Γιώργος Χελάκης

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο! Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ όσο φαίνονται…

Τα γράφαμε πέρσι τέτοιο καιρό. Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και φέτος.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και ιδιαίτερα, το δεύτερο τη τάξει αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Αιτία είναι ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν πηγές χρηματοδότησης…

Στη Football League είναι και κάτι ακόμα. Η νομοθετική ρύθμιση που απαιτεί κάθε ΠΑΕ Β’ Εθνικής να προσκομίσει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 500.000€

Αντικειμενικά τώρα, ελάχιστες ΠΑΕ μπορούν να βρουν ένα τέτοιο ποσό και να το παρουσιάσουν στο λογαριασμό τους. Ακόμα κι αν βρεθεί κάποιος να τις διευκολύνει, δεν γίνεται. Οι ΠΑΕ πρέπει να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες». Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις. Μια ΠΑΕ μπορεί να έχει συσταθεί και να λειτουργεί με μετοχικό κεφάλαιο 60.000€ αλλά για να πάρει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα πρέπει να εμφανίσει στον τραπεζικό της λογαριασμό 500.000€!

Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που αγνοεί την πραγματικότητα…

Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Σούπερ Λίγκας κ. Μώραλη με τις οποίες γίνεται σαφές ότι ο ΟΠΑΠ αρνείται να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει για την χορηγία που κάθε χρόνο κάνει και αφορά τις φανέλες των ομάδων. Προφορικά υπάρχει μια δέσμευση από την προηγούμενη χρονιά αλλά επί της ουσίας ο Οργανισμός αρνείται ένα ραντεβού ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η όλη υπόθεση περιπλέκεται για δύο λόγους.

Η φημολογούμενη παρέμβαση του αυριανού συνιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ Δημήτρη Μελισσανίδη στη νυν διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να «παγώσει» η χορηγία.

Οι επαφές του Γιάννη Αλαφούζου με στοιχηματική εταιρεία προκειμένου να διαφημιστεί στις φανέλες του Παναθηναϊκού. Αν κάτι τέτοιο συμβεί ¨σπάει¨ η συμφωνία για την κεντρική διαχείριση της χορηγίας και υπονομεύονται σοβαρά τα προσδοκώμενα έσοδα των μικρότερων ΠΑΕ. Λέγεται μάλιστα ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Ιβάν Σαββίδης για λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη γίνεται η κατάσταση για τις λεγόμενες μικρότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας και σχεδόν για όλες τις ομάδες της Football League.

Όλα αυτά υπό το φως των συγκεκριμένων υπαινιγμών Μαρινάκη κατά Μελισσανίδη στο πρόσφατο συνέδριο της ‘’ΘΥΡΑΣ 7’’.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του από την θεσμοθέτηση του το 1979. Σε όσα διαβάσατε παραπάνω απουσιάζει η Πολιτεία. Φαίνεται ότι εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, παραχωρεί σε… ιδιώτες και τον ρυθμιστικό – εποπτικό της ρόλο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x