορία μπάλας και φυσικά δεν έχαναν 12 (!) βολές, θα είχαν φέρει τα πάνω κάτω στη σειρά.

Η Ρεάλ των 53 πόντων του πρώτου ημιχρόνου, λόγω της αδράνειας στην άμυνα και της μη αξιοποίησης των φάουλ, έμεινε από βενζίνη και ιδέες, έκανε το ένα λάθος πίσω απ’ το άλλο λόγω της πίεσης του Ολυμπιακού και έμεινε μόλις στους 29 σε είκοσι λεπτά, δηλαδή έναν λιγότερο –απαράδεκτη επίδοση- απ’ όσους πέτυχε στο πρώτο δεκάλεπτο. Με μόλις έξι παίκτες της να απειλούν επιθετικά, αφού οι Σλότερ και Ντάρντεν πέτυχαν από δύο πόντους! Αν αυτό δεν είναι σημάδι πως η ομάδα των δύο νέων προβλημάτων που απεκόμισε κατά την παραμονή της στην Μαδρίτη, αλλά και της φανερής έλλειψης ενός ποιοτικού γκαρντ -λάθος η μη απόκτησή τέτοιου- μετά τον τραυματισμό του Λο, είναι ικανή να νικήσει ακόμα και το φαβορί για την Ευρωλίγκα μέσα στο σπίτι του, τότε ποιο είναι;

Ο Ολυμπιακός του δευτέρου μέρους τα έκανε όλα καλά, πλην της αστοχίας που προαναφέραμε. Έκανε μόλις 4 λάθη αντί για 10 στο πρώτο, μάζεψε 9 επιθετικά ριμπάουντ –σύνολο 17- που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο και έχασε μόλις ένα αμυντικό, την ώρα που στο πρώτο μέρος είχε απωλέσει 7! Με την πολύ έξυπνη άμυνα που εφήρμοσε, περιόρισε τη δημιουργία των Σέρχιο και Γιούλ, αφού η στατιστική κατέγραψε μόνο 4 ασίστ για την Ρεάλ, αλλά όχι και του κορυφαίου του αγώνα, Γιάννη Μπουρούση. Αυτή είναι η εικόνα του παιχνιδιού, που σε συνδυασμό με τη θέληση του Ντάνστον, τα καλά διαστήματα του Σπανούλη που κράτησαν τη διαφορά σε αναστρέψιμα επίπεδα, τον πιο ώριμο Πέτγουεϊ και τις βοήθειες του Πρίντεζη, έφεραν τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση βολής.

Σε αντίθεση με το πρώτο ματς, τα φάουλ από ένα σημείο και μετά ήταν πιο σκληρά –ο Κόλινς έκανε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από τη Μεγάλη Τρίτη στον Ρούντι- η αποφασιστικότητα σε μεγαλύτερα επίπεδα, όπως και το πάθος. Έλειψε η ευστοχία, ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τρία-τέσσερα λάθη των διαιτητών υπέρ της Ρεάλ, που όμως δεν έκριναν το αποτέλεσμα. Φυσικά, αρκετοί ήταν και πάλι οι απόντες, αφού είναι φανερό πως δεν γίνεται να νικήσεις την Ρεάλ, αν και οι δώδεκα δεν δώσουν από κάτι.

Η ουσία, είναι πως ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον Πειραιά με δύο ήττες στην πλάτη και οι πιθανότητες του για πρόκριση στο Final Four είναι ελάχιστες. Ακόμα και αν είχε νικήσει απόψε, η Ρεάλ είναι ομάδα που μπορεί να… απαντήσει στο ΣΕΦ και να φέρει την κατάσταση στα μέτρα της. Φρονώ όμως πως για την ομάδα που μας έχει συνηθίσει σε τόσες και τόσες ανατροπές αγώνων, καλό θα είναι να την περιμένουμε, τώρα που είναι με τη πλάτη στον τοίχο και σε σειρά πλέι οφ. Το κομβικό παιχνίδι είναι την Δευτέρα του Πάσχα, στο οποίο -ειρήσθω εν παρόδω ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις προκλήσεις της Ρεάλ – αν ο Ολυμπιακός μειώσει σε 2-1, μένει ζωντανός.

Η «βασίλισσα» έδειξε ότι δεν είναι άτρωτη και ίσως αν οι «ερυθρόλευκοι» την οδηγήσουν σε τέταρτο και πέμπτο παιχνίδι, να παρουσιαστεί πιο θολωμένη και κουρασμένη, αφού και αυτή έχει τα δικά της προβλήματα τραυματισμών. Η… πτώση από τον θρόνο είναι πλέον σε απόσταση μίας ήττας για τον Ολυμπιακό, αλλά θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την άμεση συνέχεια, αλλά και τη νέα σεζόν, αν αυτή γίνει με ψηλά το κεφάλι ή με... άοσμες εμφανίσεις όπως στον πρώτο προημιτελικό. Νομίζω πως ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του προτιμούν το πρώτο, οπότε… ραντεβού τη Δευτέρα.




inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x