Επικαιρότητα

Ελληνογερμανική αντιπαράθεση για την καραντίνα στα αεροδρόμια

Επισημάνθηκαν οι ελληνικές έντονες ενστάσεις και η αμφισβήτηση της νομικής βάσης πραγματοποίησης των ελέγχων που επέβαλε η Γερμανία.

Την υποχώρηση του κεκτημένου Σένγκεν αναπτύσσουν έντονα κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με «μπροστάρη» τη Γερμανία, κάτι που προβλημάτισε έντονα τον επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Συνόρων της Σενγκέν, Jan de Ceuster, πρόεδρο της άτυπης τριμερούς τεχνικής συνάντησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελλάδας και Γερμανίας», στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα μείνει αδρανής σε αυτό το θέμα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η γερμανική δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα αίτημα τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της Κομισιόν για παροχή στοιχείων για παράνομες εισόδους στη Γερμανία, αλλά και για τα έως τώρα αποτελέσματα της επαναφοράς ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Επισημάνθηκαν οι ελληνικές έντονες ενστάσεις και η αμφισβήτηση της νομικής βάσης πραγματοποίησης των ελέγχων που επέβαλε η Γερμανία στις πτήσεις από Ελλάδα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν την απορία τους γιατί η Γερμανία δεν επέλεξε ένα πιο ήπιο μέτρο για την αντιμετώπιση της «απειλής» και επέκριναν την στάση της επιβολής τόσο σκληρών μέτρων, και όχι εναλλακτικών, δυσανάλογων με την επικαλούμενη απειλή. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως δεν τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός της γερμανικής περί ανεξέλεγκτης, παράτυπης μετανάστευσης, η οποία δημιουργεί «σοβαρές απειλές για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια», σε αντίθεση με τα στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που δείχνουν το αντίθετο. Οι Έλληνες τεχνικοί πραγματογνώμονες ανέφεραν ότι η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου αναδεικνύει τιμωρητική διάθεση από την γερμανική πλευρά προς ένα και μόνο κράτος-μέλος, και δημιουργεί σοβαρά ρήγματα τόσο στον χώρο της Σενγκέν όσο και στη συνολικότερη συζήτηση που γίνεται για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Η Γερμανία, όπως τονίστηκε από τους Έλληνες αξιωματούχους, με τα μέτρα που πήρε και τον τρόπο εφαρμογής τους παραβιάζει πολλές διατάξεις της Ενωσιακής νομοθεσίας, μεταξύ των άλλων τις αρχές της καλόπιστης συνεργασίας, της αναλογικότητας, της αναγκαιότητας του μέτρου και τις προβλέψεις του κεκτημένου της Σενγκέν.

Την ίδια ώρα η γερμανική πλευρά στην ίδια συνάντηση υποστήριξε ότι η επαναφορά των ελέγχων προήλθαν από την… χρόνια ύπαρξη ροών από την Ελλάδα προς την Γερμανία, αναφέροντας ότι έχουν διαπιστωθεί παράνομες είσοδοι ατόμων στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, παρ’ ότι ζητήθηκαν επανειλημμένως και από την ελληνική πλευρά και από την Κομισιόν. Παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών που φτάνουν με τακτικές και τσάρτερ πτήσεις από την Ελλάδα, σε όλα τα γερμανικά αεροδρόμια. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνάντησης ισχυρίστηκαν ότι οι έλεγχοι περιορίζονται σε αυτούς ταξιδιωτικών εγγράφων και ταυτοτήτων και όχι για το σύνολο των προϋποθέσεων εισόδου του άρθρου 8 της Σενγκέν, ή στις βάσεις δεδομένων, εκτός κι αν εκτιμηθεί ότι υπάρχει λόγος.

Βέβαια, προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα που έχουν αποδώσει οι γερμανικοί έλεγχοι στις πτήσεις από την Ελλάδα. Η γερμανική πλευρά, η οποία δεν κατέθεσε τα οποιαδήποτε στοιχεία στη συνάντηση, ανέφερε ότι θα τα προσκομίσει.

Σε ερώτηση που δέχθηκε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Bertaud για το εάν οι έλεγχοι αυτοί έχουν νομική βάση, απάντηση μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή χαιρετίζει τις διευκρινίσεις από γερμανικής πλευράς, η οποία δήλωσε ότι οι έλεγχοι των επιβατών ελληνικών πτήσεων θα διεξάγονται εφεξής στις πύλες εντός Schengen του αεροδρομίου και ότι οι επιβάτες δεν θα μεταφέρονται πλέον σε εκτός Schengen χώρους του αεροδρομίου»… «Η Επιτροπή καλωσορίζει, επίσης, τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σχετικά με την ενίσχυση των ελέγχων εξόδου σε ελληνικά αεροδρόμια»... «Η Γερμανία ήταν μία από τις έξι χώρες που είχαν ενημερώσει ότι θα διενεργούν προσωρινούς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο του Κώδικα Συνόρων Schengen, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν ελέγχους σε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Η Γερμανία είχε, επίσης, ενημερώσει και για διενέργεια ελέγχων επιβατών σε πτήσεις από Ελλάδα. Αυτή είναι η νομική βάση».

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x