Επικαιρότητα

Ελεύθεροι όσοι μετανάστες κρατούνται παράνομα

Άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών για όσους κρατούνται παράνομα εκεί, προανήγγειλε η υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, τη Δευτέρα.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο για τα κέντρα κράτησης μεταναστών. «Εξετάζουμε το ζήτημα συνολικά για όλους τους χώρους και όχι μόνο για την Αμυγδαλέζα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας πως όσοι κρατούνται παράνομα θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σήμερα -εκτός απροόπτου- θα γίνει η συνάντηση των δύο αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη για τα «κολαστήρια» των μεταναστών.

Απ' ότι φαίνεται, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, όπως δήλωσε κι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης μετά την επίσκεψή του στην Αμυγδαλέζα.

Τραγική αφορμή για να αποκαλυφθούν οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ήταν η αυτοκτονία ενός Πακιστανού άνδρα την περασμένη Παρασκευή στην Αμυγδαλέζα. Είχε προηγηθεί, λίγες μέρες πριν , ο θάνατος ενός άλλου κρατούμενου από φυματίωση.

Χωρίς γιατρό, σκεπασμένους με κουβέρτες και μερικούς απ' αυτούς χωρίς παπούτσια, βρήκαν τους κρατούμενους όσοι εισήλθαν μέσα στο χώρο κράτησης, ενώ όπως καταγγέλλουν οι μετανάστες εδώ και καιρό το φαγητό τους είναι μόνο πατάτες και ρύζι.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, «θα εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος του 2011» . Ο νόμος αυτός ορίζει ως ύστατο μέτρο την κράτηση και προβλέπονται εναλλακτικές διαδικασίες, όπως παρακράτηση ταξιδιωτικών εγγράφων όπου υπάρχουν, ή η καταβολή κάποιας εγγύησης.

«Ανάμεσα στους κρατουμένους βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αιτηθεί ασύλου, αλλά και αλλοδαποί για τους οποίους κρίνεται ανέφικτη η απέλαση -αφού δεν έχουν έγγραφα- και προβλέπει ο νόμος να λαμβάνουν καθεστώς ανοχής», συνέχισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Πέντε κατηγορίες κρατουμένων στο δρόμο για την έξοδο, ενώ όσοι μετανάστες δεν κατατάσσονται σ' αυτές, θα προβλεφθούν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης και σε κάθε περίπτωση θα τερματιστεί η βαρβαρότητα.

«Προτεραιότητα» για έξοδο από την Αμυγδαλέζα και τα άλλα κέντρα κράτησης πανελλαδικά (4400 άνθρωποι) έχουν:

* Όσοι κρατούνται για περισσότερο από 18 μήνες , που είναι το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης.
* Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, (200 σε όλη την Ελλάδα).
* Οι αιτούντες άσυλο, εφόσον δεν υπάρχει λόγος απειλής της εθνικής ασφάλειας.
* Όλοι όσοι δεν γίνεται να απελαθούν, και δεν μπορεί να παραμένουν επ' αόριστον στα κέντρα κράτησης (γι’ αυτή την κατηγορία θα προβλεφθεί εξάμηνη παραμονή υπό καθεστώς ανοχής και ίσως απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους)
* Οι ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες, υπερήλικες, ασθενείς.

Στις επιδιώξεις του υπουργείου είναι να προωθήσει τον εθελοντικό επαναπατρισμό με καλύτερους όρους, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεκδικήσει την αναλογική κατανομή μεταναστών και προσφύγων σε διάφορες χώρες.

Πωλίνα Ψαρομηλίγκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x